Anhels de llibertat en una ofrena floral sense públic pel coronavirus

Entitats i partits polítics han fet la tradicional ofrena floral en el monument de Rafael Casanova de Sant Cugat

Gel hidroalcohòlic durant l'ofrena floral al monument Rafel Casanova de Sant Cugat.
Gel hidroalcohòlic durant l'ofrena floral al monument Rafel Casanova de Sant Cugat. | Lali Puig
11 de setembre del 2020
Actualitzat a les 19:56h
Sense públic però amb la mateixa determinació dels altres anys. Mascaretes, distàncies de seguretat i controls exhaustius a l'entrada i sortida d'una plaça que enguany ha quedat tancada als santcugatencs pel coronavirus. Així ha sigut la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova de Sant Cugat.

Durant dures hores, entitats i partits polítics de la ciutat han fet les seves ofrenes florals en un acte oficial amenitzat pel Quartet Brossa. Un acte que ha acabat amb el missatge oficial de l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui ha estat contundent amb els presidents català i espanyol per resoldre el conflicte. "Són els primers que haurien de desencallar el problema i afrontar dures situacions injustes. Un no s'atreveix a abordar la situació dels presos polítics i l'altre prefereix que les eleccions al Parlament les convoqui el Tribunal Suprem".

Ingla considera que el conflicte "requereix més altura de mires de la que hi ha avui en dia". "Si fins ara no hem estat capaços de desencallar la situació, ha estat per la fal·laç idea que la política de blocs afavorirà els interessos de les dues parts". "L'amnistia és l'única sortida possible".

Amb aquestes paraules l'alcaldessa s'ha dirigit als santcugatencs en una Diada diferent però que a diferència de l'any anterior, la meteorologia ha respectat. Ha volgut agrair la perseverança i l'esforç de tota la ciutadania envers la pandèmia. 

El santcugatenc Raül Romeva ha fet arribar unes paraules llegides pels membres d'ERC: "En aquesta Diada s’hi barreja el record per la pèrdua de llibertats amb la resistència activa. Ens toca una Diada de més reflexió col·lectiva que d'expressió". 

Alguns espectadors i veïns aïllats als voltants de la plaça no s'han volgut perdre l'ofrena en directe. Hi han participat l'ANC, l'ANJI, Òminum Cultural, Sant Cugat Futbol Club, Club Muntanyenc Sant Cugat, Geganters de Sant Cugat, Qbasquet de Sant Cugat, Castellers de Sant Cugat, Unió Esportiva Sant Cugat, l'Ateneu, la Penya Blaugrana Sant Cugat, Sant Cugat en Comú, Junts per Sant Cugat, la CUP, el PSC i les Joventuts Socialistes, ERC-MES i les Joventuts d'Esquerra. 
 

Ofrena floral institucional al monument de Rafael Casanova de Sant Cugat. Foto: Lali Puig



De cara al vespre, la tradicional ballada de sardanes també s'ha modificat arran de la pandèmia. El consistori i l'Entitat Sardanista de Sant Cugat han acordat organitzar una audició de sardanes sense ball a la plaça de l'Om, amb la cobla Ciutat de Terrassa. L'espai tindrà límit d'aforament i els assistents seuran en cadires separades per mantenir les distàncies de seguretat.  

Via Santcugatenca

Després d'una vigília amb la marxa de torxes, les seccions locals d'Òmnium i l'ANC han convocat una Via Santcugatenca per aquesta tarda a partir de les 16.30h. L'objectiu és fer una fila única de persones, separades entre elles amb una estelada a terra, que anirà de Rambla del Celler fins a Francesc Macià. Per participar és necessari inscriure's aquí.

A totes les persones participants se'ls informarà de les mesures de prevenció establertes com ara l'ús obligatori de mascareta, manteniment de les distàncies de seguretat de dos metres, l'ús de gel hidroalcohòlic. A més, també requereixen no compartir ni pancartes ni banderes entre dues persones.