Llum verda per impulsar una transició energètica pública a Sant Cugat

Les mocions presentades per l'oposició relacionades amb el superàvit dels ajuntaments i les okupacions han generat moments de tensió

La sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat del mes de setembre
La sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat del mes de setembre | Sergi Baixas
21 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:50h
El primer ple del curs polític ha donat el tret de sortida amb l'actualització del conveni col·lectiu dels treballadors de l'Ajuntament que ha aixecat cert debat. Les novetats d'aquest reglament, que estava pendent d'aplicació i s'havia aprovat l'any 2006, formalitza el teletreball i l'adequa "als nous temps" i acabar amb la "discriminació salarial" dels empleats del consistori.

Durant el torn de paraula, la regidora de Cs Múnia Fernández ha carregat contra els alcaldes Lluís Recoder i Mercè Conesa; i la portaveu de l'oposició Carmela Fortuny, un per aplicar el sistema i els altres per no canviar-los. "Això era un 'cortijo'. Porteu el nom de Sant Cugat a la degradació permanent; sou la putrefacció de la política", ha asseverat la taronja a la bancada de Junts per Sant Cugat. Per altra banda, Fernández ha agraït a l'equip de govern la feina feta en la lluita contra la corrupció. El punt s'ha aprovat per unanimitat de totes les forces polítiques.  

Homenatge als sis santcugatencs deportats als camps nazis

El ple ha guardat un minut de silenci i ha fet una declaració institucional en memòria als deportats santcugatencs als camps nazis. El consistori ret homenatge als sis santcugatencs deportats -que s'han detectat fins a dia d'avui- als camps de concentració amb motiu del 75è aniversari del seu alliberament. De cara a la tardor i hivern, l'Ajuntament organitzarà diverses actuacions en record a les víctimes. Una de les activitats principals serà la col·locació de les sis pedres stolpersteine davant dels seus habitatges.

Durant la sessió plenària també s'ha ratificat la cessió dels terrenys ubicats al costat de l'escola La Mirada. Els 2.000 metres quadrats catalogats com a terrenys comunitaris que es van cedir gratuïtament al Departament d'Educació de la Generalitat per la ubicació temporal dels nous mòduls durant un període màxim de sis anys. La tinència d'alcaldia Francesc Duch ha dit que en un futur es podrà decidir si s'estableix l'àrea com una zona d'equipaments o parc urbà. Vots a favor dels regidors del tripartit i l'abstenció dels regidors del plenari.

També s'han aprovat per unanimitat els punts del ple destinats a la seguretat dels edificis municipals com ara, contractes per a serveis de connexions d'alarmes d'intrusió i incendis; i la modificació del contracte per al servei de manteniment de les portes automàtiques instal·lades a l'Ajuntament. 

Tanmateix s'ha acordat la suspensió de l'execució i l'aixecament de la suspensió del contracte de concessió de l'ús privatiu i explotació agropecuària de la finca Can Monmany de Valldoreix. 

El contacte de serveis d'assessorament jurídic de l'Ajuntament en temes d'estrangeria també s'augmentarà, segons ha explicat la tinència d'Alcaldia de Drets Socials Núria Gibert, davant l'increment de peticions rebudes durant el transcurs de la pandèmia. Vots a favor de l'equip de govern i Junts per Sant Cugat; i abstenció de Cs. 

Llum verda cap a la municipalització de l'energia

El ple de l'Ajuntament de Sant Cugat ha donat llum verda per a la municipalització de l'energia amb els vots a favor del tripartit i de Junts per Sant Cugat tot i l'abstenció de Cs. El consistori ha aprovat la Constitució de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), amb l'objectiu de difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió municipal de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; tal com es vol fer també amb l'aigua de la ciutat

El regidor de Junts Carles Brugarolas considera "imprescindible" apostar per un nou model que garanteixi la distribució de l'energia i a favor de les energies renovables. "La municipalització pot ser una bona opció, però qualsevol actuació s'ha de fer sense apriorismes", ha apuntat.  

La "batalla dialèctica" pel superàvit

La moció de Junts per Sant Cugat en relació amb la flexibilització de la normativa d'estabilitat pressupostària dels ens locals. El regidor Carles Brugarolas ha esbitzat que "no té sentit que una administració tingui sempre superàvit"; una normativa que "està en mans del govern de l'estat que va en contra de l'interès general". Des de Cs, que s'han sumat a la moció, han manifestat que "els diners, on millor estan, és a la butxaca de la ciutadania, i els ajuntaments són l'administració més propera". 

La tinència d'alcaldia Pere Soler ha explicat que el decret "ja no existeix" perquè el Congrés el va tombar. El socialista defensa la intenció del govern espanyol perquè els ajuntaments poguessin disposar d'aquest superàvit. Malgrat tot, reconeix que, amb la situació concreta de tresoreria de Sant Cugat "no tenia sentit" adherir-s'hi a la proposta. Durant les rèpliques, Brugarolas, Soler i Ingla han protagonitzat un episodi de "batalla dialèctica" per paraules emprades com "enganyant a la gent" o "rollo". La moció, que reclama que les administracions locals puguin disposar del superàvit 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a mesures de reactivació socioeconòmica, s'ha aprovat per unanimitat.

Tensió per les okupacions

Un altre episodi tens del ple d'aquesta tarda la protagonitzat la moció de Cs sobre les okupacions. Els taronjes denuncien un augment de les okupacions a la ciutat i per aquest motiu, reclamen elaborar un pla municipal contra l'okupació il·legal i reforçar les eines efectives de la Policia Local per lluitar contra aquests fets. Criden a evitar l'okupació com a "alternativa a l'emergència habitacional de la ciutat".

Des de Junts, manifesten que "cal tenir una bona diagnosi i posar ciència" i aboguen per resoldre el dret a la propietat privada i el dret a l'habitatge de forma paral·lela. Malgrat que han urgit a Cs a retirar la moció i abordar el tema amb més coneixement, la formació ha acabat votant a favor de la moció amb l'excepció del punt cinc que demanava al govern de la Generalitat retirar immediatament la llei en relació amb mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge.

Per la seva banda, el regidor de la CUP Marco Simarro ha acusat Cs de crear un "conflicte social inexistent" i "voler créixer a base de demagògia sobre conflictes socials avançant per la dreta". Una campanya "absurda" que busca afavorir els especuladors i desmantellar el dret de l'habitatge, ha assenyalat el cuparie.

Des del PSC, Pere Soler ha recalcat que la problemàtica real resideix en l'emergència habitacional de la ciutat i que aquests debats només es basen en "rumorologies". "Cada cas s'ha d'analitzar amb la seva peculiaritat", ha conclòs el socialista. 

Finalment, des d'ERC, el regidor Francesc Duch, considera que es tracta d'una "campanya mediàtica que no té cap base en aquest municipi" i informa que el nombre d'habitatges okupats al municipi és d'un 0,18%; la majoria, pisos buits en propietat d'entitats bancàries. "No existeix un problema greu en aquest sentit", ha sentenciat el republicà. La moció ha sigut rebutjada amb els vots en contra del tripartit. 

Sant Cugat condemna el transfuguisme

El ple de Sant Cugat ha manifestat el seu rebuig al transfuguisme com a pràctica de corrupció política i frau a la voluntat dels ciutadans que suposa una deslleialtat amb la fi de perseguir interessos de benefici individual, inclús quan això suposa dinamitar la representació institucional i política. S'insta a evitar que els càrrecs electes puguin acabar alternant la representació democràticament manifestada a les urnes i condicionant l'estabilitat dels governs locals. Tots els partits han votat a favor de la moció presentada per Cs, menys la CUP.

Moció institucional per convocar la Taula de Mobilitat

Totes les formacions polítiques aproven per unanimitat per convocar la Taula de Mobilitat davant dels canvis en la mobilitat de Sant Cugat que s'han anat succeint en els darrers mesos pel tripartit i es comenci a treballar en el nou pla anunciat pel govern en el seu pla de mandat. 

Més terreny pel parc públic d'habitatge 

També s'ha aprovat una modificació del pressupost amb els vots del tripartit que tomba la partida destinada per a la cobertura de la pista de Mas Gener a causa d'un informe negatiu de l'Agència Catalana de l'Aigua que ho prohibeix per estar ubicat al costat de la riera. Per altra banda, s'amplia la partida per a la rehabilitació urgent de masies de la ciutat, s'afegeix la quota anual de turisme al Consell Comarcal del Vallès Occidental i recuperar un terreny per "augmentar el parc públic d'habitatge per als veïns", ha apuntat la tinència d'alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler. 

Les forces de l'oposició, tant Junts per Sant Cugat com Cs, han reivindicat la demanda "històrica" del barri de Mas Gener. Per la seva banda, l'alcaldessa Mireia Ingla ha expressat contundentment que la coberta no es farà per evitar "frustracions", però matisa que no es pugui trobar una altra ubicació per fer-ho realitat. Els taronges s'han abstingut i Junts, votat en contra.

Renovació del conveni amb Protecció Civil

El ple també ha aprovat la pròrroga del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i l'associació de voluntaris de Protecció Civil per les seves tasques de seguretat al municipi. El nou conveni es compromet a satisfer l'entitat sense ànim de lucre amb una partida d'11.000 euros anuals per contribuir al finançament de les despeses derivades del material del cos. Una quantitat que podrà variar cada any segons les necessitats i possibilitats econòmiques dels agents implicats. 

El regidor de Seguretat, Francesc Carol, ha expressat el seu agraïment als voluntaris que fan un "gran suport" a la policia local i que, durant els darrers dies, està fent una tasca de control d'accés i sortides dels centres escolars en dies de pandèmia. Carol ja va informar d'una partida prevista extra de 60.000 euros per la renovació de la flota de vehicles de Protecció Civil per cotxes elèctrics, avançant en la línia de govern d'apostar per la sostenibilitat. 

Un ple sense Audiència Pública

Com que no ha comparegut cap assistent a la sala de plens ni registrar-se cap instància, no s'ha celebrat l'Audiència Pública del mes de setembre.