coronavirus

Cua simbòlica florestana per exigir la reobertura «total» del consultori

Una mobilització per la defensa d'un sistema sanitari públic, universal i de qualitat

per Sergi Baixas , Sant Cugat , 20 d'octubre de 2020 a les 11:55 |
Imatge de la cua simbòlica per reclamar la reobertura total del consultori | Sergi Baixas
"No pararem fins que no aconseguim la reobertura total del consultori". Una trentena de veïns de la Floresta s'han reunit aquest dimarts al matí per deixar palès el seu malestar davant la manca d'oferta sanitària en el barri santcugatenc. 

Els manifestants consideren insuficient el nou horari parcial del centre que ha tornat a obrir els dimarts de 8 h a 14 h (de 14 h a 15 h atenció domiciliària) i dijous de 15 h a 20 h, amb una infermera i una administrativa. El portaveu de l'acte, Oriol Ribera, ha exigit l'obertura de l'ambulatori al 100% i no descarta tornar a organitzar més mobilitzacions de cara al futur; la propera, aquest mateix dijous a la tarda.


Des de la convocatòria s'ha criticat el discurs "ple de mentides" esgrimit per les administracions amb arguments "contradictoris" que "no tenen cap solidesa ni base". "La Covid-19 ha fet aflorir la manca de recursos estructural de la sanitat causada per les retallades; falten metges i els gestors han fet el que els ha donat la gana", apunta Ribera.

Recalquen la contradicció que suposa defensar que l'atenció primària ha de ser la primera barrera de contenció del virus al país, però amb CAPs i consultoris arreu del territori tancats; es crida a no fer desplaçaments però els obliguen a anar a Sant Cugat per ser atesos; l'assistència telefònica no és efectiva...


Durant la convocatòria també s'ha posat la lupa en el fet que la Floresta és un barri perifèric amb veïns amb problemes de desplaçament. Consideren que el tancament del consultori durant més de set mesos ha afectat negativament al veïnat i que hi ha molta gent descontenta. "Ens mobilitzem per la defensa d'un sistema sanitari públic, universal i de qualitat", conclouen.

Per la seva banda, l'associació Marea Blanca també ha donat suport a la reivindicació, assenyalant la responsabilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat per vetllar pel servei d'atenció sanitària del barri. També reclamen la reobertura de tots els consultoris de Sant Cugat i del país amb tots els efectius materials i de personal necessaris.

 

Marea Blanca també ha donat suport a la reivindicació veïnal del barri santcugatenc Foto: Sergi Baixas


Actualment, la distribució de l'atenció sanitària a Sant Cugat es divideix en: CAP de Sant Cugat, atenció per a patologies respiratòries/Covid-19; el CAP de Valldoreix, atenció per a patologies no respiratòries d'adults; i el CAP de Can Mates, per pediatria.El tancament fins a finals de setembre dels consultoris de la Floresta i les Planes ha aixecat queixes entre els veïns d'aquests dos barris de Sant Cugat. Coincidint amb la celebració del ple municipal del mes de juny, un centenar de persones s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament per reclamar la seva obertura.  Les queixes també s'han fet sentir a l'interior de la sala de plens i de l'OAC, des d'on una trentena de persones han seguit el ple municipal. Un dels veïns en representació dels veïns dels dos barris.

Tensió a l'exterior 

Els veïns que no han pogut entrar a l'ajuntament, per qüestions d'aforament, han generat moments de tensió a l'exterior del Consistori amb cops a la façana. Els que eren a l'OAC han sortit cridant "la sanitat pública no tanca" i els de l'exterior han mostrat cartells als vidres. La policia municipal ha intervingut per demanar calma als manifestants.  La regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha explicat que el passat 22 de maig va rebre una carta de la directora del CAP de Valldoreix de MútuaTerrassa informant que tots els consultoris de Catalunya i, per tant, els de la Floresta i les Planes, quedaven tancats fins a finals de setembre. Els veí que ha tingut el torn de paraula a l'audiència pública ha reclamant que "volem una defensa aferrissada de la sanitat pública". 

Millores en el transport 

Aristoy ha manifestat la seva comprensió amb la preocupació dels veïns i ha explicat que "s'està treballant amb mobilitat per garantir l'accés als altres CAP de la ciutat". L'Ajuntament està valorant el transport a demanda per facilitar la mobilitat.  Tot i així, ha recordat que abans d'acudir als Centres d'Atenció Primària, cal trucar. S'està treballant per millorar l'atenció telefònica. S'ha acordat fer una desviació de línies telefòniques al CAP de Valldoreix.

Segons la regidora, des del Departament, s'obriran a finals de setembre. També podran ser atesos al CAP de la Mina. Diversos veïns ja han signat un manifest per evitar el seu tancament sine die
   

El text posa de manifest que "sense atenció primària als barris, el veïnat de la Floresta i les Planes es veu obligat a desplaçar-se als CAP de Valldoreix, de Can Mates o de Sant Cugat, prèvia consulta telefònica i amb els telèfons col·lapsats per qualsevol problema de salut". 

Una trentena de persones segueix el ple municipal des de l'OAC. Foto: Anna Mira


Aquesta situació, critiquen, "afecta molt especialment un dels col·lectius més vulnerables davant la pandèmia: la gent gran que són els principals usuaris d'aquest servei". Els 6.000 veïns dels dos barris santcugatencs recorden que "fa uns anys ja es va perdre el servei de pediatria i que no fa gaire, es va aconseguir aturar l'intent de no cobrir la plaça de metge quan l'anterior titular es va jubilar". 

Per la seva banda, les forces polítiques del tripartit han tancat files en la defensa de la reobertura dels CAP de la Floresta i les Planes. Els dos dispensadors, gestionats per MútuaTerrassa, continuaran tancats durant tot l'estiu per decisió del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

​​
​​
​​

 

Participació