Sant Cugat congelarà les taxes i aplicarà tarifació social a l'IBI per a famílies nombroses

Les ordenances municipals pel 2021 també contemplen noves bonificacions per construccions sostenibles

Pere Soler durant la roda de premsa d'ordenances del 2021.
Pere Soler durant la roda de premsa d'ordenances del 2021. | Anna Mira
26 d'octubre del 2020
Actualitzat el 27 d'octubre a les 8:52h
El govern tripartit de Sant Cugat posa sobre la taula unes ordenances fiscals pel 2021 enfocades en la "reconstrucció social i reactivació econòmica" de la crisi del coronavirus. A grans trets, els tres partits al govern aposten per aplicar la tarifació social l'IBI per a famílies nombroses, congelar els tributs municipals, agilitzar reducció de taxes i aplicar noves bonificacions a les construccions sostenibles. La proposta de l'equip de govern es debatrà aquest mateix dimarts en un ple extraordinari d'urgència.

"Estem donant un altre tomb a les ordenances perquè agafin un caire progressista a finals de mandat", ha expressat el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, en roda de premsa. El govern ha plantejat els comptes d'acord amb dos línies de treball: el Pla d'Actuació de Mandat (PAM) i el Pla municipal per lluitar contra la crisi de la Covid-19.

IBI amb tarifació social

Una de les novetats de la proposta del tripartit és aplicar la tarifació social a l'Impost de Béns Mobles (IBI) per a famílies nombroses. Fins ara, s'aplicava una bonificació que anava dels 95 euros a un màxim de 450 euros d'acord amb la renda però només hi havia dos trams: menys de 12.000 anuals, s'aplicava un 90% de bonificació; i de 12.000 a 18.000 euros (70%). Ara, s'afegeixen dos trams més: de 18.000 a 30.000 euros (50%) i de 30.000 a 50.000 euros (25%). Així, les famílies nombroses que cobrin més de 50.000 euros no tindran accés a cap descompte, ja que la bonificació ja no serà lineal sinó que es concedirà en funció dels ingressos familiars.

Taxes congelades i agilització de tràmits

Un altre aspecte a tenir en compte de les ordenances que entraran en vigor l'any 2021, és la congelació de les taxes, tributs i preus públics per tal de "no afegir pressió fiscal a la ciutadania en el context de la crisi de Covid-19", ha puntualitzat Soler. L'objectiu del govern és "fer redistribució dels ingressos per donar sortida a les despeses dels pressupostos que tenim previstes". Pel que fa a l'impost de Béns Immobles (IBI), es mantindrà el mateix tipus impositiu que enguany (0,528%).

Una altra de les novetats que s'han modificat algunes ordenances per agilitzar els tràmits per poder rebaixar algunes taxes en cas de situació d'excepcionalitat, com el tancament durant la pandèmia. Això vol dir que a partir del 2021 amb només un decret d'alcaldia -i no amb subvencions com fins ara- es podrà reduir, fins a un 80%, les taxes de recollida de residus, dels mercats municipals i d'ocupació de via pública, és a dir, la taxa de terrasses.

Bonificacions per la construcció sostenible

Pel que fa a l'impuls de les polítiques ambientals i de lluita contra l'emergència climàtica, l'Ajuntament crearà una nova tarifa reduïda de l'impost de construccions i obres (ICIO) de fins al 50% durant cinc anys per a les obres d'instal·lacions d'elements d'aprofitament d'energia solar, biomassa, geotèrmic o sistemes per estalvi d'aigua. Així mateix, es refà el redactat de la bonificació del 50% de l'IBI a habitatges amb instal·lacions fotovoltaiques per tal de facilitar la seva tramitació i concessió.

Així doncs les ordenances es debatran en el ple d'aquest dimarts, s'obrirà un període per presentar al·legacions. La previsió de l'equip de govern és poder-les aprovar definitivament en un altre ple abans d'acabar l'any.