Sant Cugat Creix desmenteix l'Ajuntament pel futur de l'E4S: «És fals que s'hagi arribat a un acord»

El consistori va emetre ahir un comunicat on anunciava que s'havia arribat a sis acords amb l'entitat esportiva per assegurar la continuïtat del projecte

L'entitat esportiva lamenta el desinterès de l'equip de govern en el projecte
L'entitat esportiva lamenta el desinterès de l'equip de govern en el projecte | Sant Cugat Creix
22 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:56h
"No participarem en una guerra de comunicats i contracomunicats". Així s'ha pronunciat el president de Sant Cugat Creix, Maurici Benito, després de conèixer la nota de premsa d'ahir a la tarda que va emetre l'Ajuntament on s'apuntava a un total de sis acords que havien arribat amb l'associació esportiva per la continuïtat del projecte Ethics4Sports.

"És ridícul. Tant de bo destinessin els mateixos esforços en buscar solucions a l'esforç que li dediquen a escriure contracomunicats per alliçonar-nos", explica Benito en declaracions a NacióSantCugat. "Des de l'Ajuntament s'ha informat d'una sèrie d'acords que ni s'han acordat ni s'han consensuat en cap moment. No ens aclarim"; relata el president de Sant Cugat Creix.

Així doncs, des de l'entitat asseguren que en l'escrit s'inclouen punts en els quals estan en "desacord" amb un redactat que demostra l'"absolut desconeixement del programa, de la seva gestió i evolució". Una situació que consideren "insalvable". Malgrat tot, es mostren satisfets que, com a mínim, s'hagi verbalitzat públicament la cessió de les eines de l'E4S a Sant Cugat Creix i esperen que es faci efectiva aviat.

Per altra banda, també reclamen que es rectifiqui la frase "redactada incorrectament o fruït del desconeixement": Sant Cugat Creix ha gestionat aquest projecte amb una aportació econòmica superior als 300.000 € per part de la Unió Europea. Apunten que el missatge "és confús i -esperem que sense cap intenció- sembla dir que vam gestionar la totalitat de la partida europea" quan assenyalen que l'E4S el va coordinar l'Ajuntament mentre que la gestió per part de Sant Cugat Creix s'havia limitat únicament a dissenyar un pilot de seguiment en els seus quatre clubs.

Una reunió, missatges oposats

L'ordre cronòlogic dels fets es remunta a dijous passat, 15 d'octubre, quan es va celebrar una reunió telemàtica entre el consistori i l'entitat per tal de treballar plegats en el futur del programa E4S -finançat amb fons de la Unió Europea- per potenciar els valors i l'esport local. L'objectiu, treballar en la col·laboració publicoprivada per "sumar com a ciutat en benefici d'una millor formació dels joves esportistes del municipi". Mentre que l'Ajuntament adoptava el "rol de coordinador", Sant Cugat Creix es mantenia com a soci de ple dret en el naixement de l'Ethics4Sports. 

Malgrat tot, segons l'associació esportiva, la trobada no va anar bé i no es va arribar a cap acord. Per aquest motiu, Sant Cugat Creix va emetre l'endemà, divendres 16 d'octubre, un comunicat on reclamava a l'Ajuntament el traspàs de la gestió directa de "totes les eines de comunicació i formació construïdes amb recursos europeus" per a la difusió del projecte. "Lamentem profundament aquesta situació de desinterès mantinguda pel govern municipal que atribuïm a desconeixement", exposaven en la missiva.

Tot i aquest evident descontent, aquest dimecres 21 d'octubre l'Ajuntament assegura que s'ha arribat a sis acords amb Sant Cugat Creix per tirar endavant amb el projecte E4S, el qual, diuen, "valoren molt positivament".

Els sis acords són: el manteniment de l'app fins que acabi el contracte vigent que té el consistori; una comunicació consensuada cap a les entitats i clubs esportius del municipi perquè coneguin com continua aquest projecte i animar-les a participar; la cessió de l’app al SantCugatCreix perquè gestioni les aportacions de les entitats i clubs; la reafirmació que Sant Cugat Creix no necessita cap aportació econòmica municipal per continuar desenvolupant el projecte; que es podrà continuar desenvolupant el projecte amb les entitats del Sant Cugat i també en altres municipis; i que es consensuarà un comunicat dels acords presos per fer-los públics de forma conjunta. 

En aquest missatge però, el consistori retreu a Sant Cugat Creix que fes públic un comunicat sobre la continuïtat del projecte "de forma unilateral, sense consensuar i incomplint l'últim dels acords presos". Però des de l'entitat asseguren que no es van arribar ni a acordar i ni a consensuar en cap moment. "Només volen mantenir el contracte vigent, que finalitza al març de 2021, per aleshores deixar morir el projecte", asseguren. NacióSantCugat ha contactat amb l'equip de govern qui ha declinat fer declaracions més enllà del comunicat. 

Així doncs, des de Sant Cugat Creix es mantenen ferms en l'objectiu de mantenir i difondre l'E4S arreu del territori, fer públic el pla de millora de comportaments elaborat per la universitat Blanquerna, reactivar la formació online de l'APP, reprendre les iniciatives per sumar altres ciutats i entitats i buscar suport d'altres administracions.