El govern espanyol decreta l'estat d'alarma amb la previsió que duri fins a la primavera

Recupera la mesura arran de les peticions de les comunitats per tenir cobertura legal pel toc de queda nocturn i altres restriccions contra la Covid

Gent amb mascareta a Sant Cugat
Gent amb mascareta a Sant Cugat | Anna Mira
25 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:49h
El govern espanyol torna a decretar l'estat d'alarma a tot l'Estat vuit mesos després i ho fa amb la idea que duri fins a la primavera del 2021, segons que han traslladat diverses fonts governamentals a NacióDigital que parlen d'allargar-lo fins a l'abril.

Ara, a diferència del març passat, la mesura s'aplicarà per poder decretar un toc de queda nocturn i altres mesures de restricció que quedaran en mans de les comunitats per intentar evitar un nou confinament total per frenar la pandèmia de la Covid. Després de la reunió extraordinària del consell de ministres d'aquest diumenge, que ja ha acabat, Sánchez compareixerà per informar del detall.

La mesura d'excepció permetrà a les comunitats modular les mesures i no haver de passar pels tribunals per validar-les i aplicar-ne algunes que afecten drets bàsics. Deu comunitats autònomes, entre elles Catalunya i Euskadi a més d'altres socialistes, ho havien reclamat en els darrers dies a Sánchez.

Atès que és un nou estat d'alarma n'hi ha prou amb l'acord del consell de ministres. Si d'aquí a quinze dies es prorroga definitivament fins a l'abril, caldrà que ho aprovi el Congrés. El govern espanyol compta que amb una vegada en tingui prou i no calgui anar demanant pròrrogues quinzenals com es va fer la passada primavera. 

El Govern català ja té previst reunir-se aquesta tarda a primera hora per acabar de tancar els serrells de la resolució i poder aplicar aquesta mateixa nit el toc de queda, que el decret del govern espanyol preveu que es faci de 23 hores fins a les 6 hores. Caldrà veure, però, el marge de les comunitats autònomes per fer variacions en l'horari.

L'estat d'alarma per poder decretar un toc de queda nocturn. Aquesta era la petició que havia fet el Govern de la Generalitat divendres al president del govern espanyol per poder aplicar noves restriccions per contenir la segona onada de la pandèmia però amb "comandament únic" des de Catalunya. La voluntat de l'executiu era que entrés en vigor de "forma immediata" i que la situació es pugui gestionar des de la Generalitat, la mateixa petició que han fet altres territoris com Euskadi. 
 

Pedro Sánchez a la Moncloa. Foto: Europa Press


El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va informar després de la reunió extraordinària del Govern a Sánchez com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i, segon va dir, aquests havien respost de forma "positiva".

De moment, el tancament de bars i restaurants es manté vigent, per bé que Aragonès va obrir la porta a valorar canvis en la mesura la setmana que ve, un cop es compleixi el termini de quinze dies fixat la setmana passada.