S'inaugura l'exposició «Proper paisatge»: els efectes naturals en teles abandonades a Collserola

El projecte de l'artista Guillermo de Alfonso ha guanyat el Cicle d'Artistes Santcugatencs 2020

La mostra s'organitza a partir de la superposició de tres instal·lacions que ocupen l'espai formant un petit ecosistema
La mostra s'organitza a partir de la superposició de tres instal·lacions que ocupen l'espai formant un petit ecosistema | Sergi Baixas
Sergi Baixas
17 de setembre del 2020
Actualitzat a les 14:22h
Com interactua l'art amb l'entorn natural? Fonent-se en ell o entrant-hi en conflicte. L'exposició Proper Paisatge, de l'artista santcugatenc Guillermo de Alfonso, es fa lloc a la Casa de Cultura de Sant Cugat i es podrà visitar del 16 de setembre fins al 29 d'octubre.  La mostra, a cura de Jep Sayós, ha estat el projecte guanyador del Cicle d'Artistes Santcugatencs 2020. 

Proper Paisatge ensenya com l'entorn afecta i origina les obres que alhora manipulen la percepció sobre les mateixes. "La fascinació pel paisatge és la pulsió principal que ha guiat el projecte i marcat el to i imaginari de l'exposició". 

Les imatges, gravades sobre trossos de tela, han restat instal·ladades durant el transcurs d'un any al bosc de Collserola, desgastant-se amb la llum filtrada a través del fullatge i esquinçant-se amb els efectes de la naturalesa. Els rastres són els resultats que s'han traslladat a la sala d'exposició de la Casa de Cultura. També s'hi pot observar dues peces de vídeo que enregistren l'evolució de l'estat de les teles en diferents moments de l'any.

D'altra banda, un grup d'escultures de formigó col·locades meticulosament per la sala, dibuixen una cartografia d'elements naturals de l'emplaçament on estaven instal·lades les fotografies. Un paisatge sonor enregistrat al bosc, completa tots els elements desplegats en la mostra de Alfonso.