reportatge

Ocupar per una sanitat digna: «Ens han deixat sense atenció primària»

Els veïns de la Floresta exigeixen l'obertura total del consultori de barri en plena segona onada de coronavirus

per Sergi Baixas / Anna Mira , Sant Cugat , 23 d'octubre de 2020 a les 13:36 |
Veïns de la Floresta durant l'ocupació del consultori. | Cedida
Els veïns de la Floresta han dit prou. Després de mesos reivindicant l'obertura total del consultori del barri santcugatenc, aquest dijous al vespre, van decidir ocupar l'espai per exigir a CatSalut i a MútuaTerrassa -qui gestiona el servei- la reobertura total del centre assistencial. En plena segona onada de coronavirus, els veïns consideren "insuficient" tant l'horari com l'escassetat de personal.


Actualment, el dispensari presta servei els dimarts de 8 h a 14 h (de 14 h a 15 h atenció domiciliària) i dijous de 15 h a 20 h, amb una infermera i una administrativa, però sense cap metge. Un dels veïns de la Floresta i metge jubilat de Primària, Oriol Ribera, critica que el nou horari parcial és "una presa de pèl" i reclama el restabliment de l'horari anterior a l'inici de la pandèmia. Una de les veïnes que ha passat la nit, Carme Galindo, assegura que el fet de no tenir metge al barri és "un greu problema per a una població envellida". 

Aquest mateix divendres, representants dels tres partits al govern i l'alcaldessa, Mireia Ingla, s'han desplaçat fins al consultori per mantenir una reunió d'urgència amb els veïns. En un comunicat, el govern tripartit de Sant Cugat, s'ha mostrat a favor de l’obertura total dels consultoris però demana posar fi a l'ocupació. Ribera assegura que "no hi ha cap raó sòlida per tancar els ambulatoris, reivindiquem una sanitat pública i de qualitat i obrir tots els CAP del territori al 100%". "És fals que els metges de capçalera i de família estiguin fent altres gestions en llocs que no els pertoca, com a l'UCI", explica Ribera. "I si no hi ha metges que en contractin més", sentencia fermament. 


De fet, aquest matí la consellera de Salut, Alba Vergés, ha expressat que "no és possible reobrir tots els consultoris perquè no es pot garantir la seguretat amb el coronavirus". I ha afegit que "amb la situació actual "no podem tenir les sales d'espera plenes". Galindo critica el "doble discurs" de la consellera. "Ens diuen que l'atenció primària és fonamental però ens deixen sense atenció". Per la seva banda, l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, gestor del centre, expressa que les decisions respecte de l'obertura o tancament no depenen d'ells. 


De la reivindicació a l'ocupació 

​La sensació d'abandonament però, es remunta durant els mesos d'estiu quan, després de la primera onada de la pandèmia, els centres d'atenció sanitària de la Floresta i les Planes -i altres més d'arreu de Catalunya- van tancar durant uns mesos per descans. "No tenia cap sentit tancar els ambulatoris a l'estiu", denuncia Ribera. 

Durant el ple municipal del 15 de juny els veïns d'aquests dos barris ja van fer sentir la seva veu a l'exterior del consistori santcugatenc per demanar la reobertura dels centres. Aleshores el Departament de Salut va anunciar que romandrien tancats fins a finals de setembre. ​Fins i tot, el passat mes de juliol es van organitzar per posar en marxa un ambulatori autogestionat amb la participació de personal sanitari del barri. Una iniciativa que finalment no va prosperar. 


En aquell moment el govern tripartit (ERC, PSC i CUP) va lamentar el tancament dels centres i va defensar la seva reobertura "immediata". Ara, el president del consell de barri, Marco Simarro (CUP), ha assegurat, en declaracions a NacióSantCugat que l'ocupació es tracta d'una "acció positiva d'activisme veïnal per demanar una sanitat amb condicions dignes". Segons Simarro la reivindicació florestana va més enllà del barri i posa la mirada la "necessitat de fer un replantejament absolut de l'atenció primària a tots els nivells per garantir un accés amb condicions, digne, per a tothom i de proximitat".

Galindo explica que durant la reunió mantinguda el passat mes de juny, l'Ajuntament "es va mantenir neutral", MútuaTerrassa va explicar que depenia de CatSalut i el Departament que no s'obrien per qüestions relacionades amb la pandèmia. Davant la proposta d'una nova reunió a quatre bandes, els veïns temen que no s'arribi a cap acord. 


Actualment a Sant Cugat, amb 91.000 habitants hi ha tres centres d'atenció primària (CAP), un al centre de la ciutat (Cap Mina), un a Can Mates i un altre a Valloreix. Per la seva banda, els 6.300 habitants de la Floresta i les Planes compten amb dos dispensadors.  

Però segons els veïns la situació actual té clar l'origen. "La Covid-19 només ha fet aflorar totes les retallades que s'han fet a la sanitat durant els darrers anys", assenyalen. Enfadats, lamenten que ara hagin de patir les conseqüències i "farts" avisen que continuaran amb les mobilitzacions fins que no tornin a recuperar el seu ambulatori.

Tancats fins dilluns 

De moment els veïns han passat la primera nit i la seva voluntat és quedar-se per torns a l'equipament fins dilluns quan està previst que es celebri el Consell de Barri de la zona. Segons ha informat l'Ajuntament, es farà amb caràcter urgent i de manera telemàtica a partir de les 17 hores i comptarà amb la regidora de Sanitat, Gemma Aristoy. 

Aquest dijous a la tarda, els veïns tornaven a reunir-se davant del centre sanitari en un segon episodi que va començar dimarts al matí amb una cua simbòlica florestana per representar les llargues fileres de veïns que es produeixen a l'exterior del consultori davant la "desatenció" que pateixen pel limitat servei. 


En veure que els havien deixat "sense alternativa", van decidir ocupar l'equipament per fer sentir la seva veu. Van acordar que cinc veïns es tancarien a l'interior per respectar les distàncies de seguretat i no donar cap "excusa" perquè els desallotgessin per incomplir la normativa Covid-19. 

Durant les primeres hores de l'ocupació es va desplegar un important dispositiu policial format per agents de la Policia Local i Mossos d'Esquadra, alguns d'ells entrant inclús dins del consultori. Malgrat tot, com que no es va tramitar cap denúncia, els cossos de seguretat no van rebre ordre de desallotjament i els cinc veïns s'han pogut mantenir a l'interior. La resta de manifestants donaven suport des de fora amb crits de "menys policia, més sanitat".

Altres notícies que et poden interessar


 

Participació