Sant Cugat en contra de l'acord dels superàvits municipals

Reclama que es garanteixi un paquet de 5.000 milions d'euros a fons perdut a les administracions locals

L'alcaldessa accidental signant la moció de l'FMC i l'AMC
L'alcaldessa accidental signant la moció de l'FMC i l'AMC | Ajuntament de Sant Cugat
Redacció
12 d'agost del 2020
Actualitzat a les 18:23h
Segueixen sorgint veus contràries a l'acord entre el govern espanyol amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per gestionar els romanents dels ens locals. Sant Cugat s'ha afegit aquesta llista, amb l'adhesió a la moció conjunta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i de l'Associació de Municipis i Comarques de Catalunya (ACM).
  Ho ha fet amb la signatura de l'alcaldessa accidental, Esther Madrona, aquest document. El consistori santcugatenc espera que no s'aprovi el pacte entre l'executiu espanyol i la FEMP "en els termes actuals" i es tinguin en compte les peticions dels consistoris, així com es derogui la Llei d'estabilitat pressupostària de 2012 que permetria "poder disposar lliurement dels romanents generats pels ajuntaments en exercicis anteriors i que ara mateix estan dipositats als bancs sense poder gastar-se.

Així mateix, ha subratllat que de totes maneres es garanteixi el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les administracions locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 milions d'euros i es "flexibilitzi" la regla de la despesa municipal. 

La moció contempla reclamar a Madrid que es pugui disposar del superàvit de l'any 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los "a mesures per a la reactivació socioeconòmica". A la vegada, que es garanteixi l'accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals i "evitar, d'aquesta forma, municipis de segones velocitats".  

També recull que es demani a la Generalitat la creació d'un fons de cooperació extraordinari, dotat amb un mínim de 150 milions d'euros per a aquest any i la mateixa quantitat per al vinent, per donar resposta "a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials "que ha generat la pandèmia.