Carol: «Sant Cugat no tindrà ni robots, ni drons, ni 'Star Wars'»

El regidor de Seguretat Ciutadana assegura que cal implementar tecnologia al servei de les persones

Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Sant Cugat.
Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Sant Cugat. | Anna Mira
02 de desembre del 2019
Francesc Carol és el regidor Seguretat Ciutadana i de Via Pública i Benestar Animal de l'Ajuntament de Sant Cugat. Actualment ho és com a membre d'ERC, però Carol ja va ser regidor de Seguretat durant el govern de convergent de Mercè Conesa entre els anys 2011 i 2015. Aquest dilluns 2 de desembre els santcugatencs ja tornen a tenir disponible el telèfon 092 per comunicar-se directament amb la Policia Local, una mesura de proximitat del nou govern tripartit (ERC, PSC i CUP).

En una entrevista amb NacióSantCugat, Carol assegura que "cal treballar la sensació d'inseguretat de manera transversal" i considera que propostes com drons o robots "no ens aporten absolutament res en l'àmbit de la seguretat". Un dels objectius del mandat passa per voluntat del govern d'optimitzar la Policia Local perquè els agents "facin de policies i que els lladres cada vegada ho tinguin més difícil per robar a la ciutat".

El regidor de Seguretat Ciutadana també ha insistit en què la ciutadania "només" segueixi els comptes oficials pel que fa a seguretat per evitar rumors i notícies falses. "Darrere d'aquests comptes sempre hi ha interessos polítics per crear sensació d'inseguretat", ha afegit Carol.

- En la presentació del pla de govern es van comprometre en augmentar el nombre de policia local a Sant Cugat, falten agents a la ciutat?

- El compromís del nostre programa polític és augmentar tant com la plantilla existent estigui feta. La limitació estatal és la principal problemàtica de l'augment de plantilla que permet reposar un màxim del 120% dels policies que es donen de baixa per què marxen o per prejubilacions o jubilacions. En el mandat anterior ens hem trobat que no es reposaven els agents que es donaven de baixa. Per això, va començar amb 100 agents i es va acabar el mandat amb 85. Volem tornar als 100 policies l'any 2020. La intenció nostra és arribar a 110 a final de mandat. Convocarem el màxim de places possibles.

- També volen posar en funcionament una subcomissaria, no n'hi ha prou amb la de la plaça de la Vila?

- Es tracta de descentralitzar i donar un servei als districtes i a l'EMD de Valldoreix. Hi hauria uns quants policies adscrits allà, on la ciutadania pugui fer les seves denúncies, tingui un accés més ràpid a les actuacions policials i tenir més presència policial. A més a més, és totalment compatible amb els vehicles mòbils que poden fer denúncies en els llocs dels fets. De fet, en l'àmbit de seguretat Sant Cugat té dues ciutats; el centre i els districtes i EMD i la problemàtica és completament diferent, al centre és molt difícil que hi hagi entrades a domicilis, per tant cal tractar la problemàtica de manera diferent.

- Què pot avançar d'aquesta nova subcomissaria?

- Estem buscant un local que ja estigui construït, volem fer-ho al llarg del mandat però no podem posar una data concreta. Ja hem vist alguns locals.

- Potser s'ubicaria a Valldoreix?

- L'avantatge de Valldoreix és que té més locals disponibles, busquem un lloc que estigui a una distància propera a Floresta, Les Planes i Valldoreix. Per tant una zona amb accés ràpid cap a La Floresta serien els ideals, al voltant de Can Cadena.

- Consideren des del govern que hi ha sensació d'inseguretat a Sant Cugat? És a dir, aquests compromisos responen a la voluntat de revertir-la?

- Sí, hi ha sensació d'inseguretat. Ens trobem amb barris que tenen índex de delinqüència molt baix però en canvi hi ha una forta sensació d'inseguretat i s'ha de treballar diferent de la inseguretat. A vegades posant més il·luminació en algunes zones podem revertir la sensació d'inseguretat i no cal fer-ho amb policies, per això, ho treballem de manera transversal amb altres àrees.
 

Francesc Carol, durant l'entrevista amb NacióSantCugat a l'Ajuntament de Sant Cugat. Foto: Anna Mira


- Quina és motivació de recuperar el telèfon 092?

- Proximitat amb la policia. La gent estava cansada de trucar al 112 per parlar amb la policia local. D'aquesta manera els veïns poden trucar directament la policia i escurçar temps d'espera. No obstant això defensem que el 112 és i ha de ser el telèfon de referència pel que fa a les emergències.

- Un altre dels compromisos és la voluntat de posar en marxa els serenos. De quina manera actuaran i on?

- La voluntat és combatre la sensació d'inseguretat. Actuaran als districtes. Estem copiant el sistema de Santa Coloma de Gramenet on funciona molt bé. És una barreja entre agent cívica i personal de seguretat i que directament pugui trucar a la policia o pugui solucionar molts temes com per exemple esbrinar què passa quan salta una alarma. També ajudarà amb el botellot o altres comportaments incívics nocturns. És un projecte embrionari i estem definint de quina manera volem treballar, horaris, etc.

- Pel que fa als agents cívics, està prevista alguna novetat?

- La principal novetat és que deixaran de dependre directament de seguretat si no que seran transversals i donaran servei a altres regidories.

- Fa un any, amb l'anterior mandat, es va anunciar l'ús de drons i elements robòtics per detectar lladres amagats a les zones boscoses, tiraran endavant amb la proposta?

- Està absolutament descartat per diverses raons. La primera és que un dron té una autonomia de 15 minuts, no pot detenir ningú, és car -3.000 euros com a mínim-, cal un permís especial que ara només ho tenen dues persones del cos de Policia Local, fa falta un permís especial de vol per la proximitat amb l'aeroport del Prat. El dron no ens aporta absolutament res en l'àmbit de seguretat. En aquests moments és absurd tenir drons pel que fa a seguretat. En canvi, són útils si una persona es perd o per detectar focs. De la mateixa manera passa amb el robot, que ha estat rebutjat per diferents cossos de seguretat i bombers.

Ens trobem amb barris que tenen índex de delinqüència molt baix però en canvi hi ha una forta sensació d'inseguretat


La intel·ligència artificial encara no és prou intel·ligent per a ser un complement que substitueixi la intel·ligència humana. La base del sistema de seguretat de Sant Cugat és molta innovació al servei de les persones, però ni robots, ni drons ni Star Wars. En aquest sentit s'instal·laran tauletes als vehicles de policia perquè puguin fer tràmits de consulta per millorar en eficàcia.

- Quan s'instal·laran?

- Si no és aquest mes de desembre, serà al gener però ja s'estan fent les proves per poder-les instal·lar.

- Comenta que cal tractar de manera diferent la seguretat al centre i als barris i que cal fer-ho amb innovació tecnològica, quina és la seva proposta?

- La intenció és portar càmeres als districtes i a l'EMD i no tant en el centre. Són càmeres de lectura de matrícules i poc invasives pel que fa a la intimitat de les persones però molt efectives en dades. Permetran una acció de caràcter proactiu i es col·locarà als districtes i a les entrades i sortides de la ciutat. També es revisaran les que hi ha al centre perquè la seva instal·lació es fa en funció de la necessitat del moment i cal revisar-les. Pel que fa als furts, continuarem amb la policia de proximitat al centre que ens ajuda a controlar aquests robatoris.
 

Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Sant Cugat. Foto: Anna Mira