L'Ajuntament recorda els sis santcugatencs deportats als camps nazis

El Memorial Democràtic preveu instal·lar-ne una vintena al Vallès

El ple de Sant Cugat guarda un minut de silenci en record a les víctimes
El ple de Sant Cugat guarda un minut de silenci en record a les víctimes | Sergi Baixas
Sergi Baixas
21 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:21h
L'Ajuntament de Sant Cugat guarda un minut de silenci i fa una declaració institucional en memòria als sis santcugatencs deportats -que s'han detectat fins a dia d'avui- als camps de concentració nazis amb motiu del 75è aniversari de l'alliberament dels camps.

Durant el mes de març estava previst l'acte d'instal·lació de les llambordes stolpersteine, però arran de l'inici de la crisi del coronavirus es va haver de suspendre. Ara, de cara a la tardor i hivern, l'Ajuntament organitzarà diverses actuacions en record a les víctimes. Una de les activitats principals serà la col·locació de les sis pedres stolpersteine davant dels habitatges dels santcugatencs deportats. 

Una tasca d'investigació realitzada per l'historiador local José Fernando Mota, que fa possible resseguir el camí d'aquestes persones i conèixer les seves històries. Tanmateix, al llarg del 2021 també es treballarà per avançar en l'adhesió i programació a Sant Cugat de la Xarxa de Memòria Històrica i Prevenció del Feixisme MAI MÉS, impulsada per Amical de Mauthausen. 

La declaració institucional llegeix que l'objectiu és no fer caure en l'oblit tot el que va passar en aquests camps de concentració i que, per aquest motiu, des del consistori s'impulsa amb força el treball en Memòria Democràtica i Construcció de la Pau, en l'àmbit de sensibilització i l'educació formal i no formal. 

Les stolpersteine

Les stolpersteine són unes peces elaborades per l’artista alemany Gunter Demnig que simbolitzen un homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazi.

Les llambordes se situen, si és possible, davant del darrer domicili on la persona homenatjada va viure lliurement. Es tracta d’un memorial viu i dinàmic que pretén treure les víctimes de l’anonimat. És per això que les peces tenen una placa de llautó on hi ha gravat a mà el nom, l’any de naixement, de deportació i d’assassinat, si s’escau, de la persona en qüestió.


 

Algunes de les llambordes «stolperstein» que es preveu col·locar Foto: Cedida

Demnig va començar aquesta iniciativa l’any 1996 i, a dia d’avui, hi ha més de 75.000 stolpersteine arreu del món. Catalunya acull el projecte des de 2017 i ja en té 184 repartides en 29 municipis.

El Memorial Democràtic és qui coordina el projecte i la col·locació de les llambordes en aquells municipis que ho demanen. Les 61 stolpersteine que hi ha a Sabadell la converteixen en la ciutat que més en té de l’Estat.  
71/ 28555