Romeva i la resta de presos polítics podran passar el primer cap de setmana a casa

Les juntes de tractament apliquen el tercer grau habitual i els líders independentistes dormiran quatre dies a la presó i en passaran tres al seu domicili

Manifestació a favor de la llibertat dels presos
Manifestació a favor de la llibertat dels presos | Adrià Costa
16 de juliol del 2020
Actualitzat a les 17:11h
Els presos polítics ja tenen el tercer grau i podran sortir de la presó a partir d'aquest divendres. Les juntes de tractament de Lledoners, Mas d'Enric i Wad-Ras han decidit aplicar la modalitat de règim obert habitual que contempla l'article 83 del reglament penitenciari. Aquest article estableix que l'intern dorm quatre dies al centre penitenciari i tres dies a casa. El Secretaria de Mesures Penals, que depèn del Departament de Justícia, va ratificar aquest dimarts la proposta de les presons, que el passat 2 de juliol va classificar els nou líders independentistes empresonats en l'anomenat règim de semillibertat. 

Aquest règim permet que els líders independentistes només hagin d'anar a dormir a la presó entre diumenge i dijous, i sortir-ne els caps de setmana. A més, en les properes setmanes es podria modificar el tercer grau i se'ls podria canviar de presó i traslladar-los a un centre amb menys mesures de seguretat, encarat a la reinserció, o també a un pis tutelat de la Generalitat. També hi ha la possibilitat d'aplicar als presos l'article 86.4, que flexibilitza el tercer grau i permet que no hagin de passar pel centre penitenciari, tampoc entre setmana. Aquesta opció, tot i que és habitual, difícilment s'aplicaria immediatament.

De la mateixa manera, el règim de semillibertat permet fins a 48 permisos l'any, amb set dies seguits com a màxim. Fins ara, els permisos a què podien accedir els presos eren 36 per any i només n'havien gaudit Sànchez i Cuixart perquè han complert la quarta part de la pena. Joaquim Forn també la va complir ara farà unes setmanes, però encara no ha sol·licitat cap permís. La resta de presos, començant per Josep Rull, arribaran a la quarta part de la condemna a partir de la tardor, i els últims seran Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, que no serà fins a mitjans de febrer de l'any vinent quan hauran complert el 25% de les condemnes imposades pel Suprem.

El Suprem tindrà l'última paraula

Un cop classificats en tercer grau, la Fiscalia ja pot presentar recurs a la decisió de les juntes de tractament. Fins ara, el ministeri fiscal ha intentat bloquejar qualsevol flexibilització del règim dels presos. S'ha oposat a tots els permisos que han demanat els líders independentistes i també a l'aplicació de l'article 100.2, esgrimint arguments sovint polèmics, amb expressions com ara "reeducar" els presos o "intimidar" la societat. Si manté el criteri exhibit fins ara, també recorrerà el tercer grau, primer al jutjat de vigilància penitenciària i, en última instància, al tribunal sentenciador, és a dir, al Tribunal Suprem. Manuel Marchena tindrà de nou sobre la taula el futur dels presos polítics.