El Procicat aprova noves restriccions a Sant Cugat i demana als ciutadans que es quedin a casa

El Govern avisa que caldrà fer «sacrificis» per frenar els contagis al Vallès Occidental

Mercat de Sant Cugat.
Mercat de Sant Cugat. | Anna Mira
NacióDigital
12 d'octubre del 2020
Actualitzat el 13 d'octubre a les 17:25h
Crida del Govern a reduir l'activitat social al mínim. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, han demanat a la ciutadania "sacrificar qualsevol activitat social" prescindible per frenar l'augment de contagis dels darrers dies. També han anunciat noves restriccions a 15 municipis del Vallès Occidental, entre els quals hi ha Sant Cugat i han demanat als ciutadans que es quedin a casa tant com pugui. 

El pla, aprovat pel PROCICAT aquest dilluns, estableix que s'ha de reduir al 50% l'aforament a bars i restaurants i els actes religiosos. A més, es demana a la població que redueix al màxim l'activitat social i limiti els contactes.En concret, les mesures afecten a Sabadell, Terrassa, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Matadepera, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat i Viladecavalls.

En una compareixença des de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Vergés ha reconegut que Catalunya es troba en una situació "crítica" i ha qualificat de "brutal" l'impacte de l'augment de casos sobre el sistema d'assistència primària. En aquest sentit ha demanat fomentar el teletreball i les classes virtuals a les universitats, mesures que van en la línia de les ja anunciades pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. A hores d'ara s'ha sabut que Argimon està en quarentena per haver estat en contacte estret amb un positiu.

Aquest dilluns el balanç de Salut ja ha situat el risc de rebrot per sobre dels 300 punts i és per això que el Govern ja està treballant en noves mesures per contenir l'expansió del virus. Segons ha assegurat Aragonès, les restriccions s'anunciaran els propers dies però ja avisa que caldrà fer "sacrificis". 

"O multipliquem les nostres actuacions contra la Covid-19 o la Covid-19 es multiplica. O enfortim la responsabilitat i el compromís individual contra el coronavirus o ens costarà molt més aturar-lo", ha dit el vicepresident en funcions de president. I ha apel·lat augmentar les precaucions en les trobades amb familiars i amics, aquelles on hi ha més tendència a "abaixar la guàrdia". 

Diumenge el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va anunciar que el Govern treballava per demanar a les universitats la supressió de les classes presencials durant quinze dies i que es recomanarà el teletreball a les empreses que hagin fet tornar els treballadors a l'oficina.

També va avisar que probablement es tancarien les pistes de bàsquet i els parcs d'adults que es fan servir com a gimnàs, però no els parcs infantils. D'altra banda, està en estudi si s'apliquen noves mesures que afectin bars i restaurants.

Les noves mesures del Govern aniran destinades a reduir la mobilitat i la interacció social. A hores d'ara el 5% dels pacients a urgències ho són per Covid-19, segons expliquen des de Salut.