«A Sant Cugat no som fabricants de delinqüents ni els exportem a altres ciutats»

Manel Rodríguez, sotsinspector de la comissaria de Mossos d'Esquadra de Sant Cugat

El sotsinspector Manel Rodríguez, a la comissaria de Sant Cugat
El sotsinspector Manel Rodríguez, a la comissaria de Sant Cugat | Adrià Costa
10 de juliol del 2020
Actualitzat el 13 de juliol a les 18:09h
Des de l'any 2006 Sant Cugat disposa d'una comissaria de Mossos d'Esquadra que depèn de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Rubí i des de fa dos anys que hi treballa l'actual l'equip de comandament capitanejat per Manel Rodríguez. En una entrevista amb NacióSantCugat, el sotsinspector de la comissaria santcugatenca assegura que en els últims anys s'ha aconseguit reduir de manera considerable els robatoris en domicilis i que actualment la ciutat gaudeix "d'una bona salut en matèria de seguretat". 

Durant 12 anys els robatoris a domicilis van augmentar a Sant Cugat. Segons fonts de Mossos, l'any 2018 a Valldoreix es van registrar 152 robatoris i 73 més a la Floresta. Les dades van començar a baixar l'any 2019 quan se'n van registrar 93 a Valldoreix (-39%) i 45 a la Floresta (-38%). En els primers sis mesos de l'any 2020 s'han reduït un 41% a tota la ciutat en relació amb la mateixa època de l'any anterior. Unes dades que sense el confinament el cap dels Mossos assegura que no haurien estat massa diferents, ja que la pitjor època és entre octubre i desembre. 

- En les últimes setmanes s'han detingut diverses persones per robatoris amb força a domicilis i també a l'interior de vehicles, s'ha detectat un increment d'aquesta mena de delictes amb la flexibilització del desconfinament?

- Efectivament és així. Els delictes han començat a incrementar-se i també nosaltres hem practicat moltes detencions. El desconfinament i els fets delictius van de la mà i ja tenim l'activitat delictiva habitual que podríem tenir l'any 2019.

- Quina és aquesta activitat?

- A Sant Cugat principalment els delictes contra el patrimoni són els més habituals. Concretament, del total de delictes anuals, el 86% són patrimonials i un 8% contra les persones. Sempre he dit que és una ciutat segura basant-me en el fet que cada any es redueixin els fets patrimonials i d'acord també amb la percepció de seguretat dels ciutadans que s'ha demostrat en una enquesta de l'Observatori ciutadà.

- Sant Cugat es caracteritza per tenir cases unifamiliars en zones boscoses i de difícil accés, amb quins operatius es treballa per la prevenció de robatoris en domicilis?

- Pel que fa als robatoris a domicilis, a Sant Cugat actuen bandes organitzades, algunes amb molta formació per poder accedir a zones boscoses. Sant Cugat té un 43% de bosc i totes les urbanitzacions que limiten amb aquest perímetre són les que han patit més robatoris, concretament Valldoreix i la Floresta. Teníem molt clar que havíem d'anar de la mà de la Policia Municipal, l'objectiu havia de ser comú i la coordinació excel·lent i havíem de posar mesures operatives.

- Quines mesures? 

- Per exemple hem creat equips conjunts de paisà per infiltrar-nos al bosc i esperar als lladres. També hem doblat la presència a tots els accessos a les zones boscoses i hem demanat ajut d'efectius a l'ABP de Rubí. L'últim trimestre de l'any, quan es fa fosc més aviat, és quan s'incrementen els delictes perquè la foscor és un element que els ajuda a mimetitzar-se en el bosc. 
 

El sotsinspector de la comissaria de Sant Cugat del Vallès assegura que les dades de robatoris en domicilis han baixat. Foto: Adrià Costa


- Precisament, en alguns casos s'ha fet servir l'helicòpter per la detecció de lladres. Com funciona exactament i quan es fa servir?

- L'any 2018 les zones de Valldoreix i la Floresta van tenir gran nombre de fets delictius. Vam tenir clar que el dispositiu havia de ser diferent dels nuclis urbans. L'helicòpter va ser un element bàsic i fins i tot l'anterior alcaldessa, Carmela Fortuny, me'l demanava.

"El més recomanable és fer-se un autoexamen de seguretat a casa: per on creguis que tu podries entrar, és on cal reforçar la seguretat"

Un helicòpter té unes càmeres tèrmiques molt potents que detecta fonts de calor, de qualsevol procedència: industrial, maquinària, química, o corporal, també d'un animal. Això ens ajuda a detectar la font de calor de dues o tres persones que s'amaguen al bosc esperant el moment de fer el robatori i alhora que també utilitzen la massa forestal per escapar-se. L'helicòpter ens dóna un punt exacte amb coordenades i és imprescindible fer un dispositiu d'acompanyament terrestre.

Calia fer servir l'helicòpter amb racionalitat perquè venia cada dia, estava moltes hores i això provoca molèsties als veïns. Va arribar un moment, quan van baixar els delictes, van entendre que calia ser-hi i va ser molt ben acceptat. Ara no tenim la necessitat de fer aquests dispositius perquè les dades no ho requereixen. Durant el 2018 i 2019 gairebé que ens vam apropiar de l'helicòpter i va ser un model perquè a partir de la utilització que en vam fer aquí les comissaries de la zona del maresme, que també tenien una situació semblant, el van començar a demanar. 

- Es plantegen fer ús dels drons per la prevenció o detecció de fets delictius?

- El cos de Mossos és molt procliu a utilitzar totes les tecnologies però de moment s'estan fent servir per a altres actuacions com controlar persones en manifestacions però segur que arribarà un moment que s'incorporarà com a mitjà tècnic per treballar la seguretat ciutadana ordinària.

- Les restriccions pel que fa a la mobilitat entre països, pot dificultar el desplaçament de grups organitzats. Hi ha algun canvi en els dispositius de prevenció en aquest sentit de cara a l'estiu?

- Ja s'han aixecat les restriccions fronteres de manera que tornem a una normalitat de sempre i el que hem de fer uns dispositius habituals. Treballem els dotze mesos amb el mateix dispositius i són genèrics perquè ara a l'estiu podem tenir robatoris a tot arreu i en diferents hores. Principalment es farà vigilància preventiva de paisà i anar actuant en cada lloc.

- Quins són els mètodes més habituals que es fan servir els lladres per entrar als domicilis? I en aquest sentit, quins consells de prevenció donen a la ciutadania?

- Cal distingir entre pisos i cases. En els pisos, el modus operandi en el 99% dels casos és per la porta principal i és el punt que cal reforçar. Pel que fa a les cases hi ha molts més possibles accessos com ara finestres, portes, la primera planta i la porta principal. Entre els mètodes més utilitzats per obrir les portes són el mètode de la radiografia, el bec de lloro i les claus falses o també anomenat bumping. En molts casos fan servir el mètode dels marcadors per assegurar-se que no hi ha ningú al domicili. En el cas de les cases també cal sumar-hi l'escalament a les plantes superiors, moltes vegades descuidades de protegir, o l'obertura de finestres corredisses. 

"Hem fet detencions de persones que venien amb un plànol de Sant Cugat, unes adreces marcades amb creus i un bitllet integrat d'FGC"

En aquest sentit els principals consells són donar volta de clau quan marxem però també quan som a dins del domicili, posar doble pany o sistemes d'alarma per evitar que obrin les portes i també evitar deixar mobiliari que permeti l'accés a la planta superior així com eines a l'abast. Amb tot, el més recomanable és fer-se un autoexamen de seguretat a casa: per on creguis que tu podries entrar, és on cal reforçar la seguretat. 
 

Canviar el pany és un dels consells que fan els Mossos per evitar robatoris a casa. Foto: Adrià Costa


- Si tornem a casa i veiem que ens han entrat a robar, què cal fer?

- El més prudent és trucar al 112 i no tocar res, la policia avaluarà que allà s'hi ha comès un robatori. S'aixecarà un acte i s'activarà la policia científica perquè sempre hi ha vestigis que ajuden a detenir els autors. També aconsellem fer una relació de tots els efectes que trobem a faltar. Aquí és molt important aportar fotografies, factures, números de sèrie d'un rellotge, bicicleta, etc. 

- Quins objectes s'acostumen a sostreure?

- Habitualment coses petites, que són fàcilment transportables. Bàsicament joies i diners, algun mòbil, alguna càmera fotogràfica.

- Com influeix la tria dels municipis on cometre un delicte en funció de la seva renda?

- Tampoc és determinant. En molts casos els líders ja disposen d'informació sobre els llocs on tenen més possibilitats d'entrar en un domicili i aconseguir un botí més elevat. Ells no s'exposen i fan venir persones de l'estranger. Hem fet detencions de persones que venien amb un plànol de Sant Cugat, unes adreces marcades amb creus i un bitllet integrat d'FGC.

- L'Ajuntament té previst posar en marxa una subcomissaria de la policia local entre Valldoreix i la Floresta precisament per aconseguir una resposta més ràpida. Com ho valoren?

- És una notícia que desconec els detalls però apropar els serveis públics a la ciutadania sempre és positiu. El temps de resposta si tenen un requeriment serà inferior. A Sant Cugat hi ha 91.000 habitants però són 50 km quadrats d'extensió. 

- L'Ajuntament incrementarà la vigilància policial per evitar l'organització de festes alcohòliques, donada la situació de desconfinament. Quins operatius es fan des de mossos en aquest sentit?

- És un tema que d'entrada és d'àmbit competencial municipal però quan aquesta activitat pot alterar la seguretat ciutadana o l'ordre públic ens coordinem amb la Policia Local i establim perímetres de control amb controls d'alcoholèmia a les zones. No hem tingut grans problemes però on hi ha zones d'oci es concentra gent a beure, a la carretera de Rubí i a Can Solà, els caps de setmana sempre hi tenim presència.

- En quins aspectes col·laboren entre cossos policials a la ciutat?

- Entre tots els cossos, amb qui més col·laborem amb la policia local amb qui les relacions són extraordinàries. Intentem ser un únic cos amb uns objectius comuns i personalment valoro molt el bescanvi d'informació. En el marc de la mesa de coordinació operativa els màxims comandaments de la policia local i mossos ens reunim una vegada a la setmana. Posem sobre la taula tota la informació que tenim i dissenyem tot allò que farem la pròxima setmana. Possiblement som els únics d'arreu de Catalunya que ens reunim 52 vegades l'any.

- Quines han estat les principals denúncies durant l'estat d'alarma per saltar-se'l a Sant Cugat?

- He de dir que estic molt satisfet amb la conducta d'autoresponsabilitat de la gent de Sant Cugat, perquè les denúncies que hem posat han estat anecdòtiques. Les denúncies que hem posat han estat per autèntica picaresca i per eludir la norma. Estar en via pública sense justificació ha estat la més donada, passejar el gos massa lluny de casa, anar a comprar acompanyat o en família o anar a comprar fora del domicili. També hem tingut algunes aïllades com obrir un bar per fer el vermut o desprecintar un parc infantil o festa en una casa.
 

El sotsinspector Manel Rodríguez, durant l'entrevista amb NacióSantCugat. Foto: Adrià Costa


- Quina valoració fa de les pistoles Taser, implementades recentment?

- Estan implantades al cos des de fa dos anys i la valoració és molt positiva. Teníem una situació pendular en la sèrie de les eines perquè tenim algunes situacions crítiques on la defensa és insuficient i la pistola és totalment desproporcionada. Era una petició molt fundada, no de capritx. Tenim un protocol molt rigorós amb una formació específica i només es pot fer servir per casos molt estipulats, ha d'anar acompanyat per una gravació audiovisual fins i tot abans d'executar la descàrrega per comprovar els motius de l'agent per fer-ho i també portem una eina d'assistència cardíaca (DEA) pel cas que hi hagués una situació anòmala. A posteriori es passa una auditoria. Des del 2018 l'hem fet servir 3 vegades. 

"A Sant Cugat la majoria de delinqüents vénen d'altres municipis. No som fabricants de delinqüents ni els exportem a altres ciutats"​

L'any 2019 vam tenir un cas d'una adolescent d'uns 19 o 20 anys que va tenir una crisi nerviosa i que es va atrinxerar a la seva habitació del domicili patern amb un ganivet de grans dimensions. La situació era molt tensa. Amb una defensa no et pots apropar i l'arma no es pot utilitzar. La Taser ha estat la solució idònia. La vam reduir d'aquesta manera, hi havia una ambulància preparada i vam aconseguir salvar la situació.

- Pel que fa a la violència de gènere, ha augmentat en els últims mesos?

- Durant els sis primers s'ha reduït un 12% i s'ha registrat un 32% menys de violència domèstica. Des de l'oficina d'atenció a la víctima actualment estem fent seguiment de 103 dones i no n'hi ha cap de catalogada de risc alt. 84 són de risc baix i la resta de risc no apreciable. Li donem molta importància però no són el taló d'Aquil·les a Sant Cugat.

- Com valoren el fet que s'estigui plantejant eliminar el jutjat de Rubí i que les causes es traslladin a Terrassa?

- No hi ha un projecte oficial ni en ferm però seria un greuge per les víctimes. Quan es va començar a regular el delicte de violència de gènere es va fer una protecció integral a la víctima per tenir-ho a l'abast i es van crear aquests jutjats. Aquesta protecció quedaria desvirtuada i seria contrari a tota la filosofia de la legislació.

- Quins són els principals delictes registrats a Sant Cugat en l'últim any?

- No tenim un delicte estrella però el que més es dóna són els furts, com a la majoria de llocs. Perquè en un nucli urbà amb moltes persones, un eix comercial i mitjans de transport són els elements bàsics. De tots aquests furts, el 70% es cometen contra objectes. L'altre delicte molt comú són les estafes i el que més creix. La gran prevenció és la que fa cadascú i vigilar molt bé on es compra o no donar números de comptes.

- Quins són els barris amb més activitat delictiva a Sant Cugat?

- No tenim un barri on s'aglutinin la totalitat de delictes. 
 

El cap de la comissaria de Sant Cugat del Vallès agraeix la bona col·laboració amb la policia local. Foto: Adrià Costa


- Pel que fa als delictes contra la seguretat viària, quines són les més habituals a Sant Cugat?

- Se'n produeixen i es donen bàsicament a les zones d'oci, és la conducció sota els efectes de l'alcohol i/o drogues. Sempre que fem controls d'alcoholèmia es disparen els índexs.

- Pel que fa al nombre absolut de delictes, Sant Cugat és un cas atípic en relació amb els municipis que l'envolten. A què es deu aquest fet?

- No diria que és un cas atípic pels fets delictius. La ràtio de criminalitat de Sant Cugat és bo i Sant Cugat gaudeix de bona salut en matèria de seguretat. L'any 2019 la ràtio mitjana de fets a tota Catalunya va ser de 77 per cada 1.000 habitants, a la regió metropolitana nord, baixa a 57 i a Sant Cugat va ser de 52. Ara bé, Sant Cugat és atípica pel que fa als delinqüents. El normal és que bona part dels delinqüents que operen en una ciutat resideixen a la mateixa. A Sant Cugat la majoria de delinqüents vénen d'altres municipis. No som fabricants de delinqüents ni els exportem a altres ciutats.

- Quants agents de mossos té la comissaria de Sant Cugat? Són suficients per cobrir l'extensió territorial de la ciutat?

- Tenim 75 efectius que físicament estan aquí però cal afegir 22 persones que treballen en la unitat d'investigació que està a Rubí però que s'encarreguen dels temes de Sant Cugat. A més a més si ens fan falta efectius per situacions concretes, se n'afegeixen. Ara mateix, estem donant suport a Lleida, per exemple. Aquesta comissaria té els suficients efectius per la feina ordinària del dia a dia. De tota manera estem esperant amb candeletes la nova promoció, encara no sabem la repartició però ens agradaria tenir més agents.

- Com valora els fets coneguts fa pocs dies sobre agressions racistes a un jove de Sabadell?

- Aquí no hi ha debat. Cal recordar que hi ha un dret de presumpció d'innocència però aquestes conductes no tenen cabuda en el nostre cos policial i em remeto a les paraules que va fer el comissari en cap i el conseller d'Interior. Em quedo amb la professionalitat i solidaritat del treball diari que fem 17.000 mossos. Es fan molt projectes d'actes i campanyes solidàries on el cos hi posa molt d'esforç.