Sant Cugat mobilitza 2,5 milions d'euros més per fer front a la crisi del coronavirus

El consistori santcugatenc també ha fet una passa endavant de cara a aprovar una ordenança de bicicletes i de Vehicles de Mobilitat Personal

La sessió plenària del mes de juliol
La sessió plenària del mes de juliol | Sergi Baixas
27 de juliol del 2020
Actualitzat el 28 de juliol a les 11:12h
L'últim ple ordinari del curs polític de Sant Cugat celebrat aquesta tarda de dilluns 27 de juliol ha donat el tret de sortida amb un minut de silenci dedicat a les dues víctimes de violència masclista a Catalunya en els últims dies. Una sessió plenària que ha comptat amb l'aprovació del PAM, i el pla de xoc santcugatenc per fer front als efectes del coronavirus i l'ordenació inicial per a bicicletes.

Durant el transcurs del ple s'ha votat a favor d'una modificació de la plantilla de personal eventual que ha comptat amb els vots a favor dels partits del govern, l'abstenció de JxSTC i els vots en contra de Cs. El canvi, segons la tinència d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, substitueix el càrrec d'un directiu per un assessor per donar un "millor servei a la ciutadania". Cs havia criticat que es tracta d'un pas més cap a un cartipàs més car que l'anterior govern. Una afirmació desmentida per Soler que ha explicat que l'estalvi del cost total del govern, tant polític com tècnic, per una rebaixa general dels sous en l'equip del nou mandat. 

L'equip de govern també ha aprovat sol una modificació del pressupost de l'exercici 2020 per crear i redestinar un conjunt de partides valorades en més de 2,5 milions a fer front a les despeses provocades arran de la crisi sanitària de la Covid-19 que es deriven del romanent de tresoreria de l'Ajuntament i d'algunes partides que no es podran executar per la pandèmia. Unes modificacions que inclou una partida de 660.000 euros destinada per al foment i la incentivació del comerç local. 

Des de Cs han demanat més informació i que s'expliquin "quins són els canvis pressupostaris en cada àrea i a què es deuen". Per altra banda, amb el regidor de l'oposició de JxSTC, Carles Brugaroles, ha protagonitzat uns moments de tensió amb el tinent d'alcalde Soler, a l'hora de demanar explicacions per la modificació d'alguna de les partides redirigides a fer front a la pandèmia. 

Les pantalles acústiques de l'estació de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat per unanimitat el conveni de quatre anys amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per la instal·lació de les pantalles acústiques que seran finançats íntegrament per FGC. Per la seva banda, l'Ajuntament, que estarà en coordinació permanent amb la companyia de ferrocarrils, es farà càrrec del manteniment de les zones jardinades afectades al llarg de les vies del tren.

3197
Aprovació inicial de l'ordenança de bicicletes i VMP

El consistori santcugatenc també ha fet una passa endavant de cara a aprovar una ordenança de bicicletes i de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) de la ciutat basat en les recomanacions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. El futur text regularà i impulsarà l'ús d'aquests tipus de vehicles sostenibles que garanteixi seguretat als seus usuaris. Ara s'obrirà un període d'informació pública per tal que s'hi puguin presentar al·legacions. 

Sant Cugat s'adhereix al Consorci de Salut i Atenció Social de Catalunya per seguir potenciant l'àmbit dels serveis de salut al municipi. La tinència d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha apuntat que una de les primeres qüestions que es presentaran serà el disseny de de la futura residència pública de gent gran. També s'ha donat llum verda al pla "1Segon: informa't, decideix, viu", en busca de prevenir riscos i promoure la salut en relació al consum de drogues i l'ús de pantalles electròniques encarada especialment als joves. 

El ple de juliol també ha aprovat iniciar l'estudi per una possible modificació de plantejament en un solar de 8.200 metres quadrats ubicat al costat de l'Escola d'Arquitectura de Sant Cugat amb l'objectiu d'incrementar l'ús del sòl per poder-hi construir un total de 19 habitatges públics a preus assequibles. També hi ha hagut unitat a l'Ajuntament per aprovar una suspensió de llicències al conjunt arquitectònic que acull el Cafè Catalunya amb l'objectiu de preservar els seus valors patrimonials. 

Els mòduls de la Mirada i les obres de Ciutat d'Alba

Amb els únics vots dels partits del govern, s'ha aprovat l'expedient de cessió gratuïta de la porció del terreny al departament d'Educació per a la ubicació dels mòduls prefabricats per a l'escola La Mirada, ubicat al Parc del Patufet. 

Des de Cs, que s'han abstingut, s'ha criticat que no és la "millor solució" que s'hagués pogut trobar ja que resulta en la pèrdua de zona verda i recreativa sense, segons diuen, el consens de l'AMPA ni de l'AAVV de Volpelleres. Un punt al qual també s'hi han sumat des de JxSTC que ha afirmat que "no hi ha hagut suficient diàleg" i per aquest motiu, hi han votat en contra.

Unes afirmacions que la regidora d'Educació Pilar Gorina ha desmentit explicant que s'ha estat treballant conjuntament amb l'AMPA des de les últimes setmanes per trobar solucions i que no tenen cap mena de conflicte amb ningú. Un espai que acollirà els mòduls per començar el curs "amb dignitat i a temps".

Per altra banda, Gorina també s'ha pronunciat respecte al conveni aprovat per unanimitat amb la Generalitat de repartiment de costos per les obres de millora de la cuina i menjador del centre escolar públic Ciutat d'Alba (80.000 euros els aportarà la Generalitat i 60.000 l'Ajuntament).

Polèmica pel Pla d'Actuació Municipal del tripartit

Aprovat el Pla d'Actuació Municipal 2020-2023. Sota el títol "Compromís amb les persones, el territori i el planeta", el tripartit presenta el projecte que respon a l'estratègia i planificació inicial de l'equip de govern per a la gestió i projecció de Sant Cugat durant l'actual mandat. A partir d'aquesta definició es perfilarà a nivell de gestió un Pla Funcional i concretarà les línies de treball i compromisos en objectius de gestió i funcionals, que futurament es determinarà en els indicadors de seguiment per a l'avaluació i retiment de comptes. 

Un pla que, segons el govern local, pretén acostar l'Ajuntament a tots els barris generant sentiment de pertinença i impulsant polítiques públiques socialment justes i territorialment sostenibles afavorint la cohesió i convivència de la ciutadania. 

Des del principal partit de l'oposició, la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha manifestat que és un "PAM a mig pam" amb falta d'ambició i voluntat transformadora que "reflecteix la dificultat del govern per construir un relat comú". Fortuny denuncia que van pactar entre ells per "desplaçar la força guanyadora" i que governen des de la "majoria implacable sense consens i rebutjant el suport de tothom". "És una declaració d'intencions del programa de bàsics", ha sentenciat.

Tot seguit, els portaveus de tots els partits que formen part del govern, han rebatut les declaracions de la líder de JxSTC. En aquest sentit, la portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha manifestat que "celebro que no els hagi agradat aquest PAM. D'altra forma em preocuparia perquè no és el que hem vingut a fer". Gibert reconeix que hi ha diferències però remarca que s'han arribat a acords fent palesa la capacitat de governar; "som diferents, però encara més amb vostès", ha sentenciat Gibert. Per la seva banda, Ingla celebrava la "sort" del govern de tenir majoria; mentre que Soler reclamava a Fortuny que especifiqués quina part és de cada partit, subratllant la feina feta del tripartit per tenir uns objectius comuns. La portaveu de JxSTC ha replicat que "no ens poden fer còmplices del seu PAM" i demana seure i debatre més de cara al futur. 

El pla de xoc santcugatenc

Finalment, també s'ha aprovat la proposta de síntesi final i conclusions dels treballs derivats de les Comissions Informatives Especials per abordar l'impacte de la Covid-19 a la ciutat. Un treball de pla de xoc per fer front als efectes de la pandèmia al municipi fet des de l'entesa i la unitat fruit de tres comissions especials i de 12 reunions en els àmbits de la Reactivació Econòmica, els Drets Socials i Habitatge, i el Teixit Associatiu i Serveis a la Ciutadania.