Can Borrull critica la falta de voluntat política del tripartit contra el barri: «Som santcugatencs de segona»

L'associació veïnal denuncia el desinterès de l'Ajuntament per trobar una resposta a les demandes històriques del barri

Imatge de les voreres del barri de Can Borrull on el projecte inicial indica que siguin de quatre metres d'amplada a banda i banda
Imatge de les voreres del barri de Can Borrull on el projecte inicial indica que siguin de quatre metres d'amplada a banda i banda | Cedida
29 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 18:16h
L'associació veïnal #LluitaCanBorrull denuncia la "injustícia que està cometent l'actual govern" contra el barri. En un comunicat penjat a les xarxes socials, relaten que el veïnat havia arribat a una sèrie d'acords amb l'anterior equip de govern (Junts per Sant Cugat) "per tal de donar un final més coherent amb la realitat del barri i el cost per als veïns de l'actuació urbanística". Uns compromisos que, sembla ser, han acabat en paper mullat. La història es remunta fins a l'any 2006, quan el govern local va proposar a la urbanització acceptar un planejament inicial a correcuita per legalitzar el barri abans que la muntanya de Collserola fos declarada Parc Natural i tancar-se aquesta porta. Per posar-hi context, Can Borrull és un barri de les Planes que comprèn una seixantena d'habitatges -la majoria autoconstruïts durant la dècada dels 50 i 60- que es van aixecar en una època de la laxa normativa urbanística.

Malgrat no estar-hi del tot d'acord amb certs punts del procés d'urbanització, els veïns van acordar acceptar el pla presentat per consolidar-se com a sol urbà deixant això sí, la porta oberta a futures modificacions al plantejament. 

Alguns d'aquests punts conflictius es refereixen a la reducció de l'amplada de les voreres fins als dos metres -està previst que siguin de quatre metres a banda i banda-; modificar les afectacions de certes parcel·les en les quals l'Ajuntament i el Parc Natural tenen prioritat de compra abans d'obrir-se al mercat i l'expropiació de solars per construir zones verdes; o la reserva de parts dels diners de lliure disposició del Consell de Barri de les Planes que es destinarien a eixugar les despeses d'urbanització a càrrec del veïnat i que havia recollit més de 400.000 euros.

Des de l'entitat però, asseguren que el tripartit (ERC, PSC, CUP) al·lega desconèixer aquests acords malgrat, diuen, constar en la documentació existent dins del mateix Ajuntament i sent Mireia Ingla la representant d'ERC al Consell de Barri de les Planes durant el mandat anterior. 

En declaracions a NacióSantCugat, l'associació lamenta que el consistori els consideri "santcugatencs de segona" i critica la "manca de voluntat política" per trobar una resposta a les demandes històriques de Can Borrull. "Nosaltres també paguem impostos", apunten en el comunicat. Ara, avisen que s'han assessorat i han contractat un advocat i un tècnic especialitzat per continuar endavant amb les seves reivindicacions. "Fàcil no és, però només cal fer una modificació del registre de plantejament urbanístic", remarca.

#LluitaCanBorrull denuncia que "després de vàries reunions mantingudes amb l'Ajuntament per buscar solucions i sortides que permetin tancar la regularització urbanística del barri", la posició municipal és de "manca absoluta d'interès i proactivitat, remetint-se a la normativa ja aprovada com si fos del tot inamovible".