Prop de 300 santcugatencs fan costat a Torra i denuncien la deriva «dictatorial» de l'estat espanyol

Les entitats sobiranistes reclamen "una resposta contundent de les administracions"

La convocatòria ha estat organitzada per les seccions locals de l'ANC i Òmnium
La convocatòria ha estat organitzada per les seccions locals de l'ANC i Òmnium | Sergi Baixas
28 de setembre del 2020
Actualitzat el 29 de setembre a les 17:32h
Prop de 300 persones s'han reunit aquesta tarda a les portes de l'Ajuntament de Sant Cugat en solidaritat al president Quim Torra. Aquest migdia, el Tribunal Suprem ratificava la sentència al president de la Generalitat i la seva inhabilitació durant un any i mig. 

La concentració, convocada per les seccions locals d'ANC i Òmnium sota el lema "Defensem el president, lluitem la independència", ha denunciat la deriva "dictatorial" de l'estat espanyol i ha exigit una resposta política contundent per part de les institucions davant l'escapçament de la presidència de la Generalitat. "Un nou atac dels poders de l'Estat que té com a objectiu debilitar els anhels de llibertat de Catalunya", ha manifestat el president d'Òmnium Jaume Angerri. 

Per altra banda, Francesc Salvador, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, va ser més contundent en el seu parlament. "La Presidència de la Generalitat és una institució més antiga i noble amb la corona i administració de justícia espanyoles. Hem tingut presidents bons i dolents, però mai, com ha passat a la corona espanyola, hem tingut psicòpates, nimfòmanes, curts de gambals o feixistes, com l'actual rei dels espanyols", ha expressat. 
 
Salvador va cridar a no fer cap pas enrere. "Es creuen que quatre brètols amb paraules solemnes i vestits de corb faran por als catalans?". "Els jutges, el rei feixista i els partits que donen suport al govern espanyol són cooperadors necessaris de la dictadura instaurada actualment a l'estat espanyol", va denunciar. 

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, també ha denunciat l'"atac frontal" que suposa la inhabilitació de Torra contra la llibertat d'expressió; i per tant, contra la democràcia. Ingla també ha assenyalat la "gravetat" del fet que avui se sapigués abans el contingut de la sentència abans de notificar-la. "Tots aquells principis més elementals de l'estat de dret, no s'estan defensant". 

La republicana també ha avançat que se celebrarà en els propers dies un ple extraordinari al consistori vallesà per debatre i aprovar una moció de condemna contra la sentència del president. Cs més d'una vegada havia criticat que l'Ajuntament celebrés plens extraordinaris per temes que sobrepassen l'àmbit municipal; Ingla ha expressat que ho considera necessari perquè "la situació és prou greu com per a fer-ho".

L'acte també ha comptat amb la presència dels regidors d'ERC, Junts per Sant Cugat i la CUP; i de l'eurodiputada Diana Riba -parella de l'exconseller empresonat Raül Romeva-.