Els llibreters i floristes de Sant Cugat encaren la Festa del Llibre amb «poques expectatives»

La proposta alternativa al Sant Jordi no convenç i lamenten la imposició d'una data ubicada enmig de l'estiu que no comparteixen

David Oliva, de la llibreria Alexandria de Sant Cugat
David Oliva, de la llibreria Alexandria de Sant Cugat | Sergi Baixas
17 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:58h
Els llibreters i floristes de Sant Cugat encaren la Festa del Llibre amb "poques expectatives i esperances". Una iniciativa prevista que se celebri els propers dies 22 i 23 de juliol, nascuda amb la voluntat de commemorar i recuperar la celebració de la Diada Sant Jordi en una nova data no marcada pel confinament de la població. 

Malgrat tot, la proposta no acaba de convèncer. El llibreter Pablo Giménez, del Celler de Llibres, explica a NacióSantCugat que Sant Jordi no es pot ajornar per trobar una altra data que acabi quedant "amagada enmig del calendari d'estiu". Una proposta que a més, considera "precipitada" davant l'escenari actual de brots arreu del país. Giménez confessa que en un inici s'esperava recollir durant aquesta jornada un 20% de l'habitual durant la Diada, però que veient l'escenari, "si arribo a un 5%, ja serà molt". En consonància amb la resta de llibreters de la ciutat, afirma que al cap i a la fi, es tracta d'una "imposició del Gremi d'Editors que la majoria no compartim", assevera.
 

Els llibreters asseguren que es tracta d'una imposició del Gremi d'Editors. Pablo Giménez, El Celler de Llibres. Foto: Sergi Baixas


En el mateix sentit es pronuncia David Oliva, de la llibreria Alexandria, que directament preveu que no s'acabarà celebrant. També en desacord amb la nova data, apunta que no s'ha fet una gran campanya mediàtica per promocionar l'esdeveniment tot i que planteja que no té gaire sentit celebrar res amb la situació actual. Explica que la incertesa els "juga a la contra" i espera que la situació s'hagi recuperat per no perdre la campanya de Nadal. Tot i això, assegura que aprofitaran l'ocasió de la nova Festa del Llibre per fer el màxim de caixa possible".

En el cas del Pati de Llibres, la llibreria infantil ubicada al carrer Xerric, Àlex Soria confessa que "no han preparat res" perquè no "volien enganxar-se els dits". Expliquen que mantindran la botiga oberta sense poder obrir paradeta a l'exterior per limitació de l'espai mentre que també denuncien la "imposició" d'una data que veuen "poc viable".

Pel que fa a les floristes, denuncien que s'han "oblidat" d'elles. És el cas de la Sònia, propietària d'Amazonia Flors. En general, les sensacions són "negatives" i lamenta la manca d'"empenta institucional" que s'ha fet per reivindicar el pack llibres-roses, deixant a les últimes de banda. Sònia explica que s'ha arriscat a comprar més roses perquè té por que no s'arribin a vendre. 
 

Les floristeries reivindiquen la rosa en una festa alternativa on han quedat oblidades. Sònia, propietària d'Amazonia Flors Foto: Sergi Baixas


De forma similar s'expressa Iris, florista del quiosc de la Rambla del Celler. Considera que des de les institucions no s'ha fet res per promoure aquesta festa que manca de sentit. "La rosa no floreix al juliol", apunta. Iris explica que ells ja van fer tot el possible per vendre el màxim de roses durant Sant Jordi malgrat la situació excepcional del moment. Tenint en compte la calor i que la ciutat s'ha buidat, confessa que no ha preparat res especial per encarar una Festa del Llibre "que només amb el nom, ja ho diu tot".