L'oposició de l'EMD de Valldoreix obliga a rebaixar la dedicació i el sou de Puig amb una moció d'urgència

El president ha reaccionat amb sorpresa a la presentació de la moció assenyalant que "es veu molt bé el tarannà"

L'oposició en bloc, aprovant la moció
L'oposició en bloc, aprovant la moció | EMD Valldoreix
24 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:43h
Els partits de l'oposició de la Junta de Veïns de l'EMD (ERC-MES, CUP-PP i PSC-CP) han presentat aquest primer ple del curs polític de Valldoreix una moció d'urgència per rebaixar al 75% la dedicació del president de l'EMD, Josep Puig Belman i, per tant, el seu sou.

Aquesta moció sorpresa s'ha presentat amb motiu de l'informe jurídic de la Diputació de Barcelona que exposava que no veia "incompatibilitat" amb la dedicació exclusiva o parcial del president de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix amb la seva condició alhora d'administrador de l'empresa Josep Puig S.L. Tot i això, sí que indicava, en caràcter no vinculant, que "seria necessari" que Puig escollís modificar la seva dedicació per "adequar-la a la realitat".

Puig actualment té el seu càrrec representat com a dedicació parcial amb un 90% de la jornada de referència. "Una dedicació del 90% en cap cas podria ésser considerada com a parcial, sinó com a exclusiva", apuntava l'informe mentre assenyala que ha el president ha d'escollir una dedicació prevista a la normativa del 25%, 50% o 75% i recalcular la nova retribució que hauria de percebre dins dels límits retributius legalment establerts. 

Davant la publicació d'aquest informe, emès fa dues setmanes, l'oposició ha decidit aprovar en bloc, gaudint de la seva majoria absoluta per un vocal enfront dels quatre de Junts per Valldoreix, rebaixar al 75% la dedicació del president de l'EMD a partir del mateix octubre de 2020. Una dedicació que recondiciona la retribució salarial de Puig que, a partir d'ara, baixarà de 39.339 euros bruts anuals a 32.555,41 euros bruts anuals.

La moció també destaca que la presidència de l'EMD és la figura que té la retribució més alta, tanmateix, és la que reuneix menys àrees de govern: seguretat (que no és competència de l'EMD), urbanisme i serveis urbans. Una dedicació que titllen de "discreta". 

Puig ha reaccionat amb sorpresa a la presentació de la moció assenyalant que "es veu molt bé el tarannà" de l'oposició amb aquesta presentació a "última hora". "Vostès decideixen la meva responsabilitat, dedicació, implicació i retribució; però ho trobo fora de lloc". Puig assegura que no és una moció contra el càrrec sinó "contra la meva persona" i recorda que en la seva persona recau tota la responsabilitat de govern. 

"Em sembla de baix nivell no atendre la petició quan els vaig preguntar què en pensaven de l'informe durant la Junta de Portaveus la setmana passada i que ningú respongués, i ara presentar una moció el mateix dia del ple", ha criticat Puig. "S'està cometent un error", ha lamentat el president de la institució valldoreixenca. 

Valldoreix, "àrea amb mercat d'habitatge tens"

ERC demanarà a l'Ajuntament de Sant Cugat que s'inici la tramitació perquè el municipi sigui declarat "àrea amb mercat d'habitatge tens", és a dir, que en aquestes àrees el preu no pugui augmentar respecte al contracte anterior -si va ser firmat en els últims cinc anys- i no podrà superar l'índex de referència de preus dictaminat per la Generalitat. Una actuació encabida en el marc de l'aprovació de la nova llei de la regulació del lloguer, que limita que la càrrega per al pagament del lloguer superi el 30% de la mitjana dels ingressos familiars.

Els republicans sol·liciten també constituir una taula d'habitatge que compti amb les institucions competents i partits polítics, que es reuneixi de forma regular amb l'objectiu d'emprendre mesures urgents per garantir el dret a l'habitatge a Valldoreix fent ús de tots els mecanismes i recursos dels que disposa, abans del 2021. Tanmateix, s'insta a crear una campanya d'informació dirigida a la ciutadania per informar dels seus nous drets.

Impulsar un model públic de residències de gent gran

La CUP-PC ha presentat una moció a la Junta de Veïns en la que demana al govern de la Generalitat internalitzar la gestió de totes les residències de gent gran i sol·licita la no renovació de concessions a residències de titularitat pública i de gestió privada. 

Els anitcapitalistes insten a transitar cap a un model de gestió 100% públic garantint unes condicions laborals dignes dels treballadors i un servei de qualitat que respecti el dret a envellir dignament. Mentre es fa efectiu però, apunten a incrementar el salari mínim dels treballadors del sector a 1.200 bruts mensuals/catorze pagues. Aprovada amb els vots a favor de tot el plenari amb l'excepció de la vocal de Cs, l'EMD traslladarà aquests acords a l'Ajuntament de Sant Cugat perquè es comencin a adoptar.

"Pressionar" l'AMB per modificar el Tribut Metropolità

La moció de la Plataforma No Tribut Metropolità de Sant Cugat, llegida per la vocal de Cs Ana Cano, però en nom de la portaveu de l'associació Mireia Sanjuan, requereix a l'AMB, amb els vots a favor de l'equip de govern i de Cano, l'anul·lació del Tribut Metropolità i una bonificació del 100% dels tributs cobrats. 

Per aconseguir-ho, se sol·licita que l'EMD assumeixi l'obligació d'esgotar tots els mecanismes extrajudicials i judicials necessaris en aquest sentit. Amb l'aprovació de la moció, l'EMD s'adhereix a la Taula de Diàleg entre la Plataforma i l'Ajuntament per tal de trobar solucions consensuades. 

En cas que de no suspensió, l'EMD sol·licitarà que l'Ajuntament de Sant Cugat es faci càrrec de totes les quotes íntegres del tribut de la ciutadania d'ara endavant. Això sí, com que el consistori estaria suportant un cost que "està mal fet amb errors de càlcul i inherentment inequitatiu" s'insta al govern municipal a plantejar els mecanismes perquè l'AMB compensi la despesa suportada per l'Ajuntament. La moció també reclama adaptar el pressupost de l'Ajuntament de Sant Cugat i de l'EMD de Valldoreix a la "nova realitat post-Covid-19" congelant tot tipus de taxes, impostos i tributs.

La vocal de Junts per Valldoreix, Elena Degollada, ha explicat que malgrat no estan d'acord amb tots els punts de la moció, aquesta "té coses bé". Degollada ha valorat positivament que sigui una plataforma ciutadana i, malgrat que "el nostre grup no està en contra dels tributs perquè les coses s'han de finançar"; han votat a favor perquè "l'AMB ens faci una mica de cas". 

Valldoreix, en contra de l'okupació

Valldoreix es posiciona en contra de l'okupació il·legal. La moció de Cs, presentada a les administracions locals d'arreu del país on tenen representació, ha estat aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern de Junts per Valldoreix. ERC, PSC i la CUP hi han votat en contra. 

Els taronjes denuncien un augment de les okupacions a la ciutat i per aquest motiu, reclamen elaborar un pla municipal contra l'okupació il·legal i reforçar les eines efectives de la Policia Local per lluitar contra aquests fets. 

Des d'ERC-MES, el portaveu Lluc Cahís ha qualificat la moció de "cutre i planfetària" i que no té cap mena de fonament amb la realitat del municipi; "no caurem en el seu classisme ranci". El republicà ha repetit les xifres llegides per la tinència d'alcaldia d'Habitatge de l'Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Duch, que NacióSantCugat ha recollit en aquest article.

Moció institucional per disposar del superàvit

La Junta de Veïns de Valldoreix ha aprovat una moció institucional en la qual es demana al govern de l’estat espnayol que modifiqui la regla de la despesa per tal que l’EMD de Valldoreix pugui disposar del superàvit del 2019 i dels romanents acumulats per poder implementar mesures de reactivació econòmica davant dels efectes de la Covid-19.