coronavirus

Els CAP de la Floresta i les Planes tornen a obrir «parcialment» amb un nou horari

El consistori també ha informat que el CAP de Valldoreix recuperarà el seu horari habitual

per Sergi Baixas , Sant Cugat , 2 d'octubre de 2020 a les 17:09 |
Consultori de la Floresta. | Mútua de Terrassa
Ja hi ha nova data de reobertura pels CAP de la Floresta i les Planes que portaven tancats des del mes de març. L'Ajuntament ha informat aquest migdia que els dos consultoris tornaran a obrir "parcialment" en un horari adaptat. Un anunci que dona resposta al reclam veïnal d'aquests dos barris santcugatencs que, fins ara, s'havien de desplaçar fins a la ciutat per a poder ser atesos.

Així doncs, el Centre Social i Sanitari de la Floresta tornarà a obrir dimarts vinent de 8h a 14h (de 14h a 15h atenció domiciliària) i dijous de 15h a 20h. Pel que fa al consultori de les Planes, l'horari d'obertura serà els dijous de 10h a 14h. 


El consistori també ha informat que el CAP de Valldoreix recuperarà el seu horari habitual, de dilluns a divendres de 8h a 20h. Cal recordar que la distribució de l'atenció sanitària a Sant Cugat es divideix en: CAP de Sant Cugat, atenció per a patologies respiratòries/Covid-19; el CAP de Valldoreix, atenció per a patologies no respiratòries d'adults; i el CAP de Can Mates, pediatria.El tancament fins a finals de setembre dels consultoris de la Floresta i les Planes ha aixecat queixes entre els veïns d'aquests dos barris de Sant Cugat. Coincidint amb la celebració del ple municipal del mes de juny, un centenar de persones s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament per reclamar la seva obertura.  Les queixes també s'han fet sentir a l'interior de la sala de plens i de l'OAC, des d'on una trentena de persones han seguit el ple municipal. Un dels veïns en representació dels veïns dels dos barris.


Tensió a l'exterior 

Els veïns que no han pogut entrar a l'ajuntament, per qüestions d'aforament, han generat moments de tensió a l'exterior del Consistori amb cops a la façana. Els que eren a l'OAC han sortit cridant "la sanitat pública no tanca" i els de l'exterior han mostrat cartells als vidres. La policia municipal ha intervingut per demanar calma als manifestants.  La regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha explicat que el passat 22 de maig va rebre una carta de la directora del CAP de Valldoreix de MútuaTerrassa informant que tots els consultoris de Catalunya i, per tant, els de la Floresta i les Planes, quedaven tancats fins a finals de setembre. Els veí que ha tingut el torn de paraula a l'audiència pública ha reclamant que "volem una defensa aferrissada de la sanitat pública". 


Millores en el transport 

Aristoy ha manifestat la seva comprensió amb la preocupació dels veïns i ha explicat que "s'està treballant amb mobilitat per garantir l'accés als altres CAP de la ciutat". L'Ajuntament està valorant el transport a demanda per facilitar la mobilitat.  Tot i així, ha recordat que abans d'acudir als Centres d'Atenció Primària, cal trucar. S'està treballant per millorar l'atenció telefònica. S'ha acordat fer una desviació de línies telefòniques al CAP de Valldoreix.

Segons la regidora, des del Departament, s'obriran a finals de setembre. També podran ser atesos al CAP de la Mina. Diversos veïns ja han signat un manifest per evitar el seu tancament sine die
   

El text posa de manifest que "sense atenció primària als barris, el veïnat de la Floresta i les Planes es veu obligat a desplaçar-se als CAP de Valldoreix, de Can Mates o de Sant Cugat, prèvia consulta telefònica i amb els telèfons col·lapsats per qualsevol problema de salut". 

Una trentena de persones segueix el ple municipal des de l'OAC. Foto: Anna Mira


Aquesta situació, critiquen, "afecta molt especialment un dels col·lectius més vulnerables davant la pandèmia: la gent gran que són els principals usuaris d'aquest servei". Els 6.000 veïns dels dos barris santcugatencs recorden que "fa uns anys ja es va perdre el servei de pediatria i que no fa gaire, es va aconseguir aturar l'intent de no cobrir la plaça de metge quan l'anterior titular es va jubilar". 

Per la seva banda, les forces polítiques del tripartit han tancat files en la defensa de la reobertura dels CAP de la Floresta i les Planes. Els dos dispensadors, gestionats per MútuaTerrassa, continuaran tancats durant tot l'estiu per decisió del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

​​
​​
​​

 

Participació