Andreu Gomila, guanyador del 18è Premi de Poesia Gabriel Ferrater amb «Felanitx»

El jurat del premi destaca la intensitat lírica de l'evolució de Felantix i la tensió emotiva de l'obra

El poeta, novel·lista, crític literari i teatral i periodista cultural, Andreu Gomila, és el guanyador del certamen
El poeta, novel·lista, crític literari i teatral i periodista cultural, Andreu Gomila, és el guanyador del certamen | Sergi Baixas
23 de juliol del 2020
Actualitzat a les 19:16h
El guanyador del 18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater ha estat el mallorquí Andreu Gomila amb l'obra "Felanitx". El certamen, organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, és un dels més valorats del país que compta amb una dotació econòmica de 8.530 euros, la publicació de l'obra per part d'Edicions 62 i una escultura de l'artista santcugatenc Pep Codó.

"Felantix" és una obra que consta de dues parts: la primera, integrada per un poema de prop de 450 versos dedicats a Felanitx, una població mallorquina; i la segona part formada per 21 poemes breus que completen el retrat d'un home que dona voltes sobre el "d'on som i què som" i de l'herència cultural de les persones i com les defineix.

Gomila confessa que la voluntat de l'obra és "una apropiació del paisatge de Felanitx amb tota la seva mitologia". "Fer-me'l meu", confessa. Pel jurat, el resultat és una obra que destaca per "la intensitat lírica de l'evocació de Felantix, l'interès sostingut dels poemes curts i la tensió emotiva que lliga d'un cap a l'altre tot el contingut". 

L'editor d'Edicions 62 i president del jurat del premi, Jordi Cornudella, detalla que enguany hi ha hagut "força unanimitat" en el guanyador del certamen de "ressò nacional", on s'han presentat un total de 49 obres. Una peça de poesia "intimista, directa i mesurada que segur que a Gabriel Ferrater li hauria agradat", ha sentenciat Cornudella. L'obra sortirà publicada a la tardor.

Per la seva banda, la tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha volgut reivindicar el naixement d'uns premis de segell santcugatenc des de la iniciativa ciutadana que arriba al conjunt dels Països Catalans. En el mateix sentit, s'ha pronunciat l'escriptora, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i membre del jurat, Marta Pessarrodona, que ha destacat la relació entre l'escriptor i el municipi vallesà afirmant que "Sant Cugat no necessita Gabriel Ferrater, ni Gabriel Ferrater a Sant Cugat; però es complementen molt bé".