Endesa instal·la amb helicòpter una innovadora línia elèctrica a Sant Cugat

La companyia està enllestint les últimes intervencions del Pla Collserola per tal de racionalitzar la xarxa aèria d’alta, mitjana i baixa tensió ubicada dins del parc natural

Maniobres acurades, ganxos i operaris a peu de torre per enlairar amb èxit l'estructura
Maniobres acurades, ganxos i operaris a peu de torre per enlairar amb èxit l'estructura | Cedida
NacióSantCugat
04 d'agost del 2020
Actualitzat a les 18:55h
Endesa ha substituït una línia elèctrica de 25 kv convencional de Sant Cugat per una altra de cable trenat amb helicòpter. La companyia està enllestint les últimes intervencions del Pla Collserola per tal de racionalitzar la xarxa aèria d'alta, mitjana i baixa tensió, ubicada dins del Parc Natural de la Serra de Collserola, així com de la seva zona d'influència. 

La xarxa trenada -ubicada habitualment en línies de baixa tensió situades en entorns forestals o grapades als edificis en entorns urbans- representa una important reducció de les mides i l'amplitud física de la línia. Aquest nou disseny és més robust i resistent als fenòmens meteorològics adversos, és més segur, minimitza el risc d'incendis i queda més integrat al bosc.

Tanmateix, el nou cablejat té una secció més gran que permet repartir millor les càrregues, garantir un subministrament més estable, absorbir eventuals punts de consum, donar resposta al creixement vegetatiu i atendre possibles nous clients.  L'actuació, que s'ha dut a terme en cinc fases, ha tingut un pressupost de 134.000 euros. 
 

Endesa ha substituït una línia elèctrica de 25 kv convencional per una de cable trenat amb helicòpter Foto: Cedida


Els treballs s'han executat a la zona compresa entre el camí de Can Fló, el carrer Cedrela, l'avinguda Pere Planas i la carretera BP-1417. Aquestes actuacions han permès la retirada de 15 suports (dotze de fusta, un metàl·lic, un de formigó i un de xapa plegada), així com 1,3 quilòmetres de cablejat. Per suportar el nou pes del cable trenat, s'han instal·lat 18 suports nous tronco-cònics de xapa metàl·lica plegada i amb elements anti-escalada.

Aquestes obres s'han dut a terme amb la intervenció d'un helicòpter a causa de l'orografia del terreny que ha retirat les antigues torres de la seva ubicació i n'ha col·locat les noves. Maniobres acurades, ganxos i operaris a peu de torre per enlairar amb èxit l'estructura. 

Endesa i el Parc Natural de Collserola

Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola van signar un conveni fa 20 anys en el qual Endesa es comprometia a racionalitzar les infraestructures i les instal·lacions elèctriques de la companyia dins d'aquest espai natural. El Pla Collserola preveu la reducció d'un 19% del traçat aeri i la substitució d'un 21% del cablejat convencional per un nou sistema trenat que minimitza la seva presència en aquells punts on sigui impossible reconfigurar la xarxa o suprimir-la.

En total, Endesa ja ha realitzat gairebé una quarantena d'actuacions les quals permetran racionalitzar i integrar la xarxa elèctrica, amb la introducció de les últimes innovacions tecnològiques, tant pel que fa a les línies aèries com per l'automatització i digitalització de la xarxa. Algunes d'aquestes s'han fet en els termes municipals de Barcelona, Molins de Rei, Sant Just Desvern, Sant Cugat i Cerdanyola.