El PSC de Sant Cugat es desmarca i considera «encertada» la proposta del govern espanyol sobre els superàvits

La secció local dels socialistes lamenta que s'hagi agafat la "lectura negativa"

L'alcaldessa accidental signant la moció de l'FMC i l'AMC
L'alcaldessa accidental signant la moció de l'FMC i l'AMC | Ajuntament de Sant Cugat
Sergi Baixas
27 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:15h
El PSC de Sant Cugat es desmarca i considera que la proposta del govern espanyol per disposar dels diners dels superàvits dels municipis amb l'objectiu de retornar-los a terminis amb interès zero és "positiva i encertada". El govern estatal del PSOE I UP va acordar amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) gestionar els romanents dels ens locals perquè posteriorment els municipis poguessin disposar d'aquest superàvit, "a través d'una fórmula legal", per fer front a les despeses en la lluita contra la pandèmia i mitigació dels seus efectes. 

Fa dues setmanes però, l'Ajuntament vallesà (ERC, PSC i CUP) va rebutjar acollir-s'hi. En contra, va sumar-se a la moció conjunta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i de l'Associació de Municipis i Comarques de Catalunya (ACM) amb la signatura del document per part de l'alcaldessa accidental Esther Madrona. L'alcaldessa Mireia Ingla també va posicionar-se frontalment en contra.

El consistori santcugatenc apuntava que espera que no s'aprovi el pacte entre l'executiu espanyol i la FEMP "en els termes actuals" i es tinguin en compte les peticions dels consistoris, així com es derogui la Llei d'estabilitat pressupostària de 2012 que permetria poder disposar lliurement dels romanents generats pels ajuntaments en exercicis anteriors i que ara mateix estan dipositats als bancs sense poder gastar-se.

"Lectura negativa"

No obstant això, la secció local del PSC lamenta que s'hagi agafat la "lectura negativa". "Nosaltres entenem que s'està buscant un encaix legal per superar la Llei d'estabilitat pressupostària per ajudar als municipis a disposar d'un fons extra", assenyala el portaveu del partit, Pere Soler. Una proposta que considera "encertada" i "esperançadora" a l'espera de veure com evoluciona aquesta negociació que permeti als ajuntaments disposar del seu superàvit sense "tantes traves fiscals". 

Per altra banda, la tinència d'alcaldia de Presidència també explica que, una vegada fet una anàlisi en clau local, la ciutat "no té una necessitat essencial de disposar d'aquest superàvit", i que, per aquest motiu, ha estat "inicialment rebutjada". Tot i això, augura que la projecció de recuperació econòmica de la pandèmia "ens acompanyarà al llarg d'aquest mandat" i per això diu, "apostarem per una congelació fiscal a la ciutadania i empreses de cara al proper exercici".