Proves PCR als alumnes i personal de tot un institut de Terrassa: el repte que el CST ha completat amb èxit

Més de 1.300 alumnes de l'institut Montserrat Roig es van autoaplicar la prova aquest dijous sense sortir de classe

1200_1603444471Ek9sGoEXIAMU-fw
1200_1603444471Ek9sGoEXIAMU-fw | Cedida-INS Montserrat Roig
Marc Solé/Anna Mira
23 d'octubre del 2020
L'institut Montserrat Roig de Terrassa va viure aquest dijous una jornada atípica. Més de 1.300 alumnes i professors del centre, que ofereix educació secundària i cicles formatius, van fer-se la prova PCR en una acció coordinada amb el Consorci Sanitari de Terrassa (CST). Personal mèdic de l'Hospital de Terrassa es va desplaçar a l'institut i va anar passant classe per classe tot el dia.

Marina Roncal, directora de l'institut, explica a LaTorre que els sanitaris "interrompien les classes" amb una acció, ja programada i amb els alumnes avisats, que durava uns vint minuts. En aquesta, es projectava un vídeo explicatiu del procediment del test, i el personal repartia entre alumnes i el docent el material. Es tractava de proves autoaplicades, de manera que cadascú s'extreia les seves pròpies mostres. Tot seguit, els metges desplaçats les recollien. Els resultats es coneixeran aquest cap de setmana.

Un dels seus alumnes explica, en declaracions en aquest mitjà, que la prova és "senzilla però una mica molesta". Primer cal netejar-se bé el nas i tot seguit prendre les mostres fregant el bastonet durant cinc segons a cada una de les fosses nasals. Juan Ignacio Romero estudia un Cicle Formatiu de Grau Superior al centre terrassenc i considera que "és una molt bona iniciativa" que es facin cribratges massius als centres. "És una manera més pràctica i senzilla de detectar casos". 

Per la seva banda, Roncal aclareix que es va decidir dur a terme el cribratge "no perquè el centre sigui el que tingui més casos, sinó perquè abraça un target molt gran en una zona en què els casos es troben in crescendo". Pel que fa a la predisposició dels alumnes, la directora expressa la seva satisfacció. Reconeix que els preocupaven "especialment" els 10 alumnes amb trastorn de l'aspecte autista que tenen, però "van respondre molt bé gràcies a la bona atenció i ajuda de les seves supervisores".