Les entitats ecologistes de Sant Cugat reclamen al tripartit «replantejar» l'Anella Verda

La concentració s'ha fet sota el missatge que el projecte "ni és suficient ni està ben plantejada"

Les entitats ecologistes han convocat una manifestació a les portes de l'Ajuntament
Les entitats ecologistes han convocat una manifestació a les portes de l'Ajuntament | Sergi Baixas
27 de juliol del 2020
Actualitzat el 28 de juliol a les 11:14h
Les entitats ecologistes de Sant Cugat s'uneixen per reclamar al tripartit un "replantejament" de l'Anella Verda. Aquesta tarda, un cop ha acabat el ple del mes de juliol, s'ha organitzat una manifestació a les portes de l'Ajuntament sota el lema "L'Anella Verda ni és suficient ni està ben plantejada per combatre el canvi climàtic". Divendres passat, el govern anunciava que la prova pilot del projecte de mobilitat verda seria definitiva.

3396
La convocatòria, que ha aplegat una trentena de persones, posa l'èmfasi en la responsabilitat del govern en la "vulnerabilitat del comerç local" i un replantejament cap a un pla de mobilitat que "permeti fer una transició ràpida i planificada cap a un model de mobilitat sostenible". Una manifestació que ha estat secundada per Assemblea pel Clima, Fridays For Future, Teachers for Future, Families For Future, Extincion Rebellion, Horta Alliberada, Bike Vidrera i Bicicleta Club Catalunya. 

Consideren l'Anella Verda una mesura "aïllada sense un projecte de transició eco social, clar i pedagògic"; "un error que ens fa perdre recursos; i sobretot, un temps que no tenim", apunten. 

També posen la lupa a nivell tècnic, remarcant que els carrils bicis de la ciutat estan dispersats i inconnexos; una situació que l'Anella Verda "no soluciona", diuen. Afegeixen que el projecte s'ha fet "evidentment de forma precipitada i sense estudis previs"; i que al final els canvis haurien d'afectar a qui més contamini com els grans comerços sense perjudicar el comerç local.

Davant d'aquestes observacions, les entitats presents a la manifestació demanen que es treballi per a desplaçar els cotxes del centre de la ciutat a curt i mitjà termini; que s'escolti al petit comerç i teixit associatiu de la ciutat; i que es redacti un pla "imminentment" en el qual es garanteixi el compliment de les demandes científiques en emissions i gasos contaminants, alhora que es garanteixi el benestar de la majoria de la ciutadania. 

Des de l'Ajuntament, el regidor de Mobilitat José Gallardo ha agraït el "suport crític i la crítica constructiva". També ha avisat que a mitjà termini, l'Ajuntament té previst connectar tots els barris de Sant Cugat i que estan avançant en trobar i donar alternatives amb el transport a demanda a través de "Carles" que relegui al vehicle privat. Gallardo ha apuntat que estan oberts a aplicar modificacions i escoltar propostes per millorar el projecte.