coronavirus

Veïns ocupen el consultori de la Floresta per reivindicar la reobertura total del centre sanitari

En un comunicat animen al veïnat a participar i donar suport al tancament

per Sergi Baixas / Anna Mira , Sant Cugat , 22 d'octubre de 2020 a les 20:14 |
Imatge durant l'ocupació del consultori de la Floresta. | Sergi Baixas
Veïns de la Floresta acaben d'ocupar, aquest dijous a la tarda, el consultori del barri santcugatenc com a resposta a CatSalut i MútuaTerrassa per la seva decisió d'obertura parcial del centre sanitari. El tancament s'ha produït aquest vespre al voltant de les 20 h per iniciativa veïnal i des de la concentració animen a tothom a participar i a donar suport a la reivindicació. Segons ha pogut saber NacióSantCugat, els manifestants tenen previst passar-hi la nit a l'interior.
 

Els manifestants consideren insuficient el nou horari parcial del centre que ha tornat a obrir els dimarts de 8 h a 14 h (de 14 h a 15 h atenció domiciliària) i dijous de 15 h a 20 h, amb una infermera i una administrativa, però sense cap metge. Durant la mobilització diversos agents de mossos d'esquadra i de la policia local de Sant Cugat han entrat al consultori on s'havien tancat cinc dels manifestants, per tal de garantir les mesures de Covid. 
 

La resta de manifestants han donat suport des de fora amb crits de "menys policia, més sanitat". Durant més de mitja hora els agents han negociat amb els veïns del barri i finalment han marxat sense tramitar-los cap denúncia. 

Aquest fet els permet quedar-se a passar la nit a l'interior del consultori florestà, tal com tenien previst. Els manifestants han demanat suport als veïns del barri per garantir l'ocupació fins dilluns quan està previst el consell de barri. L'objectiu és anar fent torns per no acumular-se a l'interior. 

 
De fet, dimarts una trentena de veïns s'havien reunit davant del consultori per deixar palès el seu malestar davant la manca d'oferta sanitària a la zona. "No pararem fins que no aconseguim la reobertura total del consultori", apuntaven. El portaveu de l'acte, Oriol Ribera, va exigir l'obertura de l'ambulatori al 100% mentre avisava que s'organitzarien més mobilitzacions.

Des de la convocatòria es va criticar el discurs "ple de mentides" esgrimit per les administracions amb arguments "contradictoris" que "no tenen cap solidesa ni base". "La Covid-19 ha fet aflorir la manca de recursos estructural de la sanitat causada per les retallades; falten metges i els gestors han fet el que els ha donat la gana", apuntava Ribera.

Recalcaven la contradicció que suposa defensar que l'atenció primària ha de ser la primera barrera de contenció del virus al país, però amb CAPs i consultoris arreu del territori tancats; es crida a no fer desplaçaments però els obliguen a anar a Sant Cugat per ser atesos; l'assistència telefònica no és efectiva.
 

Marea Blanca també ha donat suport a la reivindicació veïnal del barri santcugatenc Foto: Sergi Baixas


Durant la convocatòria també es va posar la lupa en el fet que la Floresta és un barri perifèric amb veïns amb problemes de desplaçament. Consideren que el tancament del consultori durant més de set mesos ha afectat negativament al veïnat i que hi ha molta gent descontenta. "Ens mobilitzem per la defensa d'un sistema sanitari públic, universal i de qualitat", conclouen.

Per la seva banda, l'associació Marea Blanca també va donar suport a la reivindicació, assenyalant la responsabilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat per vetllar pel servei d'atenció sanitària del barri. També reclamen la reobertura de tots els consultoris de Sant Cugat i del país amb tots els efectius materials i de personal necessaris.

Actualment, la distribució de l'atenció sanitària a Sant Cugat es divideix en: CAP de Sant Cugat, atenció per a patologies respiratòries/Covid-19; el CAP de Valldoreix, atenció per a patologies no respiratòries d'adults; i el CAP de Can Mates, per pediatria.

Altres notícies que et poden interessar 

Participació