«La solitud no volguda és la pandèmia del segle XXI»

El Consorci Sanitari de Terrassa posa en marxa "T'activa", una lliga tecnològica que busca tirar endavant projectes d'innovació per fer front al repte de la solitud

Maite Garolera, directora de la Unitat Clínica d'Investigació del Cervell i la Cognició del CST, i un equip de sanitàries.
Maite Garolera, directora de la Unitat Clínica d'Investigació del Cervell i la Cognició del CST, i un equip de sanitàries. | Cedida / T'activa
Marta Vidal
20 d'agost del 2020
La solitud no volguda és una de les problemàtiques socials que més pes ha agafat en els darrers anys. Una realitat que, tot i la seva magnitud, encara ha de fer esforços per tal que les mirades es dirigeixin cap ella. A Terrassa, unes 8.000 persones de més de 65 anys viuen soles. Però la qüestió no és tant si viure soles, sinó sentir-s'hi.

Ara, el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha posat en marxa "T'activa". Una lliga tecnològica en què la ciutadania, sigui de la mateixa localitat o no, pot participar per tal d'aportar les seves idees amb l'objectiu d'innovar en l'àmbit en qüestió i, en aquest cas, fer front al problema de l'aïllament. 

És un projecte en el qual van començar a treballar fa més d'un any, de la mà de l'Ajuntament de Terrassa i gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Diputació de Barcelona. Després de fer una identificació dels reptes que el municipi egarenc tenia, van apostar per millorar la vida de les persones que se senten soles.

S'acostuma a identificar les persones grans com a víctimes d'aquest fenomen, però, aquesta també és la realitat de molts joves que se senten aïllats o d'aquells que marxen de casa seva per emigrar a un altre lloc a viure.

"Quan ens sentim sols l'organisme ho entén com la deprivació d'una necessitat bàsica, el contacte amb els altres, motiu pel qual es posa en alerta"

Per què és important centrar-se en la millora de la qualitat de vida d'aquests grups vulnerables? Maite Garolera, directora de la Unitat Clínica d'Investigació del Cervell i la Cognició del Consorci Sanitari de Terrassa i líder del projecte "T'activa", és clara: "la solitud no volguda és la pandèmia del segle XXI i un problema de salut d'enorme repercussió". Ningú diria que el fet de sentir-se sol pot desencadenar en malalties físiques. Però, la realitat és que l'ésser humà és social, i té la necessitat de conviure.

"Quan ens sentim sols l'organisme ho entén com la deprivació d'una necessitat bàsica, el contacte amb els altres, motiu pel qual es posa en alerta", explica Garolera. De fet, aquest fenomen té el mateix impacte que 15 cigarretes el dia o que l'abús de l'alcohol, així ho apunten els estudis, tal i com afegeix la sanitària del CST.
 

Maite Garolera, directora de la Unitat Clínica d'Investigació del Cervell i la Cognició del CST, i líder del projecte Foto: T'activa


Una problemàtica estesa 

Pel que fa a la detecció d'aquesta condició, la doctora assenyala que és un problema que no només té Terrassa. "Passa a tots llocs i des del Consorci ho veiem cada dia", manifesta. L'aïllament es transmet i s'identifica com un problema a l'hora de la recuperació de la gent que es troba ingressada. I sovint, aquestes persones són més vulnerables a la depressió, el deteriorament cognitiu, o les malalties cardiovasculars.

La solitud no volguda és un factor de risc important però és modulable. Aquí és on rau la importància d'un projecte com aquest. Al parer de Garolera, allò clau és que es pot intervenir i es pot modificar. Per això, han apostat per aquest concurs d'idees.



Com funcionarà?

La ciutadania, de forma conjunta, treballarà per buscar la solució. "T'activa" és la primera lliga d'innovació oberta de Catalunya. Aquesta tindrà lloc durant el pròxim mes d'octubre. Tal com expliquen des de l'organització, hi participaran aquells que entre el 20 de juliol i el 20 de setembre s'hagin inscrit, ja sigui de forma individual o en grup.

La competició es durà a terme de manera telemàtica i en equips de quatre persones, que comptaran amb l'ajuda de professionals del món de la sanitat, l'empresa i el lideratge. El concurs es dividirà en quatre partits i una gran final. El primer de tots es disputarà l'1 d'octubre, i se centrarà en l'empatia. Les següents fases seran la ideació, prototipatge, i finalment, comunicació.

De tots els projectes presentats, n'hi ha quatre que arribaran a la final, que es disputarà el 30 d'octubre. El guanyador rebrà un premi de 4.000 euros i la seva idea serà la que es materialitzarà amb l'ajuda i intervenció del CST. 

Per ara, la doctora Garolera explica que ja hi ha vuit equips que s'han apuntat a la lliga, d'un total de 21 grups que esperen formar. El projecte final culminarà el novembre de 2021, un any més tard del que esperaven, atès que la pandèmia per la Covid-19 els ha obligat a replantejar la metodologia. 

"No és que ningú mai hagi fet res, però no és una prioritat del tot. Per això des del CST volem dirigir una mirada directa sobre aquest fet"

Referents anglesos

L'any 2018 l'exprimera ministra del Regne Unit, Theresa May, creava el Ministeri de Solitud després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) advertís que aquest era el país europeu amb l'índex més elevat de persones que se sentien soles. L'objectiu era no només posar una solució, sinó conscienciar que aquesta era i és un problema social.

És per aquest raó que el model anglès és "un referent". La doctora i líder de "T'activa" explica que a Catalunya cada cop hi ha més consciència sobre el tema, però que no existeixen organismes concrets que es dediquin 100% al problema. "No és que ningú mai hagi fet res, però no és una prioritat del tot. Anem més a poc a poc. Per això des del CST volem dirigir una mirada directa sobre aquest fet", conclou Garolera.