Sant Cugat abandona el consorci per la promoció econòmica de l'Eix B-30 per la seva inactivitat

El tinent d'alcaldia d'Hisenda i Economia, Pere Soler, ha explicat que la decisió voluntària arriba després d'anys d'inactivitat per part dels tres ajuntaments que el conformen

Cartell del Catalonia Innovation Triangle a Sant Cugat.
Cartell del Catalonia Innovation Triangle a Sant Cugat. | Cedida
19 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:44h
L'Ajuntament de Sant Cugat ha decidit, de manera unilateral, abandonar el consorci per a la promoció econòmica de l'Eix B30 entre la ciutat, Cerdanyola i Rubí, conegut com el Catalonia Innovation Triangle (CIT). El tinent d'alcaldia d'Hisenda i Economia, Pere Soler, ha explicat que la decisió arriba després d'anys d'inactivitat per part dels tres ajuntaments que el conformen. Se n'ha donat compte al ple municipal d'aquest mes d'octubre.

Soler ha explicat que el govern tripartit, des de la seva arribada el juny del 2019, "hem intentat reactivar-ho però hem vist que era un llastre perquè en un any no s'ha mogut peça; i ara ja no té sentit actualitzar-ho i donar-li continuïtat".

El consorci es va constituir l'any 2015 pels ajuntaments de Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí, per la promoció econòmica d'aquesta zona que travessa els tres municipis. Aleshores hi havia un pla estratègic per reactivar aquesta zona de la B-30. Es van sectorialitzar els polígons d'activitat econòmica, es va fer una nomenclatura i "en definitiva, es va iniciar un camí que semblava que anés a una reactivació real de l'economia", argumenta el tinent d'alcaldia santcugatenc.

Segons explica Soler, de l'any 2017 "no hi ha hagut cap mena d'activitat" i des del 2018 que no es planteja cap pressupost i tampoc es cobren les quotes dels tres municipis. Un dels motius pels quals la voluntat política del govern santcugatenc és desfer-se d'aquest consorci és perquè Sindicatura de comptes de la Generalitat de Catalunya ha demanat a Sant Cugat -l'ajuntament més gran dels tres- que o s'arreglava la situació econòmica de balanços del CIT o l'Ajuntament deixava de percebre la subvenció del Fons Català de Cooperació que representa uns 300.000 euros.

El regidor de Cs, Sergi Blázquez, ha considerat que és lògic prendre aquesta decisió després de la seva inactivitat però ha assenyalat a Junts per Sant Cugat "d'haver deixat morir el consorci". "Això preocupa perquè vol dir que la política local ens dediquem a gestionar el dia a dia i no de manera transformadora", ha afegit Blázquez. 

Entre bloqueigs i lliçons 

Per la seva banda, el regidor de Junts per Sant Cugat i exregidor d'Hisenda, Carles Brugarolas, ha recordat que el consorci era "per fer possible sinergies entre els tres municipis i que va rebre la unanimitat dels grups polítics i també de les organitzacions empresarials i tecnològics". 

Brugarolas assegura que "hem viscut un bloqueig polític, sobretot per part de l'Ajuntament de Cerdanyola" i ha estat causa de la inactivitat. Ens sembla "increïble" la decisió del tripartit, i tenint en compte que treballen als municipis veïns, representa un "dèficit greu de projecte i lideratge". 

Soler ha respost a Brugarolas i li ha retret que van deixar un consorci "tocat de mort" i li ha replicat que "lliçons les mínimes". "No fa falta tenir un consorci per cooperar", ha afegit Soler. No obstant això, el regidor de Junts ha insistit que amb la situació actual "cal fer-ho ara més que mai perquè hauriem de fer més amb menys i crear el millor context per l'ocupació i les empreses i per desenvolupar estratègies compartides en innovació". 

Soler ha explicat que s'han posat en contacte amb Rubí i Cerdanyola per explicar-los la situació i tampoc tenen intenció de continuar amb el CIT. Així doncs, el que s'ha formalitzat avui al ple municipal és el primer pas per la seva liquidació. A continuació es traslladarà a l'Ajuntament de Cerdanyola -que actualment ostenta la presidència-.

Soler assegura que la desfeta del CIT no perjudicarà amb res a la ciutat perquè "no s'ha fet res". "La dissolució del consorci no ens aporta cap benefici ni contrarietat", ha conclòs.