CRÒNICA La ciutadania de Rubí es pregunta: «On són els tests massius?»

Des del Departament de Salut no hi ha cap anunci a hores d'ara que informi d'una futura instal·lació de carpes per fer proves de diagnosi de Covid-19 a la població malgrat les últimes xifres crítiques

La població es pregunta perquè a Sabadell, Terrassa o Ripollet s'han muntat carpes de cribratge i a Rubí no
La població es pregunta perquè a Sabadell, Terrassa o Ripollet s'han muntat carpes de cribratge i a Rubí no | Sergi Baixas
28 d'agost del 2020
Actualitzat a la 13:37h
La situació pandèmica a Rubí és crítica. El risc de rebrot a la ciutat vallesana continua disparant-se sense aturador arribant al màxim històric actual de 484,81 punts; 20 més en només 24 hores. Per establir una base comparativa, la taula de risc es divideix de 0-25 punts risc baix; de 25 a 50 punts risc moderat; i de 50 a 100 punts risc alt.

Rubí ha quadruplicat les xifres en menys de dues setmanes en una tendència que continua a l'alça de forma exponencial però des del Departament de Salut no hi ha cap anunci a hores d'ara que informi d'una futura instal·lació de carpes per fer proves de diagnosi de Covid-19 de forma massiva entre la població com s'ha fet a Terrassa, Sabadell o Ripollet. A dia d'avui, el municipi suma 961 casos positius (40 casos més en només un dia) i 106 defuncions.

L'escenari no és positiu i l'amenaça que es puguin aplicar mesures de restriccions de mobilitat més dures en un futur immediat genera preocupació entre la ciutadania. "La situació s'està descontrolant i la gent continua sense prendre consciència", explica la Núria, una veïna del costat de l'estació dels FGC. "No hi ha vigilància ni controls policials que assegurin el compliment de les mesures de seguretat" critica mentre assenyala que l'Ajuntament està "desaparegut amb una alcaldessa de vacances". 

Uns retrets que també comparteix la Marta Escudé, professora d'una escola de la ciutat. "On és la pressió de l'Ajuntament perquè s'instal·lin les carpes de cribratge massiu per les proves PCR?"; "Per què a tots els pobles del voltant de Rubí sí, però a la nostra ciutat no? Què passa aquí?" es pregunta. Escudé també apunta que el govern local s'ha estalviat molts diners destinats a la Festa Major que s'ha hagut de cancel·lar. "En comptes de destinar-los a ajudar a la població i a mitigar els efectes de la pandèmia, ara tenim un carrer ple de paraigües de colors", clama. "Genial!". 

En un parc infantil, Daniel Pérez vigila que el seu fill mantingui les distàncies de seguretat amb els altres nens mentre juguen al pilla-pilla. "Vivim en una completa incertesa; el què fem avui, potser demà ja no ho podrem fer". Pérez també lamenta que "no sap què està fent" el govern municipal a l'hora de gestionar la pandèmia. Considera que s'haurien d'instal·lar els camps de cribratges massius dividits per barris per detectar els nous brots però adverteix que al final, superar la crisi dependrà de la responsabilitat i el sentit comú individual de cadascú. 
 

Daniel Pérez fa una crida a la responsabilitat individual per vèncer la pandèmia Foto: Sergi Baixas


Pel que fa al sector de la restauració, la lectura és la mateixa. La propietària del bar El Barrio creu que s'hauria de fer "una passa enrere abans que la situació empitjori" i s'hagin de prendre mesures més extremes. Elvira comparteix la preocupació davant l'escalada de les xifres dels darrers dies i avisa que això genera molta inseguretat i que els comporta una afectació emocional directa. "No podem tornar enrere a escenaris de confinament perquè m'obligaria a tancar el bar, no seríem capaços de sobreviure". 

En El Barrio, les taules es mantenen separades per mantenir les distàncies de seguretat i estan presidides per dispensadors de gel hidroalcohòlic. La carta s'ha de consultar en format QR i el personal controla en tot moment el compliment de les mesures dictaminades per les autoritats sanitàries. "A part de la nostra feina, també estem fent de policies. És esgotador", afirma. Per aquest motiu, l'Elvira també se suma a la crida per la responsabilitat individual de cada persona per vèncer la pandèmia. 
 

La propietària del bar El Barrio de Rubí apunta que s'ha de donar una passa enrere abans que la situació empitjori més Foto: Sergi Baixas


La crisi, que també ha deixat molt tocat al sector comercial de la ciutat, s'ha hagut d'adaptar i acostumar a avisar a tots els clients a posar-se gel hidroalcohòlic una vegada creuen la porta d'entrada. "Anar a millor depèn de tothom, i de vegades encara veus a gent que actua de forma inconscient que ens posa en risc a tots", relata Puri Osorio.

La treballadora d'un establiment de bosses de ma ubicat al centre de la ciutat explica que veuria amb bons ulls una instal·lació de carpes de cribratge que permetés recollir una radiografia de la situació real de la ciutat. "Molta gent es faria el test en cas que es donés l'oportunitat. No tothom es pot permetre pagar 150 euros per obtenir uns resultats a través de la privada", conclou.