El congrés del sector acústic català aterrarà a Sant Cugat el 14 i 15 d'octubre

Es farà de manera virtual i comptarà amb experts que abordaran reptes i dilemes per millorar la qualitat acústica i ambiental

Activitats sonores a Sant Cugat abans de l'Acusticat.
Activitats sonores a Sant Cugat abans de l'Acusticat. | Jordi Garcia / Local Pres
NacióSantCugat
29 de setembre del 2020
El congrés biennal sobre el món de l’acústica a Catalunya, l’Acusticat, aterrarà a Sant Cugat aquest mes d'octubre. Després de posposar-ne les dates d’abril degut a l’actual crisi sanitària per la Covid-19, els dies 14 i 15 d'octubre se celebrarà de principalment manera virtual i amb totes les mesures sanitàries garantides.

Enguany es farà una emissió en streaming des de les instal·lacions de la Casa de Cultura.  La doble jornada continua mantenint la mateixa filosofia des que es va crear el 2016; ser un punt de trobada de referència, multitemàtic i multisectorial, que convida a la reflexió i a l’oferta de solucions per millorar la qualitat acústica i ambiental del nostre territori.

Amb ponents de renom i experts en l’àmbit de l’acústica, al Congrés s’hi abordaran reptes (problemes o situacions en l’àmbit de la qualitat acústica on preval una interpretació tècnica d’un expert que ens acompanya) i dilemes (casuístiques que requereixen d’una valoració ètica per part del tècnic/gestor implicat de la instal·lació, escenari, situació, etc. On la normativa no determina de forma objectiva com actuar).

Aquesta tercera edició compta amb l’expertesa acústica en format ponència magistral de Michel André, Responsable del Laboratory of Applied Bioacoustics (LAB) de la UPC que oferirà la conferència “El ruido en el mar, una contaminación invisible”.

També participarà Francesco Aletta, professor i investigador de la Faculty of the Built Environment (Bartlett School Env, Energy & Resources) amb la ponència “Current trends and challenges in soundscape research". Finalment, Francesc Magrans, CEO i propietari de l’enginyeria ICR, S.L. oferirà la xerrada “L'aventura de l'acústica... I les vibracions”.

Any intenracional del so 2020 

En el marc de l’any internacional del so es vol destacar la importància del so i de les ciències i tecnologies relacionades per tal d’ajudar en la seva conscienciació. Durant el mes previ al Congrés, s’han realitzat un parell de Soundwalks per entorns urbans i naturals per captar-ne i evaluar-ne els entorns sonors que es podran veure, en format reportatge, durant l’emissió del Congrés.

També hi haurà un cinefòrum virtualsobre l’ús del silenci al cinema amb el director de cinema Xavier Miralles, que farà un repàs de l’element silenciós al relat cinematogràfic. Una altra de les activitats on l’usuari podrà compartir coneixement i cultura acústica.

Durant el Congrés es lliurarà el 1er premi Acusticat que té per objecte el reconeixement d’una trajectòria professional clarament marcada en un o més àmbits de l’acústica.

La interactivitat amb l’usuari és un dels punts forts del congrés i es vol que continuï essent rellevant, tot i el format online, on a través d’espais networking i xats interactius de la web, podrà fer la seva aportació personal i conèixer de primera mà els serveis i innovacions aportades pels patrocinadors acústics.

La inscripció és gratuïta i oberta a tots els públics, professional i no professional, i es pot fer a través de la web. Des d’allà, es podrà seguir el fil de tot el Congrés, amb dues sales virtuals.

Els coorganitzadors del Congrés són l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC i l’Associació Catalana de Consultors Acústics, i compten amb el recolzament d’empreses patrocinadores i la col·laboració d’entitats del sector i universitats.