El 20è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat aposta pels nous talents i formats en una edició híbrida

Es farà del 6 d'octubre a l'1 de novembre a diferents espais de la ciutat i també de manera virtual

Presentació del 20è Festival de Poesia de Sant Cugat.
Presentació del 20è Festival de Poesia de Sant Cugat. | Jordi Garcia / Local Pres
05 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:53h
El Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat celebra enguany la seva 20a edició amb una programació híbrida que inclou actes virtuals que es podran seguir per Youtube i una desena d'actes presencials amb aforament limitat. Del 6 d'octubre a l'1 de novembre, es faran activitats a l'Ateneu, el Celler Modernista, el Teatre-Auditori, el ViLab i la plaça Lluís Millet.

En l'acte de presentació, aquest dilluns al migdia al Claustre del Monestir, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha remarcat que "enguany necessitem més poesia que mai". Ingla ha explicat que malgrat les restriccions i les mesures que caldrà prendre, "no tenia cap sentit prescindir d’allò imprescindible". 

Un dels espectacles més potents serà l'homenatge a Josep Carner, coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort, que dirigeix Jordi Bosch i interpreten Emma Vilarasau, Jordi Boixaderas i Carme Fortuny i les germanes Yolanda i Kathy Sey. El festival també retrà homenatge a Sylvia Plath amb un cicle dedicat a la seva poesia i Jordi Pere Cerdà, coincidint amb el centenari del naixement del poeta.

Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha explicat que el festival "sempre havia intentat portar la poesia en llocs de petit format però aquest any s'han hagut de programar en llocs més grans". 

Altres dels noms que seran protagonistes de la 20a edició del festival de poesia de Sant Cugat seran Enric Cassasses, que estrena un espectacle sobre la poesia de Víctor Català; Antònia Vicens; Narcís Comadira, i Andreu Gomila, que completen el gruix del cartell d'actes presencials del festival.

Aposta pels nous formats 

D'altra banda, el festival aposta també per poetes emergents, com Joan Deusa, Anna Gas, Xavier Mas Craviotto, Carla Fajardo i Chantal Poch, que també seran presencialment a Sant Cugat. Altres, com Juana Dolores Romero o Lucia Pietrelli, ho faran a través de les càpsules poètiques de Jordi Lara que es podran seguir virtualment.


"Volem demostrar que la poesia també és pels joves i també la fan els joves", ha explicat Madrona. A més a més, a través de la col·laboració de l'Institut Ramon Llull aquestes càpsules enregistrades es veuran a festivals internacionals de poesia. Aquesta proposta "podria ser la llavor d'un festival de videopoesia", ha apostat el seu director, Jordi Lara. 

A més de la programació ordinària, el festival organitza per primera vegada un espectacle-lectura al voltant del títol guanyador del premi a la memòria de Gabriel Ferrater, Felanitx, d'Andreu Gomila. L'actor Ivan Benet i el guitarrista Alfred Artigas donaran vida als poemes del poeta mallorquí i Maria Nunes farà de guia per la Sant Cugat de Gabriel Ferrater.

Finalment, la Nit de Poesia que tanca el festival la dirigirà Maria Antònia Massanet i té com a punt de partida un vers de Maria-Mercè Marçal, Tot era una selva de paraules. La poesia i la reflexió sobre el medi ambient i l'emergència climàtica s'agafen de la mà a través dels poetes Lluís Calvo, Ben Clark, Laia Llobera, Arnau Orobitg, Chus Pato, Josep Porcar i María Sánchez. Per assistir-hi cal inscripció prèvia a través de la pàgina web  de l'Ajuntament. 

Enguany el cartell l'ha fet l'artista santcugatenc, Paco Minuesa, i representa un clauer amb les diferents claus que "ens obren els sentiments a través dels sentits", ha explicat el mateix autor, durant la presentació. 
 

Cartell del 20è Festival de Poesia de Sant Cugat Foto: Jordi Garcia / Local Pres



Festival Nacional de Poesia 

Fa vint anys des que la Institució de les Lletres Catalanes i l'Ajuntament de Sant Cugat van decidir aixecar el que avui és un dels festivals de poesia amb solera del país. Actualment, es fa a través d'una subvenció de concurrència pública, una modalitat que es fixarà per les pròximes edicions, després d'haver-se fet públiques irregularitats en edicions anteriors. "És un model que permet que els recursos públics es reparteixin", ha puntualitzat Madrona. 

Calixto Bieito, Carme Portaceli Oriol Broggi, Lluís Homar, Ricard Salvat i Pau Carrió són alguns dels directors d'escena que han dirigit la Nit de Poetes, el germen del certamen, engegada el 1998, i que desembocaria en el festival així com el coneixem a partir de l'any 2000.

Més de 300 poetes han passat per Sant Cugat des d'aquella tardor del tombant de segle, amb grans moments, des de l'estrena de Missa pagesa, de Dolors Miquel, el 2006, a la gran Nit de Poetes de 2019 dirigida per Jordi Lara, sense oblidar-nos  del recital d'Antonina Canyelles de 2007 o els homenatges a Josep Palau i Fabre (2007), Francesc Garriga (2012), Joan Margarit (2013) i Marta Pessarrodona (2019).

Per l'alcaldessa la 20a edició "consolida la poesia en català i dels Països Catalans en un festival del qual hem volgut ser-ne referents".