Homenatge

Les sis primeres llambordes «stolpersteine» de Sant Cugat encara sense data

El Memorial Democràtic preveu instal·lar-ne una vintena al Vallès

per Abril Ballesteros , 20 d'agost de 2020 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Memorial Democràtic ha anunciat la instal·lació de noves llambordes stolpersteine arreu de Catalunya, però encara no ha detallat quan es farà l'acte amb les sis primeres que hi ha previstes a Sant Cugat.

Inicialment es va programar per a l'abril però amb l'esclat de la pandèmia es va cancel·lar i segueix sense data. El que sí en té és Rubí que ho farà el 21 de setembre i serà la localitat del Vallès Occidental que tindrà la meitat d'aquesta nova entrega de col·locació d'aquest símbol, amb 11 de les 22 que es posaran a la comarca. També n'hi hauran quatre a Ripollet, que tampoc té un data indicada, i una altra a Santa Perpètua de Mogoda, que se celebrarà el 9 d'octubre.    


La primera, al setembre

Segons s'ha previst, la primera col·locació començarà a mitjans de setembre a Vilafranca del Penedès, i continuarà per Mataró i Cardona, entre d'altres poblacions catalanes i fins arribar a 184 llambordes programades. 


Aquests elements són unes peces elaborades per l’artista alemany Gunter Demnig que simbolitzen un homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazi.

Les llambordes se situen, si és possible, davant del darrer domicili on la persona homenatjada va viure lliurement. Es tracta d’un memorial viu i dinàmic que pretén treure les víctimes de l’anonimat. És per això que les peces tenen una placa de llautó on hi ha gravat a mà el nom, l’any de naixement, de deportació i d’assassinat, si s’escau, de la persona en qüestió.
 

Algunes de les llambordes «stolperstein» que es preveu col·locar Foto: Cedida

 

Demnig va començar aquesta iniciativa l’any 1996 i, a dia d’avui, hi ha més de 75.000 stolpersteine arreu del món. Catalunya acull el projecte des de 2017 i ja en té 184 repartides en 29 municipis.

El Memorial Democràtic és qui coordina el projecte i la col·locació de les llambordes en aquells municipis que ho demanen. Les 61 stolpersteine que hi ha a Sabadell la converteixen en la ciutat que més en té de l’Estat.  

 

Participació