Pas endavant per municipalitzar l'energia a Sant Cugat

L'Ajuntament aprovarà el protocol d'intencions de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública

L'ajuntament de Sant Cugat
L'ajuntament de Sant Cugat | Aj. Sant Cugat
18 de setembre del 2020
Actualitzat a les 12:52h
Sant Cugat fa una passa endavant per municipalitzar l'energia pública. Aquest proper dilluns, durant el ple de setembre, el consistori aprovarà la Constitució de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), amb l'objectiu de difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió municipal de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; tal com es vol fer també amb l'aigua de la ciutat.  

Una altra finalitat serà donar suport als municipis que "vulguin encaminar-se a aquesta fita i desenvolupar accions per impulsar una transició a un model energètic just, democràtic i sostenible". Així doncs, Sant Cugat se sumarà a donar compte del protocol d'intencions relatiu a les mesures d'impuls de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP). 

La tinència d'alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente, ha explicat que es tracta d'una aposta "ambiciosa" que aplega a gairebé un centenar d'ajuntaments catalans que apleguen a més de tres milions d'habitants. Llorente destaca la importància d'una "democratització de l'energia" necessària en un context de crisi climàtica global.

"Cal que les administracions tinguin un paper proactiu i prenguin les regnes en temes de producció i distribució de l'energia", assenyala la tinència d'alcaldia. "Impulsem i participem en aquesta transició cap a un subministrament públic i sostenible d'energies renovables", indica la cupaire. Així doncs, els següents passos dins de l'AMEP seran la creació d'un centre de recursos i l'elaboració de documents i estudis que precisarà d'una feina "ingent" de forma col·laborativa i associativa amb els diferents actors signants del conveni. 

També es realitzaran serveis d'assessorament tècnic i assistència jurídica i administrativa per assolir la titularitat, propietat i gestió de les xarxes de distribució d'energia pública; la sol·licitació ajudes i subvencions per aquesta fi o la creació d'un marc de treball entre municipis de coordinació, col·laboració i debat.