Romeva: «Estem en situació d'empat tècnic. Espanya no ha guanyat»

L'exconseller santcugatenc Raül Romeva ha defensat en una entrevista enregistrada a Catalunya Ràdio que mirar enrere i buscar culpables en l'independentisme no ajuda a avançar

Raül Romeva sortint de la presó de Lledoners
Raül Romeva sortint de la presó de Lledoners | ACN
NacióSantCugat
20 de juliol del 2020
Actualitzat a les 10:42h
Raül Romeva ha afirmat que en la situació actual hi ha un "empat tècnic" perquè Espanya no ha guanyat "en absolut" i l'independentisme tampoc, perquè no s'ha aconseguit un estat. En una entrevista enregistrada a Catalunya Ràdio, l'exconseller santcugatenc ha manifestat que la fortalesa de l'independentisme és "aguantar". "Nosaltres no hem claudicat en cap moment i no passarà", ha apuntat.

Romeva, que ha estrenat el tercer grau aquest cap de setmana, ha apostat per parlar més d'aprenentatges que d'autocrítica i ha afegit que mirar enrere i buscar culpables "no ajuda a avançar". Reconeix que en la situació actual hi ha "soroll" entre les files dels independentistes, però posa en valor que no hi hagi ningú que estigui en contra de la taula de diàleg amb l'Estat. "Deixem-nos de farlònies i posem-nos a treballar", ha asseverat després de destacar el "consens polític i social" que hi ha sobre aquesta qüestió.

Per altra banda, el republicà assegura que no té cap mena d'ingenuïtat respecte al PSOE i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; a qui considera que ha dit "barbaritats molt greus" sobre els líders independentistes. Malgrat tot, remarca la importància d'aprofitar l'oportunitat que ofereix la taula de diàleg.

Pel que fa a la data de les eleccions, Romeva considera que seria bo pactar-la entre els socis de govern, i alerta que seria un "error" i "preocupant" que l'acabés fixant el Tribunal Suprem. Tanmateix, tot i estar inhabilitat per exercir un càrrec públic, el santcugatenc ha assegurat que farà campanya electoral "tant com pugui", manifestant alhora que la presó "no s'ha acabat" i que el tercer grau és una "falsa llibertat".

Pel que fa als instruments legals per sortir de la presó, Romeva s'ha referit a l'amnistia com una "condició necessària però insuficient" per resoldre el conflicte polític. I en referència a l'indult, l'ha qualificat de "dilema absurd" perquè no depèn del mateix pres. "Jo no el considero políticament una eina. És una solució parcial i insuficient", ha conclòs.