​Tot a punt per a la rehabilitació de les Cases dels Mestres de la Floresta

Aquest migdia l'Ajuntament ha signat la cessió d’ús d’aquest immoble municipal a la cooperativa Sostre Cívic, que s’encarregarà de gestionar el projecte

Render del projecte de les Cases dels Mestres de la Floresta.
Render del projecte de les Cases dels Mestres de la Floresta. | Aj. Sant Cugat
Redacció
04 de novembre del 2020
La rehabilitació de les Cases dels Mestres de la Floresta comença a ser una realitat. L'Ajuntament de Sant Cugat ha signat, aquest dimecres al mgidia, la cessió d'ús de l'immoble municipal amb Sostre Cívic, que s'encarregarà del projecte d'habitatge social i masoveria urbana, juntament amb Clau Mestra. 

La signatura arriba just l'endemà de complir-se la data prevista pel desnonament dels ocupants que vivien en aquest edifici, propietat de l’empresa municipal d’habitatge, Promusa. Finalment el llançament no es va efectuar perquè els seus ocupants han trobat una solució per mèrits pròpis i han abandonat l'edifici, aquesta mateixa setmana. 

Els treballs per adequar les Cases dels Mestres començaran immediatament, ja que la llicència d’obres ja està atorgada. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha expressat que estan "satisfets" d'haver desencallat el projecte i ha afirmat que "posar-ho en marxa ens ajuda a reforçar la nostra aposta per facilitar l’accés a l’habitatge", una de "les grans prioritats d’aquest govern". 

L’acte ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch; el gerent de Promusa, Jordi Núñez; i la representant de Sostre Cívic, Eulàlia Tubau.

Habitatge públic amb règim de cooperativa 

El projecte neix l’any 2014 després d’una ocupació política per recuperar aquest espai a través de la masoveria urbana a la ciutat. Aleshores l’Ajuntament, propietari dels immobles, impulsa, juntament amb el col·lectiu 6 Claus i la cooperativa Sostre Cívic, una promoció d’habitatge de lloguer social a través de la masoveria. 

Durant diversos anys el projecte s’ha endarrerit per adequar els terrenys a la normativa vigent. Ara però, ja està tot a punt perquè diverses famílies sòcies de la cooperativa Sostre Cívic, s’encarregaran de remodelar i adequar les dotze cases que van ser habitades durant anys per mestres de l’escola de La Floresta.

El cost de les obres i del lloguer social 

Promusa ha assumit el cost del projecte i direcció d’obres així com el cost del projecte d’urbanització de l’espai públic de l’entorn. Així, els primers 15 anys anirà aportant suport financer per import total de 280.000 euros que seran retornats per part de la cooperativa a partir de l’any 20. El cost estimat del projecte és de 1.100.000 euros. 

En total n’hi haurà onze habitatges d’entre 40 i 60 m2 i un espai útil interior d’ús compartit. A més a més, és un projecte sostenible i amb una etiqueta d’eficiència energètica A. El model no contempla cap mena de lucre sinó que els socis paguen per l’ús de l’immoble però no per la propietat, que és de titularitat municipal. El lloguer tindrà una durada màxima de 25 anys i els inquilins, un cop acabades les obres a l’habitatge, pagaran un lloguer simbòlic de 4 euros m2 (més l’IBI i les despeses de comunitat).

La cessió d’ús a la cooperativa Sostre Cívic és per a 75 anys. Una vegada finalitzada la cessió, Promusa recuperarà els habitatges per seguir-los oferint en règim de lloguer de protecció oficial.