Reobren el cas de l'assassinat de la jove sabadellenca Helena Jubany

La família ha aportat noves proves i confien que es pugui esclarir qui va assassinar la jove ara fa 19 anys

Helena Jubany en una imatge d'arxiu
Helena Jubany en una imatge d'arxiu | Associació Helena Jubany
NacióDigital
03 d'agost del 2020
Actualitzat a la 13:43h
El jutjat 2 de Sabadell ha acordat reobrir el cas de l'assassinat d'Helena Jubany, 19 anys després. La investigació es va arxivar el 2005 i ara, després de les noves proves aportades per la família de Jubany, el jutge ha decidir reobrir la causa per esclarir els fets. Entre altres diligències, el magistrat ha acordat citar a declarar testimonis del cas. La família sempre ha denunciat que la instrucció va estar farcida d'errors.
  La família de la jove mataronina assassinada a la capital vallesana ha aportat nous elements de prova que "qüestionen d'arrel" les declaracions que van fer els testimonis fa prop de vint anys. Segons l'advocat de la família, Benet Salellas, les noves proves "enderroquen" la coartada de Santi Laiglesia, un dels principals sospitosos del crim. La família, per contra, no emprendrà cap acció contra una altra de les que van ser sospitoses, Ana Echaguivel.

Les noves proves aportades als Jutjats són de tipus documental, pericial i també testifical. "Molta gent que tenia informació rellevant ha perdut la por i ha contactat amb nosaltres", detalla Jubany. L'escrit de sol·licitud de reobertura es va presentar el passat 5 de juny i ara hi ha un any i mig de marge abans que els delictes prescriguin.

La família de Montse Careta es personarà com a acusació

La família de Montse Careta és partidaria de la reobertura del cas perquè es pugui investigar "amb profunditat i amb els mitjans actuals". D'aquesta manera, asseguren en un comunicat, esperen poder demostrar la seva innocència. La família considera que Careta va ser una víctima més, com Helena Jubany, d'una o vàries persones "que segueixen fent la seva vida en plena llibertat".

La família ha anunciat que es personarà com a acusació particular contra l'autor o autors de la mort d'Helena Jubany, per la possible inducció al suïcidi de Montse Careta quan era a la presó.

Un crim que es remunta al 2001

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre de 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades. La mort de la jove, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers. Recupera aquí la història del cas.

Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l'entorn la Unió Excursionista de Sabadell, d'on la jove també era sòcia. A més, a l'edifici on es va trobar el cos hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va arribar a entrar a presó provisional com a possible autora de l'homicidi, però es va acabar suïcidant a la cel·la.

També va entrar a presó Ana Echaguivel, com a còmplice d'assassinat, però va acabar posada en llibertat. El jutge va concloure que no existien indicis suficients per imputar-li l'homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia, que tot i que se'l va investigar, mai va arribar a ser detinguts per aquests fets.