Òmnium Cultural es mobilitza per retirar la medalla d’or de Sant Cugat a Joan Carles I

Forma part de l'ofensiva per «esborrar qualsevol rastre de la monarquia dels Països Catalans»

Joan Carles I, en una imatge d'arxiu.
Joan Carles I, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
NacióDigital
21 d'octubre del 2020
Actualitzat el 10 de novembre a les 16:51h
Òmnium Cultural de Sant Cugat se suma a la iniciativa nacional per “esborrar qualsevol rastre de la monarquia espanyola als Països Catalans”. L'entitat promou el canvi de nom de carrers i la retirada d’estàtues i medalles per denunciar el “frau democràtic que suposa la Corona”. A Sant Cugat, l'objectiu és retirar la medalla d'or de la ciutat que va ser atorgada a Joan Carles I l'any 1977. 

L'entitat local ha presentat una moció als partits polítics amb representació al Consistori perquè se sumin a la proposta i s'acordi retirar la condecoració al rei emèrit. 

Actualment a la ciutat no hi ha noms vinculats a la Corona espanyola en el nomenclàtor municipal, ni entitats que busquin l’empara d’aquesta institució. La ciutat però, quan encara era vila, i per acord d’un ple municipal hereu del franquisme, va atorgar la medalla d’or Joan Carles I.
 

Acte del ple de Sant Cugat on s'atorga la medalla d'or a Joan Carles I. Foto: Aj. Sant Cugat


Aquí es pot consultar l’acta del ple de l’Ajuntament de Sant Cugat de 3 d’agost de 1977 en què, a proposta de l’Alcalde Francisco de P. Llatjós García els regidors José Busquets Farrás, Pedro Xercavins Girbau, José Maria Coll Médico, Pedro Puyol Tortosa, José Bonet Sans, José Saperas Domenech, Jesús Feliu Pla i Salvador García Alfonso, aproven el Dictamen de 2 d’agost de la Comissió de Governació del mateix Ajuntament.

43 anys després, la medalla no ha estat revocada i ara, des d’Òmnium Cultural a Sant Cugat del Vallès, una entitat que compta amb més de 3.800 socis, ha acordat iniciar una campanya de recollida de firmes entre els seus socis, que faran extensiva a les entitats de la ciutat que la vulguin compartir, amb la finalitat que el Ple de l’Ajuntament del mes de novembre debati la retirada de la medalla al monarca espanyol.