Les okupacions a Sant Cugat: amenaça real o alarmisme injustificat?

El portaveu de Cs, Aldo Ciprián, va cridar a protegir els "propietaris legítims" i a evitar l'okupació com a "alternativa" a l'emergència habitacional de la ciutat

Imatge d'arxiu de la manifestació en suport a La Xesca al crit de «No s'entén; gent sense casa i cases sense gent»
Imatge d'arxiu de la manifestació en suport a La Xesca al crit de «No s'entén; gent sense casa i cases sense gent» | Sergi Baixas
22 de setembre del 2020
Actualitzat a les 16:23h
Un dels episodis més encesos del primer ple ordinari del nou curs polític el va protagonitzar la moció de Ciutadans respecte a l'elaboració d'un pla municipal contra l'okupació il·legal d'habitatges. Segons els taronges, les okupacions a Sant Cugat han experimentat un "elevat creixement" durant els darrers anys i s'han doblat fins a arribar a prop de seixanta casos en l'últim semestre.

Davant d'aquest escenari, la formació política demana que es posi a disposició dels propietaris afectats un servei d'assessorament i orientació jurídica a càrrec del consistori i dotar d'eines més efectives a la Policia Local per lluitar contra aquests fets, amb la creació d'una unitat específica del cos destinada a la prevenció, control i seguiment dels immobles okupats o susceptibles d'okupació. El portaveu del partit, Aldo Ciprián, cridava a protegir els "propietaris legítims" i a evitar l'okupació com a "alternativa a l'emergència habitacional de la ciutat". 

L'altre partit de l'oposició, va manifestar en la sessió plenària la necessitat de resoldre la problemàtica del dret a la propietat privada i el dret a l'habitatge de forma paral·lela; tenint una "bona diagnosi i posant ciència". Tot i que en la intervenció inicial de la portaveu Carmela Fortuny es va urgir a Cs a retirar la moció i a "abordar el tema amb més coneixement", Junts per Sant Cugat va acabar votant a favor de tots els punts de la moció amb l'excepció del punt cinc; un apartat que demanava al govern de la Generalitat retirar immediatament la nova llei aprovada aquest any en relació a les mesures urgents per millorar l'accés a la vivenda.

Les okupacions representen un 0,18%

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Marco Simarro, va acusar Cs de crear un "conflicte social inexistent" i de "voler créixer a base de demagògia avançant per la dreta". Una campanya "absurda" que busca afavorir els especuladors i desmantellar el dret de l'habitatge en temps de pandèmia, ha afirmat el cupaire. 

Des del PSC, la tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler, ha recalcat que la problemàtica real del municipi resideix en l'emergència habitacional i lamenta que aquests debats només s'encetin a partir de "rumorologies". El socialista defensa la propietat privada però considera que no és un problema "greu" de la ciutat. Soler reconeix que les dades no estan actualitzades, ja que durant els darrers mesos la policia local ha hagut de prioritzar altres qüestions.

Finalment, des d'ERC, la tinència d'alcaldia d'Habitatge i Urbanisme, Francesc Duch, lamenta la campanya mediàtica de Cs que "no té cap base en aquest municipi". El republicà va informar que el nombre d'habitatges okupats al municipi és d'un 0,18%; la majoria, pisos buits en propietat d'entitats bancàries.

Duch, va mostrar unes dades on s'apuntava que el nombre total d'habitatges okupats a Sant Cugat és de 60. D'aquests casos, 11 són a La Floresta, 11 a Valldoreix, 13 a Les Planes, 18 al Nucli urbà i eixamples, 6 a Mira-sol i 1 a Can Barata. Tenint en compte que el parc habitacional de la ciutat és de 33.000 habitatges, "no existeix un problema greu d'okupacions a Sant Cugat", va sentenciar la tinència d'alcaldia. 

Unes xifres que el portaveu de Cs, Aldo Ciprián va titllar de "pinta y colorea" denunciant que no estaven actualitzades. La moció va acabar sent rebutjada pels vots en contra en bloc de les forces membres del tripartit.