El govern de Sant Cugat tira endavant les ordenances fiscals amb l'oposició en contra

Consideren que no tenen en compte el context de crisi en el qual la ciutat està immersa

Ple municipal extraordinari del pressupost 2020 a Sant Cugat.
Ple municipal extraordinari del pressupost 2020 a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
27 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:07h
Les ordenances fiscals pel 2021 tiren endavant gràcies a la majoria absoluta del govern tripartit de Sant Cugat. Tot i tenir l'oposició en contra, els tres partits al govern estan convençuts que les ordenances que han presentat, tenen clara voluntat de "reconstrucció social i reactivació econòmica" i estan basades en el Pla d'Actuació de Mandat (PAM) i el Pla municipal per lluitar contra la crisi de la Covid-19.

El ple extraordinari d'urgència, que ha durat una hora, ha tingut tres protagonistes: els habituals retrets i enfrontaments polítics entre el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, i l'exregidor d'Economia, Carles Brugarolas, juntament amb les intervencions del tercer en discòrdia: un Sergio Blázquez, que ha deixat el to amable a casa per mostrar una posició contundent en contra de la proposta del govern local.

Els dos partits a l'oposició han criticat l'aplicació de la tarifació social a l'IBI per a famílies nombroses i també les bonificacions de fins al 80% de les taxes de terrasses, residus i mercats en cas d'inactivitat. Creuen que caldria tenir en compte també altres situacions de crisi, tot i que puguin seguir treballant. L'altra cara de la moneda són les bonificacions per a les construccions sostenibles, que han rebut l'aprovació tant de Junts com de Cs.

Sense horitzó

Com ja és habitual, el paper de l'oposició és criticar i fiscalitzar allò que fa el govern. Així, des de Junts per Catalunya, consideren que davant un escenari de crisi "cal apostar fort per l'ocupació i reforçar el teixit social i les entitats". Això, segons Brugarolas vol dir aprofitar els superàvits i la capacitat d'endeutament de l'administració local. "La seva proposta és com si no passés res" i li ha retret que el govern no hagi fet un pla financer de mandat. "Segueixen actuant per inèrcia".

Unes paraules que abans fins i tot, del torn de rèplica, Soler ja ha avançat: "El senyor Brugarolas ens donarà una classe magistral d'economia per salvar el món des de Sant Cugat" però "tenim molt clar que tenim rumb i que sabem on anem", ha insistit.

Des de Junts han insistit amb les més de 140 propostes que han fet al govern durant els mesos de pandèmia i que no han tingut en compte. En aquest sentit Soler ha contestat que no ho han presentat en el format per incloure-ho a les ordenances.

Fer més amb menys

La posició de Ciutadans implica abaixar els impostos a la ciutadania en el que el seu regidor, Sergio Blázquez, considera un context "de crisi econòmica que durarà molt temps". Segons el partit taronja "les ordenances que proposen no serveixen" perquè "el govern desatén la incentivació de la reactivació econòmica".

Segons Cs caldria rebaixar globalment els impostos com l'IBI, l'ICIO o l'IAE. "Hauríem d'abaixar els impostos per deixar respirar als ciutadans i a les empreses". Segons Cs ho farien aprofitant el superàvit de l'Ajuntament. "Abaixar impostos només ho fa la dreta, no els governs progressistes", li ha replicat Soler.

Ara s'obrirà un període d'al·legacions per proposar modificacions amb la voluntat del govern local d'aprovar les ordenances i el pressupost en l'últim ple de l'any, que se celebrarà el 21 de desembre.