Més neteja, control d'accessos per evitar aglomeracions i cessió de parcs: així serà l'inici del curs a Sant Cugat

El govern municipal demana a les famílies confiança en els centres educatius i els protocols establerts

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla i Pilar Gorina en l'inici del curs escolar 2020-21.
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla i Pilar Gorina en l'inici del curs escolar 2020-21. | Lali Puig
09 de setembre del 2020
Actualitzat a les 18:30h
Després de sis mesos sense classes presencials, dilluns vinent, els centres educatius de Sant Cugat reobriran les portes per iniciar el curs que sense cap mena de dubte, serà el més atípic dels últims temps. La pandèmia del coronavirus ha sacsejat la societat i també l'escola.

"Som conscients que hi haurà contagis, haurem de confinar grups i aïllar persones però l'escola podrà seguir endavant". Amb aquestes paraules, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha explicat que tot i la situació de coronavirus, les escoles de la ciutat, juntament amb l'Ajuntament i el Departament d'Ensenyament, tenen protocols a punt per actuar quan sigui necessari.

Ingla ha demanat a les famílies confiança en els centres educatius i els seus professionals que estan fent tot el possible perquè l'escola sigui segura pels infants. "L'educació és un servei públic essencial", ha recordat Ingla qui també ha llançat un missatge de comprensió cap a les famílies que a hores d'ara estan amoïnades per la reobertura de les escoles.

En el mateix sentit s'ha expressat la regidora d'Educació, Pilar Gornia, qui ha dit que "l'escola ha de conviure amb el coronavirus" i ha demanat a les famílies "que col·laborin amb els centres educatius on hi ha equips excel·lents".

Més neteja i controls en els accessos per evitar aglomeracions

Enguany cada escola tindrà tres hores més de neteja al dia. L'Ajuntament ha decidit reforçar la desinfecció dels centres escolar perquè "la neteja sigui el més constant possible". També s'han lliurat mascaretes d'emergència a tots els centres per si els cal utilitzar-les i cada escola tindrà una persona de referència dels diferents CAP de la ciutat.

També es garanteix control en els accessos d'entrada i sortida als centres escolars per evitar aglomeracions. En aquest sentit, hi haurà un reforç de Policia Local, Protecció Civil i Agents Cívics així com noves senyalitzacions als carrers on es preveu que hi hagi més congestió.

L'ajuntament santcugatenc també ha creat dues línies de subvenció per a la contractació de més personal de menjador i per criteris d'inclusió i així garantir la separació els grups estables. No obstant això, de moment no preveu fer el mateix pels grups d'acollida i de tardes. Pel que fa als extraescolars, podrien començar a l'octubre.

Augment d'alumnes i grups que superen la ràtio establerta

La regidora d'Educació ha explicat que "la majoria de grups tenen menys de 20 alumnes per classe" tal com marca Salut per determinar la traçabilitat dels contagis de coronavirus en cas de detectar algun positiu. "En gairebé tots els grups s'han fet tres aules d'on n'hi havia dos".

Pel que fa a l'augment de docents, l'Ajuntament desconeix les dades exactes de noves contractacions que ha fet el Departament d'Educació però assegura que els centres educatius estan satisfets amb les noves places atorgades.

Sant Cugat, a diferència d'altres municipis de la comarca segueix incrementant la seva població, i en conseqüència, el nombre de matrícules educatives. En aquest sentit, ha augmentat un 1,1% el nombre d'estudiants entre P3 i 4rt d'ESO passant de 13.695 a 13.848.
 

Pilar Gorina durant la presentació del curs escolar 2020-21. Foto: Lali Puig


Enguany hi ha hagut una clara tendència a l'escolarització en centres educatius de titularitat pública davant de les opcions d'escoles concertades i privades. Gornia ha explicat que tot i que la majoria de sol·licituds han pogut accedir al centre de la primera opció, reconeix que no ha estat així en tots els casos. Igualment, en els pròxims dies les dades encara poden patir alguns canvis per la matrícula viva.

Parcs per fer algunes activitats

Alguns centres educatius de la ciutat s'han trobat problemes a l'hora d'organitzar les activitats per a tots els alumnes, amb els grups estables. És per això que l'Ajuntament ha cedit alguns parcs i espais municipals per poder fer activitats a l'aire lliure, com l'educació física, i així el pati de l'escola utilitzar-lo per les estones de lleure dels infants.

Gornia ha especificat que durant el curs aquestes cessions poden canviar en funció de les necessitats de cada escola, en cada moment. Ara per ara es faran servir el Parc de la Creu, el Parc de la Guineu, l'espai del Parc turó can Mates, la pista de Sant Francesc, les aules del Casal de Mira-sol, el camp de futbol de can Magí o el ZEM Guinardera.

En alguns casos, donada l'increment de la demanda i independentment de la situació de coronavirus, s'han incrementat alguns grups. En concret s'han creat dos nous grups a les escoles bressol El Niu de Mira-sol i a La Mimosa de la Floresta que suposen 23 places més.

També s'han fet un grup de tercer de primària a l'escola Joan Maragall i un de quart a l'escola Pin d'en Xandri. A més a més, el nou institut-escola Catalunya arrenca amb 60 noves places a primer d'ESO.