Les trucades contra la violència masclista van augmentar un 140% durant el primer confinament al Vallès Occidental

L'informe de l'Observatori comarcal revela que s'ha reduït el nombre de denúncies interposades

Redacció
29 d'octubre del 2020
El Consell Comarcal del Vallès Occidental
El Consell Comarcal del Vallès Occidental | Consell Comarcal del Vallès Occidental
L'Observatori comarcal del Vallès Occidental ha fet públic un nou informe amb les dades de violència contra les dones del segon trimestre de 2020, i que constaten un increment d'un 140% de les trucades fetes a la línia 900 900 120, d'atenció contra la violència masclista. Concretament, es van fer 479 trucades, mentre que per al mateix període de l'any 2019 se'n van efectuar 199. 

Pel que fa a les denúncies presentades a la comarca, es van reduir en un 6,8% (-32) respecte del primer trimestre de l'any, i en un 9% (-43) respecte al segon trimestre de 2019; una tendència que també se segueix a la demarcació de Barcelona i a tot Catalunya, amb un 6,3 i un 6,6% menys de denúncies respectivament. Fins i tot arreu de l'Estat espanyol, tot i que de manera menys intensa (4,4%) també s'ha registrat una disminució de les denúncies.

Amb tot, al Vallès Occidental es registren una mitjana de 5 denúncies diàries, i el segon trimestre ha tancat amb una xifra total de 437: un 88,6% amb un atestat policial amb denúncia de la víctima. Per partits judicials, Rubí és on se n'han presentat menys (66), i Sabadell, on se n'han registrat més (165). A Terrassa n'hi ha hagut 123 i a Cerdanyola del Vallès, 83.

Aquest és el tercer trimestre consecutiu en què es redueix el nombre de denúncies, tot i que interanualment, s'han reduït menys que en el primer trimestre (12,5%). La ràtio de denúncies per cada 10.000 dones de la comarca se situa en 9,2.

10 dones de cada 100 denúncies s'acullen a la dispensa de declarar

Durant el segon trimestre del 2020, la ràtio de dones que s'acullen a la dispensa a declarar pel nombre de denúncies a la comarca és de 10,1. En relació amb els partits judicials, el de Cerdanyola del Vallès presenta un valor molt més elevat que la resta (18,1). A distància se situa el de Sabadell (12,1) i, molt per sota, el de Rubí (7,6) i Terrassa (3,3).

Pel que fa als delictes contra les dones, la majoria dels 484 (73,6%) van ser per lesions lleus, seguits a molta distància dels delictes contra la integritat moral, intimitat i honor (10,5%) i el trencament de penes i mesures (9,7%). Per partits judicials, Sabadell torna a ser el que més denúncies ha tramitat (171), seguit de Terrassa (134), Rubí (100) i Cerdanyola (79).
 

7,6 dones de cada 100 denúncies s'acullen a la dispensa a declarar Foto: RubiTV.cat


Respecte a les resolucions dels processos judicials, el sobreseïment provisional és la forma més comuna (47,5%) al global de la comarca, seguit per de l'elevació a òrgan competent (35,5%). Per partits judicials, Terrassa i Sabadell tenen xifres superiors d'elevació a òrgans competents - 50,7% i 44,6% respectivament - que per sobreseïment lliure, mentre que a Rubí, només un 18,8% dels processos es resolen per aquesta via. Pel que fa als judicis que acaben amb sentència, representen un 9,1%, i el 8,4% són amb sentència condemnatòria.

Finalment, l'Observatori també destaca que de les 86 ordres de protecció incoades durant el segon trimestre del 2020, un 56,1% són adoptades, mentre que un 43,1% són denegades. El nombre d'ordres de protecció iniciades també s'ha reduït trimestralment un 16,3%, i registra la xifra més baixa des del primer trimestre de 2013. 

Mireia Casaramona, consellera de Drets Socials: "Hem de posar totes les eines per facilitar la comunicació i denúncia"
 
La consellera de Drets Socials, Miriam Casaramona, ha constatat que “davant noves situacions de nous confinaments volem ajudar les dones a poder demanar ajuda i també recordar la necessitat que el seu entorn social pugui fer una tasca de suport i seguiment”.

Les situacions de confinament fan que les dones trobin més impossibilitat de denunciar i comunicar el que estan vivint a casa, en moments en què, a més, augmenten les hores de convivència amb els presumptes agressors, i per això considera que "hem de posar totes les eines al nostre abast per facilitar aquesta comunicació".

Al Vallès Occidental s'han incrementat els serveis i les hores d'atenció als Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i es compta amb dos nous Serveis d'Intervenció Especialitzada - abans no n'hi havia cap -, a més de continuar treballant en la detecció del risc i l'ampliació de la xarxa de detecció i prevenció.

L’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental publica un recull de dades estadístiques judicials  trimestrals relacionades amb la violència de gènere a la comarca. L'objectiu de l'informe és facilitar l’accés a les dades de l’activitat judicial sobre violència de gènere als agents i actors del territori implicats en la visibilització i sensibilització d’aquesta problemàtica. També vol contribuir a l’anàlisi de la informació per orientar el disseny i la planificació de les polítiques públiques de prevenció i actuació sobre la violència masclista.