1 de 10
administració pública

La Fiscalia arxiva la causa contra l'Ajuntament per adjudicacions a dit però constata una «preocupant falta de control»

El ministeri públic detecta algunes irregularitats en algunes factures antigues i remet el cas a Antifrau

La documentació recopilada per l'Ajuntament de Sant Cugat. | Mireia Ingla
per NacióSantCugat, 5 de novembre de 2020 a les 15:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La fiscalia ha arxivat la investigació oberta contra l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès arran d'una denúncia de Cs per adjudicar a dit diversos serveis per valor d'1,4 milions d'euros. Tot i que el ministeri públic ha constatat que al consistori va haver una "preocupant falta de control" a l'hora de pagar vàries factures que sobrepassaven el límit legal, conclou que no es va cometre cap delicte. A més a més, es destaca que es va corregir amb l'entrada dels substituts d'aquests dos càrrecs. 

La investigació assenyala l'Interventor i el Secretari municipal per possible prevaricació per omissió, però determina que no tenien cap intenció de beneficiar-se de la situació i ho atribueix a una certa "deixadesa" de dos càrrecs que eren a punt de jubilar-se. A més, el ministeri apunta que "a Sant Cugat, la diferència entre l'esfera polítia i l'administrativa estava molt desdibuixada, sent la Gerència, un càrrec de confiança". 


Per comprovar si la situació s'ha reconduït, el fiscal remet ara el cas a l'Oficina Antifrau. Al mateix temps, un cop descartat el delicte penal, insta Ciutadans a dur el cas directament a la justícia per esclarir les infraccions per la via administrativa.

Ciutadans va denunciar que entre els anys 2017 i 2018 a l'Ajuntament de Sant Cugat s'havien pagat diverses factures a un seguit de proveïdors excedint el topall marcat per llei, de manera que les empreses haurien hagut de superar un concurs públic en comptes de cobrar directament pels serveis prestats. Una situació que la formació taronja posteriorment va assegurar que també s'havia estat produint en el període 2012-2014.


Segons Cs, totes aquestes factures sumaven més d'1.445.000 euros, una xifra que la policia i la fiscalia ha ajustat a poc més de 1.395.000 euros. En aquest sentit, durant la investigació, els Mossos d'Esquadra van identificar vuit empreses que havien cobrat diverses factures que, juntes, superaven el límit legal dels 30.000 euros.

Així, assenyalen l'empresa concessionària de serveis energètics, que va cobrar 342.000 euros per tasques sobrevingudes a la seva licitació. Una situació similar a la companyia adjudicatària del serveis de neteja, que va cobrar factures per valor de 242.000 euros en paral·lel al seu contracte.


Factures del Teatre Auditori, la Unió o les escoles bressol 

A banda, els Mossos també constaten que es van pagar diverses factures per valor de 207.150 euros a una empresa que prèviament ja estava contractada per subministrar personal tècnic al Teatre Auditori. Relacionat amb el mateix equipament, la policia també destaca que es van pagar factures per 87.700 euros a una altra companyia per contractar personal per oferir serveis als espectadors. Els Mossos apunten que hi ha personal contractat que té relació familiar amb càrrecs del Teatre Auditori.Entre les altres factures analitzades per la policia, hi ha més de 44.700 euros pagats a l'estudi d'arquitectura que ja estava fent un pla de seguretat per a la rehabilitació de la Unió Santcugatenca, i també més de 66.600 euros a l'empresa que ja tenia adjudicada la primera fase d'un nou pla d'enllumenat públic. Per últim, hi ha més de 56.000 en factures a una empresa adjudicatària de les escoles bressol municipals per serveis de guarda extraescolar i 46.000 euros a una companyia del grup Moventia per la subvenció d'un vehicle de transport de viatgers.


Respecte totes aquestes factures, la fiscalia apunta que moltes d'elles es van pagar en un període que coincideix amb els últims anys de treball de l'Interventor municipal, que es va jubilar el juny del 2017. Segons les declaracions del seu successor, al consistori "mai" es controlava l'autorització de la despesa ni si els contractes s'ajustaven a la llei del sector públic.

Negligència dels funcionaris 

En aquest sentit, la investigació policial conclou que hi ha un "constant procediment negligent dels funcionaris", en referència a l'interventor i al secretari municipal, a qui assenyala com a possibles autors d'un delicte de prevaricació per omissió. Amb tot, la fiscalia determina que cap dels dos va actuar amb intenció de beneficiar-se del pagament directe a les empreses i destaca que tots els serveis eren justificats. "En cap cas es van destinar diners a serveis no prestats, capritxosos o superflus", diu el ministeri públic.

Per tot plegat, la fiscalia assegura que les irregularitats s'haurien produït per una "deixadesa" de la gestió per part de l'interventor i el secretari, "amb una edat propera a la jubilació", mentre afegeix que també hi va haver "falta de supervisió dels responsables polítics".

[notica]2734[/noticia]

 

Participació