Sense resposta: cau la reunió amb Salut i MútuaTerrassa per tractar la reobertura dels consultoris

Els veïns han aturat aquest matí l'ocupació del centre sanitari com a "acte de responsabilitat" davant la situació actual

Veïns de la Floresta durant l'ocupació del consultori.
Veïns de la Floresta durant l'ocupació del consultori. | Sergi Baixas
Sergi Baixas / Anna Mira
26 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:31h
El Consell de Barri de la Floresta reclama al tripartit que fiscalitzi els serveis que ofereix MútuaTerrassa davant la caiguda de la reunió a quatre bandes que estava prevista que se celebrés aquest dimarts 27 d'octubre. Una trobada que havia de tenir lloc entre l'Ajuntament, MútuaTerrassa -gestor dels consultoris-, CatSalut i els veïns per trobar una solució al reclam de reobertura dels equipaments sanitaris.

Els manifestants, que han decidit aquest matí acabar amb l'ocupació del consultori de barri, avisen que continuen ferms en les seves reivindicacions i que estan preparats per seguir mobilitzant-se en cas de ser necessari. En un comunicat, s'argumentava la decisió presa com un "acte de responsabilitat atenent la situació causada per la pandèmia de la Covid-19" i per "no dificultar l’accés a les instal·lacions de les persones que tenen programades proves mèdiques demà dimarts".

Durant la trobada telemàtica, els veïns han denunciat que MútuaTerrassa "no vol negociar ni donar explicacions" després que no hi hagi hagut confirmació de la reunió de demà. Una trobada que s'havia organitzat divendres passat però que ni MútuaTerrassa ni CatSalut han arribat a confirmar la seva presència. 

Des de l'Ajuntament, la regidora de Salut Gemma Aristoy ha reconegut la "impotència brutal" que suposa no rebre resposta; "diversifiquen funcions i ningú dona una resposta concreta"; assenyala. "Som coneixedors de les necessitats i, ara més que mai, no podem posar en risc aquesta atenció primària". "Us traslladem el nostre suport", ha remarcat la republicana. 

Aristoy però, explica que, davant de certs suggeriments rebuts, a nivell municipal el consistori no té les competències per obrir aquests equipaments ni per contractar metges. Malgrat tot, assegura que traslladarà a la Mútua i a CatSalut, com afirma que porta fent des de l'inici, les observacions, el neguit i la preocupació del veïnat per la situació actual.

Davant d'aquesta manca d'informació, des del Consell de Barri els veïns han demanat una "actitud més proactiva" del govern local i una "revisió exhaustiva" del contracte amb MútuaTerrassa perquè "s'expliqui amb claredat els recursos que ha de dotar a cada municipi". Inclús s'ha demanat crear una comissió d'estudi sobre els serveis de salut de la ciutat per avaluar els punts forts i febles de la ciutat. Tanmateix s'insisteix en un "posicionament clar i inequívoc" de l'Ajuntament a la protesta veïnal i reclamen que faci de mediador sinó que prengui partit i estigui del seu costat. 

Per la seva banda, el president del Consell de Barri Marco Simarro ha reconegut el "deure" de l'Ajuntament d'interlocutar amb les administracions que calguin per obtenir la documentació demanada des de fa mesos. Simarro també ha aplaudit que s'entri una moció al ple municipal per "forçar moviments polítics" al respecte.