Cua simbòlica florestana per exigir la reobertura «total» del consultori

Una mobilització per la defensa d'un sistema sanitari públic, universal i de qualitat

Imatge de la cua simbòlica per reclamar la reobertura total del consultori
Imatge de la cua simbòlica per reclamar la reobertura total del consultori | Sergi Baixas
20 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 14:26h
"No pararem fins que no aconseguim la reobertura total del consultori". Una trentena de veïns de la Floresta s'han reunit aquest dimarts al matí per deixar palès el seu malestar davant la manca d'oferta sanitària en el barri santcugatenc. 

Els manifestants consideren insuficient el nou horari parcial del centre que ha tornat a obrir els dimarts de 8 h a 14 h (de 14 h a 15 h atenció domiciliària) i dijous de 15 h a 20 h, amb una infermera i una administrativa. El portaveu de l'acte, Oriol Ribera, ha exigit l'obertura de l'ambulatori al 100% i no descarta tornar a organitzar més mobilitzacions de cara al futur; la propera, aquest mateix dijous a la tarda.

Des de la convocatòria s'ha criticat el discurs "ple de mentides" esgrimit per les administracions amb arguments "contradictoris" que "no tenen cap solidesa ni base". "La Covid-19 ha fet aflorir la manca de recursos estructural de la sanitat causada per les retallades; falten metges i els gestors han fet el que els ha donat la gana", apunta Ribera.

Recalquen la contradicció que suposa defensar que l'atenció primària ha de ser la primera barrera de contenció del virus al país, però amb CAPs i consultoris arreu del territori tancats; es crida a no fer desplaçaments però els obliguen a anar a Sant Cugat per ser atesos; l'assistència telefònica no és efectiva...

Durant la convocatòria també s'ha posat la lupa en el fet que la Floresta és un barri perifèric amb veïns amb problemes de desplaçament. Consideren que el tancament del consultori durant més de set mesos ha afectat negativament al veïnat i que hi ha molta gent descontenta. "Ens mobilitzem per la defensa d'un sistema sanitari públic, universal i de qualitat", conclouen.

Per la seva banda, l'associació Marea Blanca també ha donat suport a la reivindicació, assenyalant la responsabilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat per vetllar pel servei d'atenció sanitària del barri. També reclamen la reobertura de tots els consultoris de Sant Cugat i del país amb tots els efectius materials i de personal necessaris.
 

Marea Blanca també ha donat suport a la reivindicació veïnal del barri santcugatenc Foto: Sergi Baixas


Actualment, la distribució de l'atenció sanitària a Sant Cugat es divideix en: CAP de Sant Cugat, atenció per a patologies respiratòries/Covid-19; el CAP de Valldoreix, atenció per a patologies no respiratòries d'adults; i el CAP de Can Mates, per pediatria.



















El tancament fins a finals de setembre dels consultoris de la Floresta i les Planes ha aixecat queixes entre els veïns d'aquests dos barris de Sant Cugat. Coincidint amb la celebració del ple municipal del mes de juny, un centenar de persones s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament per reclamar la seva obertura.