La plataforma unitària contra el tribut metropolità exigeix una taula de diàleg amb l'AMB

Els 18 municipis consideren que no estan equiparats pel que fa al transport públic amb els municipis de la primera corona

Reunió de la plataforma unitària contra el tribut metropolità a Sant Cugat.
Reunió de la plataforma unitària contra el tribut metropolità a Sant Cugat. | Cedida
14 de juliol del 2020
En un primer moment, l'entrada de 18 municipis a formar part de la primera corona metropolitana, a partir del 2019 es va rebre a Sant Cugat i a la resta de llocs com una bona notícia. Significava viatjar de manera més econòmica a Barcelona, ja que van passar a formar part de la primera corona de transport públic. No obstant això, algunes veus van criticar que el nou impost era molt elevat i no s'ajustava a les contrapartides que els contribuents rebrien de part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). 

El passat divendres 10 de juliol, la plataforma unitària, que aglutina representants dels col·lectius en contra del tribut metropolità, es va reunir a Sant Cugat per marcar el full de ruta a seguir pels pròxims mesos. Donades les limitacions del coronavirus, la plataforma ha optat per deixar temporalment de banda mobilitzacions previstes a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i apostar per fer una campanya a les xarxes socials. 

El coordinador de la plataforma unificada, Armand Capdevila, ha explicat en declaracions a NacióSantCugat, que el seu objectiu és eliminar el tribut perquè el consideren del tot injust. Un dels primers passos a seguir és la creació d'una taula de diàleg amb l'AMB "que encara no hem aconseguit", apunta Capdevila. Consideren que els municipis de la segona corona no estan "equiparats" pel que fa al transport públic amb els municipis de la primera corona i denuncien tenir un "greuge comparatiu". 
 

Des de la plataforma també s'exigeix a l'AMB un calendari d'inversions "per saber amb què s'invertiran els nostres diners", una ampliació pel que fa a les bonificacions i un nou càlcul del tribut, que fins ara s'ha fet amb els valors cadastrals. Capdevila denuncia que "un habitatge amb les mateixes característiques pot variar molt d'un lloc a un altre".

En aquest sentit pròximament està prevista una reunió entre l'AMB i els alcaldes dels 18 municipis per explicar-los el nou càlcul que es proposa pel tribut. De fet, Sant Cugat va ser un dels municipis que va impulsar la petició de calcular de manera diferent el tribut per fer-lo més just. "Una vegada coneguem el càlcul, farem una valoració", apunta Capdevila que recorda que el cobrament està previst pel pròxim mes d'octubre.

La demanda judicial, sobre la taula

Tot i que avui en dia la plataforma unitària no té previst presentar una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè l'AMB aturi el tribut, tampoc ho descarten. L'Ajuntament de Barberà del Vallès l'ha presentat i Pallejà ho té sobre la taula, apunta Capdevila.

El que sí que ha constatat Capdevila és l'augment de la preocupació de ciutadans, empreses i empresaris per pagar el tribut amb l'arribada del coronavirus. "Cada vegada són més les associacions de comerciants, hostaleria o empresarials que ens demanen ajuda". En aquest sentit, durant la reunió la plataforma va acordar traslladar aquest neguit i demanar més bonificacions per pagar l'impost.