S'inaugura el 20è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat amb una crida a la cultura segura

Fins l'1 de novembre la poesia serà la protagonista de diferents espais de la ciutat i també de manera virtual

Inauguració del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat.
Inauguració del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. | Jordi Garcia / Local Pres
15 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:33h
Tot i que el passat dimarts 6 d'octubre es va donar el tret de sortida a la vintena edició del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, aquest dimecres 14 s'ha fet la inauguració amb l’espectacle Josep Carner, l’home sol en la serenitat dirigit per Jordi Bosch, interpretat per Jordi Boixaderas, Carme Fortuny i Emma Vilarasau i amb les veus de les cantants Yolanda i Kathy Sey.

L’acte, que ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinent d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha estat presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa. Precisament la consellera ha dit que "com a santcugatenca em fa especial il·lusió ser-hi en aquest festival. Fa 20 anys que va néixer a Sant Cugat, vam iniciar-lo i hem tingut la sort que s’ha convertit en un festival nacional vinculat al conjunt del país”.

L’organització del Festival ha volgut inaugurar-lo recordant i reivindicant l’obra de Josep Carner, que a cinquanta anys de la seva mort permet tornar als textos i redescobrir-hi la modernitat, la universalitat i la profunditat que l’han convertit en un clàssic català i europeu. Per al poeta que contempla, per a l’home sol en la serenitat, la poesia és un camí de construcció individual i col·lectiva de la identitat, i alhora una font de coneixement que transcendeix èpoques, recull la tradició i es projecta cap al futur.

Tot i la situació actual del coronavirus a la ciutat, l’Ajuntament, que aposta clarament pel desenvolupament de les activitats culturals de forma segura, ha dut a terme aquest acte inaugural al Teatre-Auditori que, com la resta d’equipaments municipals, compleix amb totes les normes de seguretat per a prevenir contagis per Covid-19.

De fet, l'alcaldessa Mireia Ingla, ha expressat que "la pandèmia ens ha descobert la importància de les cures, de cuidar-nos els uns als altres, d’escoltar-nos, d’estar pendents de les persones més vulnerables".
 

Inauguració del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. Foto: Jordi Garcia / Local Pres



"En aquest sentit la cultura, la poesia en particular, juga un paper fonamental. La cultura ha viscut i està vivint moments molt complicats, però a la nostra ciutat hem demostrat que, amb els protocols adequats, és segura", ha afegit Ingla. 

Fins a l’1 de novembre hi ha programades activitats presencials a diferents escenaris de la ciutat i actes virtuals, que es poden seguir en directe a través del  YouTube de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Entre d’altres, l’espectacle-lectura, el 17 d'octubre, al voltant del títol guanyador del premi a la memòria de Gabriel Ferrater, Felanitx, d'Andreu Gomila; les càpsules poètiques que ha enregistrat el novel·lista i realitzador Jordi Lara amb nous talents de la poesia com a protagonistes; l’homenatge a Jordi Pere Cerdà, dissabte 24 d’octubre, de qui se celebra el centenari del seu naixement; o la tradicional Nit de la Poesia, que posarà punt i final al 20è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat l'1 de novembre al Celler Modernista.

Festival Nacional de Poesia 

Fa vint anys des que la Institució de les Lletres Catalanes i l'Ajuntament de Sant Cugat van decidir aixecar el que avui és un dels festivals de poesia amb solera del país. Actualment, es fa a través d'una subvenció de concurrència pública, una modalitat que es fixarà per les pròximes edicions, després d'haver-se fet públiques irregularitats en edicions anteriors. "És un model que permet que els recursos públics es reparteixin", ha puntualitzat Madrona. 

Calixto Bieito, Carme Portaceli Oriol Broggi, Lluís Homar, Ricard Salvat i Pau Carrió són alguns dels directors d'escena que han dirigit la Nit de Poetes, el germen del certamen, engegada el 1998, i que desembocaria en el festival així com el coneixem a partir de l'any 2000.

Més de 300 poetes han passat per Sant Cugat des d'aquella tardor del tombant de segle, amb grans moments, des de l'estrena de Missa pagesa, de Dolors Miquel, el 2006, a la gran Nit de Poetes de 2019 dirigida per Jordi Lara, sense oblidar-nos  del recital d'Antonina Canyelles de 2007 o els homenatges a Josep Palau i Fabre (2007), Francesc Garriga (2012), Joan Margarit (2013) i Marta Pessarrodona (2019).