Fridays For Future exigeix a l'Ajuntament un «compromís total i per escrit» per no talar cap més arbre

Els joves denuncien que se'ls ha "menystingut" com a moviment

Els activistes denuncien que tallar els arbres d'Abat Marcet suposa una
Els activistes denuncien que tallar els arbres d'Abat Marcet suposa una | Fridays For Future Sant Cugat
08 de juliol del 2020
Actualitzat a les 11:40h
Fridays For Future també s'ha posicionat davant la notícia que va avançar NacióSantCugat aquest dilluns respecte a la possible tala d'un centenar d'arbres "únics" aprovat a través d'un projecte participatiu per reurbanitzar el carrer Abat Marcet. Una tala però, que a hores d'ara ha quedat aturada a l'espera dels resultats d'una segona votació per assegurar l'implementació del projecte preferit dels veïns.

Davant d'aquesta ràpida evolució dels fets, els joves ecologistes santcugatencs han emès un comunicat davant d'una situació que consideren "alarmant" en el marc de l'emergència climàtica actual. Els activistes denuncien que tallar els arbres d'Abat Marcet suposa una "autèntica barbaritat" i una "clara contradicció" amb les afirmacions i la línia ecologista que defensa l'equip de govern local. "On ha quedat la principal missió del Comissionat per l'Emergència Climàtica de vetllar perquè tots els projectes de l'Ajuntament siguin conseqüents amb la situació que viu el nostre planeta?", es pregunten.

Per aquest motiu, Fridays For Future exigeix un "compromís total, per escrit, públic, ferm i clar, en el qual l'Ajuntament de Sant Cugat es comprometi a no talar cap arbre sota la premissa de remodelar un carrer (excepte malaltia de l'arbrat) ni per construir noves instal·lacions municipals (com és el cas de l'escola La Mirada)". Només ho acceptarien en aquells casos en els quals no hi hagi alternativa i s'apliqui un transplantament "íntegre" de tots els arbres per evitar eliminar pulmons verds de la ciutat. 

Una "polèmica" reunió

En el comunicat, Fridays també relata la seva experiència "desagradable" durant la reunió telemàtica que es va produir dilluns passat, entre el veïnat d'Abat Marcet i membres de l'Ajuntament per informar-los dels últims detalls abans de la posada en marxa del projecte inicial que preveia el talament de tots els arbres de la via.

Els joves expliquen que, a petició dels veïns que estaven en contra de la tala dels arbres, van decidir assistir a la reunió per exposar el seu punt de vista. La queixa neix perquè, durant el seu torn de paraula, se'ls va tallar la seva intervenció al no ser veïns del carrer afectat. Una decisió "injusta" que, segons diuen, va generar un "clima de tensió elevat".

Denuncien que des del consistori se'ls ha "menystingut" com a moviment i com a joves amb dret a donar la seva opinió. Tot i això, asseguren que continuaran denunciant les "injustícies i incoherències vinguin d'on vinguin". Aquí podeu llegir el comunicat íntegre de Fridays For Future Sant Cugat: 
 

Comunicat F4F Sant Cugat Ar... by naciodigital on Scribd



La tala del centenar d'arbres del carrer Abat Marcet queda aturada. Ahir per la tarda, l'Ajuntament havia convocat al veïnat a assistir a una reunió "expositiva" per informar-los de l'inici del projecte de reurbanització del carrer, però es van trobar amb una important "divisió".

En la trobada telemàtica, el regidor de Serveis Urbans José Gallardo, explica que, davant les crítiques de part del veïnat, des del consistori no tenen la "certesa" que el procés de recollida de signatures impulsada per un veí en concret per "reemplaçar tots els arbres" del carrer per garantir l'accessibilitat de les voreres, s'hagués dut a terme amb totes les garanties. Així doncs, s'ha presentat una solució per assegurar la participació ciutadana.

"Nosaltres busquem que hi hagi el màxim consens i el mínim enfrontament possible entre els veïns del carrer", manifesta Gallardo. Per aquest motiu, s'ha optat per esperar als resultats d'una segona votació, per propietari i pis del conjunt del carrer amb el 100% del padró i conduïda pel propi Ajuntament, per assegurar que aquesta vegada tothom tingui veu i que ningú pugui dir que no ha pogut participar.

"La visió que tenia l'Ajuntament sobre el projecte estava desvirtuada i, amb el resultat d'aquesta segona votació, tindrem una radiografia global i real de què vol el carrer", explica el regidor de Serveis Urbans.

Així doncs, ara es posaran sobre la taula dos projecte: el primer, el que ja estava enllestit i s'anava a aprovar ahir mateix que suposava fer el carrer normal, arreglant voreres i deixant espais per aparcar, amb un replantament de la meitat de tots els arbres talats; i el segon, que consistiria a anivellar el terra i fer una plataforma única salvant l'ecosistema de l'arbrat.

Si acaba s'acaba apostant per la segona opció, Gallardo avisa que s'haurà de refer el projecte i aleshores potser no es podrien començar les obres fins al 2022. Tot i això, el regidor recorda que el problema seguiran sent les arrels dels arbres, que continuaran ocasionant desperfectes en les canonades i el clavegueram de la zona. "Hi ha més afectació que la que es veu a la superfície", apunta. Per ara, caldrà esperar als resultats d'aquesta segona votació que es preveu pel mes de setembre.