Sant Cugat mesurarà la qualitat de l’aire a través de nanosensors en persones

L'objectiu és mesurar els índex de contaminació en els carrers de la ciutat vallesana

L'equip de govern també aposta per una mobilitat més sostenible i segura als centres escolars
L'equip de govern també aposta per una mobilitat més sostenible i segura als centres escolars | Sergi Baixas
15 de setembre del 2020
Actualitzat el 17 de setembre a les 10:27h
Sant Cugat mesurarà la qualitat de l'aire a peu de carrer amb nanosensors isntal·lats en persones i bicicletes amb l'objectiu de mesurar els índex de contaminació en els carrers de la ciutat. El tripartit s'ha adherit al projecte NanoSen AQM Interreg Sudoe, que compta amb la col·laboració d'AMB Ecologia i AIGUASOL.

En el cas de Sant Cugat, el projecte comptarà amb quatre sensors que es repartiran en bicicletes i dos més en dues persones que facin un recorregut fix cada dia per mesurar la qualitat de l'aire en comparació amb les dades de l'estació fixa i "saber quin és l'aire que respirem a peu de carrer", segons ha explicat Elena Bezo de l'Àrea d'Ecologia de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. 

"És imperatiu que fem aquest canvi a la sostenibilitat", ha manifestat la Comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó. "Sabem que un terç de la contaminació a Sant Cugat prové dels transports motoritzats. Per aquest motiu, és important atacar aquest focus que té un impacte directe en la salut de les persones", apunta. "Apel·lem a tothom a acompanyar-nos en aquest canvi", ha sol·licitat la republicana.

Un projecte internacional que també comptarà amb analítiques extretes d'altres punts d'Espanya, Portugal o França. El dispositiu consisteix en petites capses que tenen entrada i sortida d'aire amb filtres instal·lats per calcular els nivells de contaminació; a més de la humitat i la temperatura.

Setmana Europea de la Mobilitat 

Sant Cugat s'adhereix un any més a la Setmana Europea de Mobilitat per continuar amb l'aposta pedagògica del tripartit per la sostenibilitat i per la millora de la qualitat de l'entorn i de l'aire. 

Així doncs, aquesta setmana, l'Ajuntament aprofitarà per continuar conscienciant la ciutadania per protegir l'aire i fer un ús racional dels recursos energètics. Per altra banda també s'impulsaran mesures per potenciar i millorar l'Anella Verda i el servei de transport públic municipal perquè els santcugatencs el vegi com una alternativa real i atractiva al vehicle privat.

Tot i això, com que enguany no es poden fer activitats a l'aire lliure a causa de la pandèmia del coronavirus, el consistori ha anunciat la instal·lació de 120 aparcaments de patinets i 80 de bicicletes als centres educatius de primària i secundària del municipi. A més, es continuaran impartint cursos de conducció segura a les escoles i es treballarà per millorar els accessos als centres educatius per "evitar que els cotxes arribin a les portes de les escoles. També s'han incorporat cinc bicicletes elèctriques més a la flota municipal.