Descobriment arqueològic a la masia de Can Monmany

La descoberta posa de manifest la història del celler com un dels centres de referència d'explotació vinícola i en la producció d'oli d'oliva

Imatges de les tasques de recuperació a la masia de Can Monmany
Imatges de les tasques de recuperació a la masia de Can Monmany | Ana Cano / Cs Valldoreix
NacióSantCugat
24 de setembre del 2020
Actualitzat a les 11:13h
Una intervenció arqueològica coordinada conjuntament per l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat, copropietàries de la finca, han recuperat el passat agrícola del celler de Can Monmany. La descoberta posa de manifest la història de la masia com un dels centres de referència, a la comarca i al país, pel que fa a la seva activitat com a explotació vinícola i en la producció d'oli d'oliva.

La troballa s'emmarca en el projecte de tasques de recuperació del llegat arquitectònic de Can Monmany. El conjunt recuperat està format pel trull o molí d'oli, de tracció animal; dues premses de ferro de la dècada dels 60 del segle XIX amb els seus corresponents dipòsits; una cisterna d'aigua que donava servei a tot el celler; restes de fonaments per sustentar botes o tines grans de dimensions on emmagatzemar el vi; així com dependències annexes per a diferents usos. 

Aquesta actuació de rehabilitació del celler, té per objectiu la recuperació de les sales interiors que conformen el conjunt per poder destinar-les a usos com una sala polivalent/aula, on la Cooperativa l'Ortiga pugui desenvolupar les seves activitats educatives per a escolars. 

Un cop finalitzada la intervenció, que té un cost aproximat d'uns 30.000 euros, s'haurà determinar com es concreta la museïtzació del celler i els elements recuperats, i com s'integra al projecte educatiu de l'Ortiga, relacionat amb la pagesia, l'alimentació, el consum responsable i l'agricultura ecològica. 

El proper dissabte 3 d'octubre a les 12 h, es farà una visita guiada oberta a la ciutadania per conèixer l'espai i s'explicaran cadascun dels elements recuperats en aquest espai. Pots inscriure't aquí