La CGT demana a l'Ajuntament de Sant Cugat que faci proves PCR als conductors dels autobusos urbans

El sindicat considera que les administracions haurien de destinar part del pressupost per fer front a la Covid-19 a detectar casos asimptomàtics entre la plantilla

Bus urbà de Sant Cugat.
Bus urbà de Sant Cugat. | Adrià Costa
07 d'octubre del 2020
El sindicat CGT de Sarbus -del grup Moventia- reivindica a les administracions públiques que inverteixin a fer proves PCR als conductors dels autobusos. Consideren que són personal exposat al virus pel contacte constant que tenen amb els usuaris. "Malgrat que treballem per una empresa privada, en ser una concessió, som servidors públics", ha expressat el delegat de riscos laborals del comitè d'empresa de Sarbus, Ferran Margineda, en declaracions a NacióSantcugat.

En aquest sentit, el membre de la CGT santcugatenc, reivindica que "davant de dotacions pressupostàries extraordinàries de les diferents administracions per lluitar contra el coronavirus, i veient que s'estan fent proves PCR i serològiques a tots els treballadors municipals, nosaltres també volem entrar amb aquesta dinàmica".

Segons Margineda en molts casos no tenen una mampara protectora sinó una cortina i s'exposen sovint quan han de fer algun servei que els obliga a sortir del seient. Denuncia que als autobusos i als trens no sempre es compleixen les distàncies i en molts casos "estan plens amb usuaris compartint un espai reduït durant més de 15 minuts". Asseguren que han fet arribar la seva demanda a l'empresa però aquesta "no es belluga". 

El ple de Valldoreix, a petició de la CUP, ja s'ha compromès a fer les proves als nou treballadors que donen servei a la vila. Ara, des de la CGT confien perquè també s'apliqui aquest criteri a la quarantena de conductors que té Sant Cugat, ja que la CUP forma part del govern santcugatenc.

De fet està previst que Moventis comenci les revisions mèdiques periòdiques en les pròximes setmanes, motiu pel qual demanen que s'inclogui la prova per detectar casos asimptomàtics a la plantilla. "No ho demanem de manera immediata però es poden aprofitar les revisions mèdiques".

La petició de la CGT s'estén a altres municipis del Vallès Occidental on el grup Moventia controla el servei de transport públic. "Les diferents administracions, que són responsables de donar concessió de transport públic, s'haurien de fer càrrec de les PCR". Margineda ha afegit que la reivindicació també s'ha fet extensiva a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), a l' Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i al mateix Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.